Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Az antibiotikumok végnapjai?

Kanadai kutatók olyan fehérjét állítottak elő, amely helyettesítheti az antibiotikumokat - jelentette a Die Welt című német napilap online kiadásában.

A halálesetek harmadát világszerte fertőzések okozzák, ezért sürgősen új terápiákra van szükség, ugyanis egyre több kórokozó válik ellenállóvá az antibiotikumokkal szemben.

A kutatók abból indultak ki, hogy a fertőzés kiváltja az ember immunrendszerének azonnali reakcióját, tehát azok a hatóanyagok, amelyek erősítik a védekező mechanizmust, alternatívát jelenthetnek az antibiotikumokkal szemben.

Robert Hancock, a kanadai Vancouver egyetemének kutatója, és az általa irányított csapat egereken tesztelte egy új fehérje ilyen jellegű hatását. A laboratóriumban előállított peptidek, amelyek rövid láncú aminosavakból állnak, aktivizálják a saját immunrendszert, s a kezelés nyomán az állatok túlélési rátája jelentősen nőtt, még az olyan fertőzések esetén is, amelyeket nagyon ellenálló baktériumok okoztak.

Figyelemre méltó, hogy az IDR-1-nek nevezett fehérje akkor váltotta ki a megfelelő hatást, ha egy-két nappal a fertőzés előtt kezelték az egereket. Ezt figyelembe véve a kezelés megelőzésként alkalmazva segíthet abban, hogy például a kórházakban meggátolják veszélyes fertőzések kialakulását, írták a kanadai tudósok.

Az IDR-1 peptid közvetlenül nem pusztítja el a baktériumokat, hanem a makrofágok, (a nagy falósejetek), és a monociták szerepét növeli, míg más immunsejtek, például a limfociták nem kapnak szerepet. A fehérje nem váltott ki erős mellékhatásokat, és a kutatók abban bíznak, hogy egy éven belül elkezdhetik a páciensekkel való kísérleteket.

Brett Finlay, a kutatócsoport egyik tagja szerint várhatóan tíz éven belül szinte valamennyi kórokozó rezisztens lesz az antibiotikumokkal szemben, ezért mindenképpen szükségesek az új kezelési eljárások - idézi a Die Welt online kiadásában a kutatót.

Címkék: egészség

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu