Régészek szerint az ősi Peruban előkelő nők főzték a legjobb söröket. Egy nemrég feltárt sörgyári épület ivóhelysége diplomáciai találkozók helyszíneként is szolgált az inkák megjelenése előtt.
I.sz. 600 körül az inkák megjelenése előtt már meglehetősen fejlett sörkultúra alakult ki Peruban. A Cerro Baúl fennsíkon a Florida Egyetem és a chicago-i Field Múzeum régészei feltárták egy hetvenes években felfedezett sörgyár romjait, amely az ősi perui wari kultúra korábban ismeretlen sörkultúrájáról tanuskodik.
A kutatást vezető régész szerint a wari kultúra nemesasszonyai 150 literes hordókban főzték a darált kukoricacsírából készült, paprikával ízesített italt. A sörivók 0,4-1,9 literes, díszített cserépkorsókból fogyasztották a peruiak folyékony kenyerét, a csicsát.
A kutatók szerint az Andokban élő ősi társadalmakban a nők szerepe lényegesen fontosabb volt, mint azt a történelemkönyvek sugallják. A spanyol hódítók inkákról készített megfigyeléseiben ugyancsak megtalálható, hogy a nemes inka nők készítették a legkülönlegesebb söröket.
A régészek szerint a warik sörivó helysége diplomáciai találkozók helyszíneként is szolgált, ahol az előkelők a szomszédos tiwanaku kultúra tagjaival szemtől-szembe találkozhattak egészen az inkák i.sz. 1000 körüli megjelenéséig, amely azonban mindkét kultúra végét jelentette.
A felhasználói élmény fokozása érdekében már mi is használunk cookie-kat a Network.hu oldalon.
Az oldal használatával beleegyezel a cookie-k alkalmazásába. További információ: itt.
Kapcsolódó cikkek:
Segít az énekesnő az elhízott gyerekeken