Kis türelmet...
Azt mondják, hogy a besztercei szilvából a legjobb a lekvár. Nálam a beszteceiek már kipusztultak és a nagy fajta cacanska szilvából készítettem. Nagyon finom és sűrű is lett!
A mély sütőtepsiben 8 kg kimagozott szilvából 5 db 3/4 l-es üveg lekvár lett a 10 dkg cukorral, és 7 üveg pedig a 15 dkg-os cukorral.
A kertemben termett sok és nagyfajta érett Cacanska szilvából készítettem, először kb. 6 kg-ot raktam a tepsibe, majd kb. a fele sütési időben még a többit./ A tepsi kap egy teáskanálnyi ecetes kenést!/
Mivel sűrűbb lekvárt akartam az idén készíteni a szokásosnál, 6 óra hosszan készült el…Fél órával a befejezés előtt adtam hozzá a cukrot, amely kilogrammonként először 10, majd mikor másodszor csináltam 15 dkg. A sütési hőmérséklet először 180 fok, majd csökkentettem egészen 120-130 fokig. De alacsonyabb sütési hőmérsékletnél később fog sürűbb lenni../ +1/2 óra/. A sütő többszöri nyitogatása jó a pára csökkentésére...Üvegbe rakás után 90 fokon 30 percig az automata befőzőben még kidunsztoltam. / Nekem ez kényelmesebb és biztonságosabb a száraz dunsztnál!/ Tartósítószert nem használok! Cukor nélkül is készíthető…
Kategória: Saját
Feltöltés ideje: 5 éve
Látta 156 ember.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!