Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

A férfiak még ma is a régimódi,"torokmetsző" pengével borotválkoznának reggelente,ha nem állna rendelkezésükre az amerikai King Camp GilletteŰ(1855-1932) találmánya.

Az Amerika középnyugati részén tevékenykedő utazó ügynök,Gillette 1895 egy reggelén borotválkozás közben azon elmélkedett,hogy hagyományos,hosszú borotvakése nem vág elég jól,és nem is biztonságos.Észrevette,hogy a kinyitott pengének csak egy részét használja,s  eltöprengett azon,milyen veszedelmes szerszám is a borotva,amely -szó szerint- elvághatja az ember torkát.Ráadásul,mivel elfoglalt ember volt,nem szivesen fecsérelte az idejét arra,hogy borotvakését a fenőszíjon élezze.

miért ne lehetne,gondolta Gillette,egy olyan borotvapengét készíteni,amelyet soha nem kell éleezni,a mérete is megfelelő,ráadásul még elég olcsó is ahhoz,hogy ha elkopott,el lehessen dobni.Gillette-nek eszébe jutott korábbi munkaadójának,az üveg zárókupakját feltaláló Williem Painternek a szavai is.Painter feltaláló volt és üzletember,aki hitt abban,hogy ha olyan terméket tud előállítani,amelyet az emberek használat után eldobhatnak,az iránt mindíg lesz kereslet.

Gillette Williem Nickerson mérnök segítségével dolgozta ki a kétélü biztonsági borotvapengét,amelyet egy külön e célra tervezett,nyéllel és állítható fejjel ellátott borotvakészülékbe helyezett.A húsz borotválkozás után is garantáltan éles szénacél pengéket tucatjával csomagolva árusították.

Gillette megalapította a Safety Razor Companyt,és 1901-ben szabadalmaztatta a borotvját.Az első készülékeket és pengéket 1904-ben kezdték forgalmazni az Amerikai Egyesült Államokban.Az ékszerészeknél,drogériákban,vaskereskedésekben és az akkoriban megjelenő áruházakban a pengéket és a készüléket együtt,készletben árusították.Az eredeti borotvakészüléknek ezüsttel futtatott nyele volt,de gyyártottak drágább,arannyal bevont típusokat is.A terméknek kezdetben nem volt tulságosan nagy sikere,ezért Gillette az amerikai és európai újságokban,valamint férfiaknak szóló magazinokban indított reklámhadjárattal igyekezett felhívni a fogyasztók figyelmétaz ujdonságra.1906-ra már 90000 borotvát és 12millió pengét sikerült eladnia.

A pengék csomagolásán egészen a közelmúltig ott szerepelt a gazdaggá és világhírüvé vált Gillette arcképe.

A biztonsági borotvakészülék és penge az eltelt évek során szinte alig változott,bár ma már műanyag borotvákat is készítenek,amelyek szintén eldobhatók.

Hogyan élesítik a borotvapengét?

Az átlagos felnőtt férfi arcán lévő mintegy 25000 szőrszál 24óra alatt akár fél milliméternyit is növekedhet.A modern,tökéletes élű pengékkel azonban bárki biztonságosan levághatja ezt a "borostaerdőt",hogy az arca sima legyen.

A férfiak már évezredekkel ezelőtt is megpróbálták levágni gyorsan kinövő arcszőrzetüket.Ehhez kezdetben tűzkőszilánkokat,majd bronz-,később vaspengéket használtak.A világ első acélpengés,"torokmetsző" borotvakéseit 1680-ban Sheffieldben készítették.A korszerű,biztonsági borotvára azonban egészen 1901-ig kellett várnia a férfinépnek,amikor is egy wisconsini utazó ügynök,King Camp Gillette és egy mérnök,Williem Nickerson szabadalmaztatta azt.

A borotvapengét mintegy 0,1mm vastag hengerelt acélszalagból gyártják,ez körülbelül ugyanolyan vastagság,mint a levágandó szőrszálaké.

Az acélt mintegy 13%krómmal ötvözik,amely keménységét és korrózióállóságát növeli.A keménységet edzéssel -azaz felmelegítéssel,majd hideg folyadékban való gyors lehűtéssel - fokozzák tovább.

A penge élét köszörüléssel alakítják ki.Az acélszalag három köszörűkerék előtt halad el,amelyek mindegyike az előzőnél finomabbra köszörüli a fémet azáltal,hogy a kerekek külömböző szögben érintik.Így alakul ki a borotvaél úgynevezett csúcsíve keresztmetszete,amely erősebb a sima ék alakúnál.A penge élességét a vágóél csúcsát alkotó ív sugara adja: ez egy ötszázezred milliméter körül van.

A köszörülés után a vágóélt forgó bőrkerekek polírozzák,ám mikroszkóp alatt látható,hogy az él még mindíg nagyon durva felületű,ami a szőrszálakat húzva,kellemetlen érzést okozna.A pengét három különböző bevonattal látják el,hogy ezt a surlódást csökkentsék és a finomra csiszolt élt védjék.Először  krómmal,majd kerámiával,végül PTFE nevű,teflonként ismert súrlódáscsökkentő műanyaggal vonják be.A króm a penge rozsdaállóságát biztosítja,a kerámia csökkenti a kopást,a PTFE pedig a sima csúszást segíti elő.Az egyes bevonatok százezred milliméternél is vékonyabbak.

A brotvapengét kényelmes fogást biztosító nyéllel ellátott foglalatban rögzítik.A borotvakészülék fejrésze állítható is lehet,s szétcsavarás után a penge kivehető belőle.

Címkék: Hétköznapi csodák

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

M Imre üzente 15 éve

köszi a "férfiasan tökéletes" penge történetét. én egy franciára gondoltam a név alapján

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 16 éve

Köszi tök jó.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 16 éve

Érdekes !! Köszi, hogy elküldted !! :))

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 16 éve

Mazsola te már meginnt egy olyat irtál amiből újjat tanultam köszi:mari

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 16 éve

Köszönöm most meginnt tanultam valamit legalább tudom, hogy ki volt a Gilette.szia:jani

Válasz

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu