Kis türelmet...
A mikrohullámú sötő bekapcsolásakor nagy energiáju mágneses teret kapcsolunk be,amely a rádióadásokéhoz vagy a radarokéhoz hasonló frekvenciával váltakozik.Az így gerjesztett mikrohullámok alkalmasak az étel gyors főzéséhez,mivel hatásukra a bennük lévő vízmolekulák másodpercenként mintegy 2500milliószor ismétlődő rezgésbe kezdenek.Eközben energiát vesznek fel a mágneses térből, s felmelegítik az ételt.
Mivel az összes energiát az étel veszi fel,s nem pazarlódik el az edény vagy a környező levegő felmelegítésére,az eljárás sokkal gyorsabb és gazdaságossabb a hagyományos módszereknél.
A mikrohullámú energia nem melegíti fel a sütőbe tett edényeket,mivel azok anyaga -például a porcelán vagy az üveg- nem vesz fel energiát a mágneses térből.A mikrosötőből kivett tányér mégsem hideg,mivel átveszi a meleg étel hőjét.
Különleges edények
A porcelánon és üvegen kívül sok más anyag is felhasználható a mkrosötőben,például műanyag,papír vagy kartonpapír.Ezenkívül készülnek a mikrohullámú sötők számára teljesen "átlátszó",speciális főzőedények is.
Mikrosütőbe nem szabad fényedényeket tenni,mert a fém nem nyeli el,hanem visszaveri a mikrohullámú sugárzást.Ugyanezért nem szabad a készítendő ételt alufóliával sem betakarni.A faedények használatát is jobb kerülni,mert a fa mindíg tartalmaz némi nedvességet,így a melegítéskor megrepedezhet.
A hosszú rádióhullámok akár több ezer méteres hullámhosszúak is lehetnek.A mikrosütőkben gerjesztett mikrohullámok hullámhossza csupán mintegy 12cm.
Az elektromágneses hullámok az elektromos tér és a mágneses tér közötti pozitív és negatív rezgések.A mikrohullámú sötők olyanhullámokkal működnek,amelyek másodpercenként 2450millió rezgést végeznek -azaz frekvenciájuk 2450 megahertz(MHz).
A vízmolekulák egy pozitív és egy negatív töltéssel rendelkeznek.A rezgő pozitív-negatív mikrohullámok kölcsönhatásba lépnek a pozitív-negatív vízmolekulákkal,hol vonzák,hol taszítják egymást,egyszer az egyik,egyszer a másik irányba fordítva azokat.Ez másodpercenként 2450millioszor történik meg.
A mikrohullámú sütő lelke egy elektroncső -a magnetron-,amely mikrohullámokat gerjeszt.A magnetront a birminghami egyetemen dolgozó brit kutatók fejlesztették ki 1940-ben,s először radarokban alkalmazták.Arra,hogy a háztartásokban is hasznosítható,az amerikai Raytheon Manufacturing Company szakemberei jöttek rá az 1950-es években.
Kifut a víz
Ha egy pohár vizet melegítenek mikrosütőben,annak hőmérséklete akár a 110°C-t is elérheti anélkül,hogy felforrna.A mikrohullámok csak a vizet melegítik,az üveget nem,így a pohár falánál a víz nem éri el a forráspontot.Mivel pedig a forrásban lévő víz buborékai általában az edény falának egyenetlenségeinél képződnek,így a víz nem forr fel.Ám elég egy kis Nescafét szórni a vízbe,a szemcsék körül azonnal megindul a buborékképződés,és a folsadék zubogva kifut.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó cikkek:
Öntapadó cédulák:balsikerből világsiker
Gillette:a biztonsági borotva feltalálója
A gyorsan főző kukta
Miért oly erősek a mai ragasztók?