Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Ha fazékban főzünk burgonyát,az legalább 25-30percig tart.A kuktában ugyanehhez 4-5 perc is elég.Mi az oka ennek?

A fazékban a víz 100°c-on forr.Hiába próbálumk ennél magasabb hőfokot elérni,nem sikerül,legfeljebb több gőzképződik.

A kukta fedele azponban szorosan zár,így a víz forrásakor keletkező gőz felgyülemlik benne.A nyomás emelkedni kezd,s ezzel együtt nő,illetve magasabb lesz a víz forráspontja is.Ily módon tehát megnövelhetjük a főzéshez nszükséges  hőmérsékletet,következésképp a főzés időtartamát csökkenthetjük.

A konyhában használt kukta ősét,a "gőzemésztőt" Denis Papin francia fizikus szabadalmaztatta 1679-ben Nagy-Britanniában.A mai kuktákban mintegy 1kg/négyzetcentiméter (1atmoszféra)túlnyomás érhető el,vagyis a légköri nyomás kétszerese.A víz ezen a nyomáson 122°C-on forr.

A kuktának fazék alsó része és domború fedele van.A két rész között gumitömítés biztosítja a nyomásnak ellenáló zárást.A fedél közepén szellőzőnyílás található,amelyre egy kis súlyt helyeznek.A súly lezárja a nyílást,de felemelkedik,amikor a kuktában a nyomás  eléri a kívánt értéket.A súly egyes tipusokon gyűrűkkel változtatható,így a kuktában különböző hőmérséklet érhető el.A fedélen még egy biztonsági szelep is van,amely leereszti a gőzt,ha a súly nem emelkedik fel.

Miért nem lehet jó teát főzni a Mount Everesten?

A fazékban melegített víz akkor forr fel,amikor a folyadék elkezd gőzzé változni.A buborékokat a fazék aljáról felemelkedő gőz képezi.

A víz forráspontjaként közismert 100°C csak a tengersziten érvényes.Minél magasabbra megyünk,annál kisebb a légköri nyomás,és annál alacsonyabb a víz forráspontja.Ilyenkor hosszabb ideig kell főzni az ételeket,még a kuktában is.

Ezzel válaszoltunk is régi a régi kérdésre:Miért nem lehet jó teát főzni a Mount Everest csúcsán?

A csaknem 9000m magas csúcson a légnyomás csupán egyharmada a tengerszinten szokásosnak.A víz forráspontja  ezen a nyomáson alig 70°C.

Ez a hőmérséklet korántsem  elég ahhoz,hogy az összes ízanyagot kioldja tealevelekből,így aztán a tea sem lesz igazán jó

Címkék: Hétköznapi csodák

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

id.Csik József üzente 17 éve

Szervusz Mazsola!
Nekünk van kuktánk,már igaz legaláb 39 éves ,mert az esküvönkre kaptuk és annak,most december 30.-án lessz az évfordulója.A kedvesem abban szokta nekem a finom köröm pörköltett,és a pacalt is elkésziteni.Nagyon szeretjük,természetesen rendszeresen karban kell tartani,mert ellenkező esetben ,nagyon csunya dolgot is tud csinálni,a konyha falain.
Baráti üdvözlettel!
id.Csik József

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 17 éve

Én szerettem a kuktát - még ma is van egy kicsi - mivel egyedül élek, időm van lassan is főzni, de amikor még aktív dolgozó voltam... hát bizony nagyon sokat segített a gyorsaságban. Azonban nekem is van vele kapcsolatban egy rossz élményem 2 literes kuktába beletöltöttem 1,5 liter tejet+cukor+rizs (tejberizst akartam gyorsan készíteni a gyerekeknek), na ott is volt tej-rizs, amit akartok plafonon, a tűzhelyet napokig nem tudtam kitakarítani, de az idők teltével ismét elővettem. Ma már nem félek tőle, csupán a szelepet kell ellenőrizni időnként!
Köszi a jótanácsot! Puszi

Válasz

Tóth Zoltánné Erika üzente 17 éve

:-))Azt elhiszem,hogy kellemetlen volt.Nekem ugyan nincs kuktám,a nagymamának volt de foggalmam sincs hova lett.A kuktában főtt ételnek már az ízére sem emlékszem.Szépen kérek valakit küldjön nekem egy adaggal fénypóstán :-),megigérem nyitok ablakot:-D

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 17 éve

Szia !
Hát igen biztos nagyon jó a kukta csak tudni kell hogyan kell használni. Elmesélem az én esetem.

Egyszer - régen- felhivbott a férjem a munkahelyemen, hogy külföldi vendégek jöttek a munkahelyére és ö estére meghivta öket gulyáslevesre hozzánk. Mondtam, hogy olyan rövid idő alatt nem tudom elkésziteni. Erre ö -kérjél a növéredtől kölcsön egy kuktát és abban hamar megfő.
No én vettem hust, burgonyát meg ami kell és beletettem mindent a kuuktába - csurig öntöttem vizzel. Közben takaritottam, a porszivótól nem hallottam, hogy a konyhában mi történt, csak azt hallottam hogy csöngettek, beengedtem a vendégeket és azok tátott szájjal megálltak a konyhában és nézték az én kuktámat - mint a VEZUV csak ugy szorta a plafonra, ablakra az egész konyha tele volt a gulyáslevessel.

Most már tudom, hogy mit csináltam rosszul, de akkor azt hittem elájulok. ....

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 17 éve

Nekem nincs kuktám, azaz volt, de egy rossz élmény elvette tőle a kedvem. Ez nem jelenti azt, hogy nem jó.

Válasz

Rné Magdi üzente 17 éve

Szia!
Én imádom a kuktát,igaz a párom mindig ellenőrzi a szelepet.
Képzeld azt kaptunk nászajándékba.Nem most volt 39 éve.
Az már nincs meg,de vettem másikat.
Szeletelt burgonya 3 perc alatt megpuhul benne.

Válasz

Maróti Éva üzente 17 éve

Szia!

Kuktával kapcsolatban nekem is van egy vicces emlékem. Fiatal házasokként a férjemmel Kecskeméten laktunk albérletben egy pici szobában.
Pörköltet főztünk kuktában. Mondtam Lacinak, ne tegye bele a burgonyát, mert ki fog futni. Á, nem!
Na hát, egyszer el kezdett pörögni a kupakja és a zsíros-paprikás lé az egész szobát beterítette.
Ez akkor volt.

Most sincs kuktám, de ha okosan kezelik, az egy nagyon csodálatos konyhai eszköz.

Üdv.: ego13

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 17 éve

Hát nekem nincsen kuktám de azért köszi.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 17 éve

Köszike !

Nekem nincs kuktám, nem szeretem, van egy rossz élményem vele kapcsolatban, amit soha el nem felejtek.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 17 éve

Köszike !

Nekem nincs kuktám, nem szeretem, van egy rossz élményem vele kapcsolatban, amit soha el nem felejtek.

Válasz

További hozzászólások 

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu