Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

NAGYKOVÁCSI

Nagykovácsi számunkra a világ közepe. Otthonunk, hitéletünk, közösségünk, helye. Messze a fővárostól, de azért közel is. A polgárok ismerik egymást, hiszen a buszmegállóban mi köszönünk egymásnak. Gyermekeink már az óvodában barátságot kötnek, amihez természetesen a szülők is csatlakoznak. Rendszeresen összejárunk, tartjuk a kapcsolatokat. Ezzel nagyon komoly közösségi életet teremtettünk
Budapesti busz is jár hozzánk. Az egyházi élet is erős, a katolikus és a református egyház példaértékű kapcsolatot ápol egymással.

 Nagykovácsi mintegy 6-8 kilométere található Budapesttől természetvédelmi területen. Egy völgyben fekszik, és mindezek ellenére Pest megye legmagasabban fekvő községe. Nagykovácsi 3057 hektáros területen fekszik. A sajátos mikroklímájú, 330 méteres tengerszint feletti völgykatlant a Budai hegység 400-500 méter magas mészkő- és dolomithegyei veszik körül. Határos Budapesttel és a környező 8 településsel: Solymárral, Pilisszentivánnal, Piliscsabával, Perbállal, Budajenővel, Telkivel, Páttyal és Budakeszivel. Zsákfalu, ami azt jelenti nincs átmenő forgalom. Ez számunkra kifejezetten előnyös, mert mindig tiszta a levegő, kicsi a zaj. Rengeteg hétvégi telek is található a községben, számos telken a belterületbe vonás miatt már állandó lakosok vannak. Nagykovácsi lélekszáma több mint 5500 fő. Ez még növekedni, mivel számos már eladott ingatlanra még nem építkeztek. Elmondhatjuk, hogy gyarapodó község vagyunk, mivel lényegesen több a születések száma, mint a halálozásé. Nem ritka a négy, vagy még ennél is nagyobb gyermekszámú család.

 

           

 Címerünkben megtalálható az ősi Árpád sávos zászló, a környéket övező erdők, a kovácsok, és az Ördögárok jele.

Községünk infrastruktúrája meglehetősen erős. Teljes az elektromos, víz és csatorna hálózat, rendelkezünk vezetékes gázzal, telefonnal, a szolgáltatótól önálló kábeltévé csomagot kapunk, ütemes menetrenddel jár hozzánk a 63-as busz Hűvösvölgyből, és majdnem mindenhol aszfaltos útjaink vannak. Van önálló tűzoltóságunk is, igen szerény, de működőképes feltételekkel. Biztosított az orvosi ellátás, a patika, és már rendőrünk is van. Vásárlási lehetőségeink igen jók, nagy bevásárló központunk van, és több kisebb bolt is, jól kiegészítve egymást. Van boltunk, ami kifejezetten a különleges ételeket árulja, és ahol kiváló borokat is lehet kapni. Van olyan boltunk is, ahol természetes alapanyagú ételek közül választhatunk. Két bank is a rendelkezésünkre áll, és biztosít hátteret pénzügyeinknek. Több éttermünk is van, sőt egy remek cukrászda is.

Minden évben sok turista és kikapcsolódásra vágyó keresi fel a Nagykovácsit és környékét, hogy a jelzett turistautakon felkeressék a páratlan természeti szépségeket rejtő hegyoldalakat, erdőket és erdei pihenőhelyeket. Nagy kár, hogy a turistaházat szó szerint széthordták, pedig ha még valaki emlékszik, kiváló szálláshely volt, és remek bablevest lehetett enni.

Három óvoda is működik a közégben, valamint egy nagy általános iskola, jól felszerelve mindennel, különösen sporteszközökkel. Gyermekeink mindegyike az általános iskola után középiskolába megy, és sokan járnak közülük később egyetemre, főiskolásra. Nem egy gyermek külföldön tanul tovább, vagy végez missziói munkát.

 A lakosság összetétele vegyes, mint mindenhol. Kiemelendő azonban, hogy a községben kb. 80 művész él, ami meglehetősen nagy szám. Zeneszerzők, zenészek, festők, színészek, énekesek, grafikusok, ötvös, üvegművész, textilművészek, fotóművészek szó szerint színesítik életünket. Sok az értelmiségi, a vállalkozó, és a szorgos munkásember is. Kiemelendő, hogy községünkben él Gulyás Dénes úr operaénekes, aki 2006-tól a 10. számú választókörzet országgyűlési képviselője.

 A katolikus és református egyház szorosan együttműködik, és támogatja a falu hit és kulturális életét. Az Istentiszteletek és misék idején a Tisza István téren alig lehet parkolni, annyian élnek a szent lehetőségekkel. A katolikusok körmenet alkalmával mindig érintik a református templomot, ahol egy közös dal éneklése teszi felemelőbbé a két gyülekezet összetartását. 

 Ha a mi ismertetőnknél is többet szeretne tudni, akkor a http://www.nagykovacsi.hu honlapon számos kiegészítő információt találhat. Ismerkedjen meg Nagykovácsi történetével, nézze meg a fotógalériát, melyet profi művészek készítettek és állítottak össze, valamint kérjük, olvassa el a kulturális életünket bemutató részt, mert ebben is igen sok rendszeres programot, érdekességet talál.

Címkék: földek kovácsok múlt nagykovácsi életkép

Kapcsolódó cikkek:

  Valós életképek?

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu