Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Bizony az akkumulátor használata egy elég sarkos kérdés, ha szeretnénk sokáig használni a laptopot. Ezért fontos (lenne) minden felhasználónak alaposan tájékozódnia arról, hogyan kell úgy használni a (Pl: Dell laptopot)  gépet, hogy 1-2 év múlva is jól működjön az akkumulátor.

Jelzem, hogy ebben a kérdésben a vélemények megoszlanak, és biztosan megtalálod a neten minden állításom ellenkezőjét is. Ennek ellenére, vagy éppen ezért, leírnám az általam elfogadott véleményt.

 

A Lítium-Ionos (LiOn) akkumulátoroknak nem árt a legalább háromszori formázás, sőt feltehetőleg használ is nekik. Formázás alatt azt értjük, hogy lemeríted, majd teljesen feltöltöd.
De, és ez fontos, a LiOn akkumulátort lehetőleg ne merítsd le teljesen. Tehátmindig (!) maradjon rajta 3-5% töltöttség. Ezért javasolt beállítani, hogy 3%-os töltöttség esetén a gép kapcsoljon ki. Ne hibernálja magát, hanem kapcsoljon ki. Mert a laptop akkumulátor egészsége fontosabb, mint további két perc használat.
Értelemszerűen a kikapcsolás előtt gondoskodj az adatok mentéséről.

A formázásnál nem árt, ha pár órán keresztül töltöd azután, hogy már maximumra töltődött, de LiOn akkumulátornál ennek már nincs jelentősége, szóval igazából nem is használ.

A laptopokat ma már egyre többen használják asztali gép helyett, és emiatt csak ritkán emelik fel az asztalról. Ebben az esetben szükséges az akku legalább egyszeri formázása kéthetente, vagy havonta. (Formázás alatt még mindig a kb. 5-10%-ig merítést, majd teljesen feltöltést értjük.) Amennyiben ezt betartod, akkor teljes nyugodtsággal használhatod a gépet hálózatról úgy, hogy közben benn van az akksi.

Akik állandóan hozzák-viszik a laptopot, azok pedig ne aggódjanak amiatt, hogy többször is formázzák az akksit, mert nem árt neki.


Páran problémáznak az állandó úgynevezett csepptöltésen. Ez azt jelenti, hogy bizonyos gépek konnektorba dugva apró töltés "cseppekkel" folyamatosan bombázzák az akkumulátort. Érvelésük szerint ez nem tesz jót neki hosszú távon.

Egy egyszerű teszttel el tudod dönteni, hogy a te géped csinálja-e ezt.

1. Formázd az akksit.
2. Miután teljesen feltöltődött, húzd ki, és merítsd le 97%-os töltöttségűre. Ez pár percet vesz igénybe.
3. Ezekután dugd vissza a hálózatba.
4. Hagyd bekapcsolva, és bedugva a gépet 1 órán keresztül (nyugodtan használhatod közben).
5. Nézd meg, hogy feltöltődött-e az akksi 100%-osra.

Ha igen, akkor bizony a te notebookod folyamatosan csepptölti az akksit, amikor hálózatról használod. Ha nem, akkor a laptop érzékeli, hogy az akkumulátor majden teljesen fel van töltve, ezért "békén hagyja".

Előbbi esetben egyesek szerint aggódnod kell. Én személyszerint nem értek ezzel egyet, és az elmúlt 1,5 évben mindent elkövettem, hogy bizonyítsam az igazamat. 
Utóbbi esetben teljes nyugodtsággal használd a gépet hálózatról, és gondoskodj a havi minimum egy formázásról.

Aki jól figyelt az észre vehette, hogy sehol sem írtam azt, hogy össze-vissza kéne töltögetni az akksit. Tény, hogy lehet. HP laptop De attól még nem kell. Szóval,
ha meríted, akkor merítsd minimum 10%-ra, aztán fel a töltőre, amíg tele nem lesz.

Címkék: laptop laptop használat notebook tablet

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu