Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

C vitamin

A C-vitamin – hiánya kezdetben fáradtságot, kimerültséget, fertőzésekre való hajlamot okoz, majd foghúsvérzések és egyéb vérzések, fellépését idézheti elő. Ezt a betegségi állapotot, amely a C-vitamin hiánya következtében fejlődik ki, skorbutnak nevezzük. Régebben, főleg a hajósok kaptak skorbutot, akik több hónapon át járták a tengert, és közben nem fogyasztottak zöldfőzelékeket, és gyümölcsöt. Ilyen súlyos C-vitamin hiány napjainkban már nem fordulhat elő, enyhébb alakja azonban tavasszal még ma is gyakori.


Élelmiszereink közül a zöldpaprika, a kelkáposzta, a káposzta, a karalábé, a paradicsom, a gyümölcsfélék közül az eper, a szeder, a málna, az egres, a dinnye, a barack, a ribizli, a cseresznye, a szilva, az őszibarack, a szóló, továbbá a citrom és a narancs tartalmaz sok C-vitamint.

Bilder hochladen

Ezek a zöldség és gyümölcsfélék azonban nem mindig iktathatók be az étrendünkbe, így a szervezet C-vitamin-szükségletét sokszor a kisebb vitamintartalmú, de nagyobb mennyiségben fogyasztott burgonyából fedezhetjük. Igen nagy mennyiségű C-vitamint tartalmaz a csipkebogyó, vagy hecsedli is.

Bilder hochladen

Feltétlenül szem előtt kell tartanunk azonban, hogy az élelmiszerek vitamintartalma az állás folyamán többé-kevésbé csökken. Így például a saláta C-vitamin tartalma már 1-2 nap alatt 25-40 %-kal, a parajé 1-2 nap alatt 60-70 %-kal csökken. A burgonya C-vitamin tartalma a tárolás folyamán ennél lényegesen lassabban és kisebb mértékben csökken, de a csökkenés itt is számottevő. Novembertől májusig a burgonya C-vitaminjának 40-50 %-a bomlik el.

Bilder hochladen

Egyébként is a C-vitamin a legérzékenyebb vitamin. Elsősorban a levegő oxigénjére érzékeny. Felaprított főzeléknek vagy gyümölcsnek nagy felülete kerül a levegővel érintkezésbe, s így C-vitamin tartalmának egy része gyorsan elpusztul. A pusztulást sietteti a meleg hatása és bizonyos fémekkel való érintkezés is (pl. rézzel való érintkezés).

Bilder hochladen

kipréselt gyümölcslé C-vitamin tartalma gyorsan csökken állás közben. Ha az almát fémreszelőn reszeljük le, máris veszít C-vitamin tartalmából. Ha a reszeléket állni hagyjuk, a C-vitamin még tovább pusztul. Ezért ajánlatos a gyümölcslevet csak közvetlenül az elfogyasztás előtt kipréselni, az almát lehetőleg üvegreszelőn megreszelni és nagyon gyorsan elfogyasztani.

Bilder hochladen

Az érett paradicsom elég nagy mennyiségű C-vitamint tartalmaz, azonban az alatt, amíg feldarabolják, megfőzik, és szitán áttörik, a benne lévő C-vitamin közel háromnegyed része tönkremegy. Ez a vitamin a hőre kevésbé érzékeny. Ezért az ételek megfőzésénél, a befőzésnél, a gyümölcs eltevésénél, a lekvár főzésnél elsősorban arra kell ügyelni, hogy a kerti vetemények és a gyümölcsök feldarabolás után ne álljanak sokáig.

Tegyük fel előre a vizet, és a kerti veteményt, a gyümölcsfélét a feldarabolás után azonnal helyezzük forró vízbe. Főzés közben csak éppen annyit kavargassuk, amennyi elkerülhetetlenül szükséges, és a fedőt ne emelgessük feleslegesen. A főzés idejét úgy osszuk be, hogy az étel elkészítése után ne álljon sokáig, hanem minél előbb elfogyasztásra kerüljön.

Címkék: egészség

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu