Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

A mikrohullámú sötő bekapcsolásakor nagy energiáju mágneses teret kapcsolunk be,amely a rádióadásokéhoz vagy a radarokéhoz hasonló frekvenciával váltakozik.Az így gerjesztett mikrohullámok alkalmasak az étel gyors főzéséhez,mivel hatásukra a bennük lévő vízmolekulák másodpercenként mintegy 2500milliószor ismétlődő rezgésbe kezdenek.Eközben energiát vesznek fel a mágneses térből, s felmelegítik az ételt.

Mivel az összes energiát az étel veszi fel,s nem pazarlódik el az edény vagy a környező levegő felmelegítésére,az eljárás sokkal gyorsabb és gazdaságossabb a hagyományos módszereknél.

A mikrohullámú energia nem melegíti fel a sütőbe tett edényeket,mivel azok anyaga -például a porcelán vagy az üveg- nem vesz fel energiát a mágneses térből.A mikrosötőből kivett tányér mégsem hideg,mivel átveszi a meleg étel hőjét.

Különleges edények

A porcelánon és üvegen kívül sok más anyag is felhasználható a mkrosötőben,például műanyag,papír vagy kartonpapír.Ezenkívül készülnek a mikrohullámú sötők számára teljesen "átlátszó",speciális főzőedények is.

Mikrosütőbe nem szabad fényedényeket tenni,mert a fém nem nyeli el,hanem visszaveri a mikrohullámú sugárzást.Ugyanezért nem szabad a készítendő ételt alufóliával sem betakarni.A faedények használatát is jobb kerülni,mert a fa mindíg tartalmaz némi nedvességet,így a melegítéskor megrepedezhet.

A hosszú rádióhullámok akár több ezer méteres hullámhosszúak is lehetnek.A mikrosütőkben gerjesztett mikrohullámok hullámhossza csupán mintegy 12cm.

Az elektromágneses hullámok az elektromos tér és a mágneses tér közötti pozitív és negatív rezgések.A mikrohullámú sötők olyanhullámokkal működnek,amelyek másodpercenként 2450millió rezgést végeznek -azaz frekvenciájuk 2450 megahertz(MHz).

A vízmolekulák egy pozitív és egy negatív töltéssel rendelkeznek.A rezgő pozitív-negatív mikrohullámok kölcsönhatásba lépnek a pozitív-negatív vízmolekulákkal,hol vonzák,hol taszítják egymást,egyszer az egyik,egyszer a másik irányba fordítva azokat.Ez másodpercenként 2450millioszor történik meg.

A mikrohullámú sütő lelke egy elektroncső -a magnetron-,amely mikrohullámokat gerjeszt.A magnetront a birminghami egyetemen dolgozó brit kutatók fejlesztették ki 1940-ben,s először radarokban alkalmazták.Arra,hogy a háztartásokban is hasznosítható,az amerikai Raytheon Manufacturing Company szakemberei jöttek rá az 1950-es években.

Kifut a víz

Ha egy pohár vizet melegítenek mikrosütőben,annak hőmérséklete akár a 110°C-t is elérheti anélkül,hogy felforrna.A mikrohullámok csak a vizet melegítik,az üveget nem,így a pohár falánál a víz nem éri el a forráspontot.Mivel pedig a forrásban lévő víz buborékai általában az edény falának egyenetlenségeinél képződnek,így a víz nem forr fel.Ám elég egy kis Nescafét szórni a vízbe,a szemcsék körül azonnal megindul a buborékképződés,és a folsadék zubogva kifut.

Címkék: Hétköznapi csodák

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Rné Magdi üzente 17 éve

Kis tudósom nagyon jó és hasznos dolgot hoztál megint.
Puszillak

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 17 éve

Érdekes volt számomra a mikrósütő legalább ezt is tudom.Köszi:mari

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 17 éve

Micsoda érdekes dolgokat hozol te drága Mazsola
Ezt is nap mint nap használjuk, de még eddig nem gondoltam rá, hogy hogyan is melegiti fel az ételt a mikro. Köszike, most már ezt is todom.

Válasz

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu