Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

A Vértesbe, Szép Ilonka erdejébe hívunk, ahol az első államilag is elismert Natúr Parkot kijelölték.  Négy-öt órás kellemes gyaloglás vár az őszi erdőben. Ne féljünk a ködös novembertől, vágjunk bele egy természetismereti túrába! Túránk során a vadászat és vadgazdálkodás kapcsolatát tanulmányozzuk.  Vadcsapásokat, vadetetőket, „szórókat”, vadászházat is felkeresünk. Még Mátyás király is sokat vadászott a Vértesben. „ Vértes belsejében nyugszik a vad hűs forrás tövében.” írta Vörösmarthy Mihály, Szép Ilonka című versében. A vad jelenlétére érzékenyen reagáló dolomit hegységben barangolunk majd. Várgesztesen indul a túránk, majd felkapaszkodunk Gesztes várához, amit a Csák nemzetség építtetett a XIII. század második felében és a „Valahol Európában” című film helyszíneként is szolgált az 1940-es évek végén. A vártól az erdőn át, egy vadászházat is meglátogatva gyalogolunk Vérteskozma községbe. Van ott is látnivaló bőven. A kis település ma már üdülőfalu, felújított házai példás rendben sorjáznak. A falu határa vadban is igen gazdag, vadcsapásokon át vezet majd az utunk. A kökényt addigra már megcsípi a dér, meg is kóstoljuk.

 

Gyülekezés és indulás:

 

2007. november 17, szombat, 10.00 óra
Várgesztesen, a falu közepén a buszfordulónál, a templom előtti kis téren gyülekezünk. Ide érkezünk vissza 15 óra körül.  

 

A túra útvonala:

 

Várgesztes - Gesztes vára  – Vadászház - Dolomit völgyek bükkösei – Vértes plató -  Vérteskozma  – Vadlegelők, vadetetők – Várgesztes.  

 

Túravezető:

 

Márkus Ferenc, a WWF Magyarország igazgatója.  

 

Javasolt felszerelés:

 

Turista utakon megyünk majd. Novemberben már akár hó is lehet, bakancsot kell húzni. Réteges, meleg öltözködés ajánlott, kesztyű, sapka és sál is kell. Az esőkabátot ne felejtsük otthon! Elemózsiát, legalább kekszet, csokit, egy kis teát érdemes bekészíteni. Akinek van túrabotja hozza magával, akinek nincs, annak vágunk egy formás mogyoróbotot az erdőszélen, mert a már síkos talajon hasznos a három pontos megtámasztás. 

 

Megközelítés: Tatabányáról a MÁV állomás szomszédságában lévő buszpályaudvarról autóbusszal megközelíthető Várgesztes. Gépkocsival az M1, 1-es útról Tata vagy Tatabánya, Környe, Vértessomló, délről Székesfehérvár, Zámoly, Gánt, Környe, Vértessomló vonalon érkezhetünk Várgesztesre.  Kérjük, hogy a túra végeztével 500 Ft adománnyal segítse a WWF Magyarország természetvédelmi munkáját. Köszönjük!

 

A következő WWF Panda Klub természetismereti „Mikulás túra”, december 8-án, szombaton a Gerecsében, Dunaszentmiklóson lesz!

http://www.wwf.hu/index.php?p=hirek&sub=friss&ev=0&id=110 

Címkék: természetvédelem vadles wwf

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu