Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

A villanykörte üvegbúrája nrm sokkal vastagabb a papírnál,mégsem törik össze,amikor erősen megmarkoljuk,hogy a foglalatba csavarjuk.Ennek oka a villanykörte alakjába keresendő,amely a "tojáshéjelven" alapszik.

A természet már réges-régen megtalálta a megoldást arra,hogyan ne törjenek össze a tojások a rajta kotló madár súlyától.A dolog nyitja a jellegzetes tojásalak,amely még vékony héj esetébebis nagy szerkezeti szilárdságot biztosít,bármerről is érje a nyomás.(Ha a héj túl vastag lenne,a fióka nem tudna utat törni magának.)

A villanykörte- akárcsak a tojáshéj- egészében lekerekedett felületű.Amikor megfogjuk,az erő az érintkezési ponttól minden irányban szétterjed az üveg görbülete mentén.Ennak eredményeként az erő sokkal nagyobb felületen oszlik el,s egyetlen pontra sem nehezedk túl nagy nyomás.

Üvegszalagból villanykörte

A villanykörték nagyüzemi gyártása bonyolult és nagymértékben automatizált eljárás,amelynek során a megállás nélkül folyó olvadt üvegkígyóbol sablon segítségével megfelelő alakú üvegburákat fújnak.

A villanykörték legfontosabb eleme az izzószál,amely századmiliméter vastag volframszálból készített tekercs.Az izzószál a rajta átfolyó áram hatására fehéren izzóvá válik,és fényt bocsát ki.Az izzószálat vastagabb huzaldarabok tartják,amely egy üvegcsövecskében a körte érintkezőiig vezetnek.

Amikor az üvegcsövez a burához illesztik,az utóbbiból eltávolítják az oxigént.(Egyébként az izzószál gyorsan oxidálódna,a ezzel jelentősen csökkenne az élettartama)Ezt követően a burát argon és nitrogén keverékével töltik meg,leforrasztják,majd rahelyezik a fém zárósapkát.A modern gyártósorokon néhány perc alatt akár 30 villanykörtét is elkészítenek,amely mindegyike legalább 1000 órán át képes világítani.Az izzószál azonban a hőtöl fokozatosan párolog,végül elszakad,s a villanykörte kiég.

Sercegő villanykörték

 Mi okozza azt,hogy aegyes villanykörték sercegő hangot hallatnak,mielőtt kiégnek?Nos,az égő körtében ilyenkor szakad el az izzószál,de a fény nem alszik ki,mert az áram elektromos ív formájában áthalad a résen.A sercegés az elektromos ív hangja.

Címkék: Hétköznapi csodák

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Tóth Zoltánné Erika üzente 16 éve

Szia Magoca!Na látod számomra meg ez az érdekes.Nagyon szép ez a kép.Köszönöm!ErikaElőzmény: Magoca, 2007-11-03 18:24Szia Nagyon érdekes amit a villanykörtéről irsz. Képzeljétek el mi volt akkor amikor még nem volt villany, milyen fantasztikus ügyesen megoldották, hogy a templomokban, katedrálisokban, hogy világossságot csaltak a belső terekbe.  Rómában fényképeztem ezt a kupolót, fenntől jön be a fény: 

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 16 éve

Köszi már meginnt tanultam valamit.Előzmény: motoclub, 2007-11-03 20:25Köszi, ezt se tudtam, de legalább, már nem halok meg hülyén !! :))

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 16 éve

Köszi, ezt se tudtam, de legalább, már nem halok meg hülyén !! :))

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 16 éve

Nagyon okos kis cikket küldtél tanulságos volt számomra köszönöm.Előzmény: anutyi, 2007-11-03 19:54Ügyes vagy! Öveges professzor jutott eszembe. Imádtam Őt.

Válasz

Rné Magdi üzente 16 éve

Ügyes vagy! Öveges professzor jutott eszembe. Imádtam Őt.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 16 éve

Szia Nagyon érdekes amit a villanykörtéről irsz. Képzeljétek el mi volt akkor amikor még nem volt villany, milyen fantasztikus ügyesen megoldották, hogy a templomokban, katedrálisokban, hogy világossságot csaltak a belső terekbe.  Rómában fényképeztem ezt a kupolót, fenntől jön be a fény: 

Válasz

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu