Kis türelmet...
Ha fazékban főzünk burgonyát,az legalább 25-30percig tart.A kuktában ugyanehhez 4-5 perc is elég.Mi az oka ennek?
A fazékban a víz 100°c-on forr.Hiába próbálumk ennél magasabb hőfokot elérni,nem sikerül,legfeljebb több gőzképződik.
A kukta fedele azponban szorosan zár,így a víz forrásakor keletkező gőz felgyülemlik benne.A nyomás emelkedni kezd,s ezzel együtt nő,illetve magasabb lesz a víz forráspontja is.Ily módon tehát megnövelhetjük a főzéshez nszükséges hőmérsékletet,következésképp a főzés időtartamát csökkenthetjük.
A konyhában használt kukta ősét,a "gőzemésztőt" Denis Papin francia fizikus szabadalmaztatta 1679-ben Nagy-Britanniában.A mai kuktákban mintegy 1kg/négyzetcentiméter (1atmoszféra)túlnyomás érhető el,vagyis a légköri nyomás kétszerese.A víz ezen a nyomáson 122°C-on forr.
A kuktának fazék alsó része és domború fedele van.A két rész között gumitömítés biztosítja a nyomásnak ellenáló zárást.A fedél közepén szellőzőnyílás található,amelyre egy kis súlyt helyeznek.A súly lezárja a nyílást,de felemelkedik,amikor a kuktában a nyomás eléri a kívánt értéket.A súly egyes tipusokon gyűrűkkel változtatható,így a kuktában különböző hőmérséklet érhető el.A fedélen még egy biztonsági szelep is van,amely leereszti a gőzt,ha a súly nem emelkedik fel.
Miért nem lehet jó teát főzni a Mount Everesten?
A fazékban melegített víz akkor forr fel,amikor a folyadék elkezd gőzzé változni.A buborékokat a fazék aljáról felemelkedő gőz képezi.
A víz forráspontjaként közismert 100°C csak a tengersziten érvényes.Minél magasabbra megyünk,annál kisebb a légköri nyomás,és annál alacsonyabb a víz forráspontja.Ilyenkor hosszabb ideig kell főzni az ételeket,még a kuktában is.
Ezzel válaszoltunk is régi a régi kérdésre:Miért nem lehet jó teát főzni a Mount Everest csúcsán?
A csaknem 9000m magas csúcson a légnyomás csupán egyharmada a tengerszinten szokásosnak.A víz forráspontja ezen a nyomáson alig 70°C.
Ez a hőmérséklet korántsem elég ahhoz,hogy az összes ízanyagot kioldja tealevelekből,így aztán a tea sem lesz igazán jó
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó cikkek:
Öntapadó cédulák:balsikerből világsiker
Gillette:a biztonsági borotva feltalálója
Miért oly erősek a mai ragasztók?
Hogyan melegít a mikrosütő?