Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Az Európai Parlament képviselõi ugyan sikeresen elfogadták az új vegyi anyag szabályozás, a REACH (Registration, Evaluation and Authorisation of Chemicals) kompromisszumos tervezetét, azonban az, jelenlegi formájában – a környezetvédelmi civil szervezetek, a Levegõ Munkacsoport, a Magyar Természetvédõk Szövetsége és a WWF Magyarország szerint – erõsen kétséges, hogy el tudja-e érni eredeti célját, az emberi egészség és a környezet magas szintû védelmét.

A REACH új mederbe tereli a vegyi anyagok szabályozását Európában felváltva ezzel a 40 éve életben lévõ jelenlegi jogszabályokat. A REACH elõírja, hogy a vegyi anyagokat gyártó, illetve importáló cégeknek ezentúl biztonsági információkat kell adniuk a nagy mennyiségben gyártott vagy importált anyagokról, valamint a nehezen lebomló és felhalmozódó vegyi anyagokat biztonságosabb alternatívákkal kell helyettesíteni, amennyiben azok rendelkezésre állnak. Azt is lehetõvé teszi a jogszabály, hogy a fogyasztók információt kérhetnek a termékekben lévõ bizonyos veszélyes vegyi anyagokról (ez az anyagok egy kis részét érinti). Korábban a cégek egészségügyi és biztonsági adatok megadása nélkül is árulhatták a legtöbb vegyi anyagot – veszélyes vegyi anyagokat pedig csak kirobbant botrányokra válaszul, egyedi elbírálás alapján tiltottak be.

A legkomolyabb probléma, hogy a REACH ugyanakkor számos kiskaput nyitva hagyott, amelyek lehetõvé teszik, hogy sok, egészségügyi kockázattal járó – rákkeltõ, születési rendellenességet, terméketlenséget okozó – vegyi anyagot továbbra is gyárthatnak és felhasználhatnak a cégek.  További gyengesége a REACH-nek, hogy az évi 10 tonnánál kisebb mennyiségben gyártott/importált anyagokról – amelyek a REACH által szabályozott vegyi anyagok 60%-át alkotják – továbbra sem kell érdemi biztonsági adatokat szolgáltatniuk.

A REACH és a felállítandó Európai Vegyianyag Ügynökség megkülönbözetett figyelmet kell, hogy kapjon a következõ években a politikai döntéshozók részérõl, hogy a lehetõ legjobban szolgálják az állampolgárok védelmét a veszélyes vegyi anyagokkal szemben.

A REACH számos, „különös aggodalomra okot adó” vegyi anyag gyártását és forgalmazását engedélyezi, amennyiben a gyártó/importõr be tudja bizonyítani, hogy „megfelelõen ellenõrizni” tudja azokat. A „megfelelõ ellenõrzésnek” is nevezett megközelítés – amely bizonyos határig megengedi a veszélyes vegyi anyagok jelenlétét környezetünkben – játék a tûzzel, ugyanis semmit nem tudunk a vegyi anyagok keverékének, a „vegyi anyag koktélnak” a hatásairól, az érzékeny hormonrendszer reakcióiról, és arról hogy ezek az anyagok együttesen vagy külön-külön hogyan hatnak a magzatokra. Egészségügyi szervezetek, fogyasztóvédelmi és az innovatív üzleti csoportok Európa-szerte a teljes körû helyettesítési kötelezettség REACH-be foglalását követelték, a veszélyes vegyi anyagoktól való „megtisztulás” egyik alapvetõ feltételeként.


A jogi kiskapuk a REACH-et a vegyipari lobbi manipulációjának áldozatává tehetik. Nincs rá biztosíték, hogy minden esetben figyelembe veszik majd a kockázatos vegyi anyagok kiváltását lehetõvé tevõ biztonságosabb alternatívákra vonatkozó információkat. A Helsinkiben székelõ új uniós

Vegyianyag Ügynökséget szigorúan ellenõrizni kell a REACH céljainak elérése érdekében. A szükséges támogatás hiányában a REACH bukásra van ítélve és a kockázatos vegyi anyagok a továbbiakban is szennyezni fogják környezetünket és szervezetünket.

A civil szervezetek összehangolt, európai szintû lobbitevékenysége nélkül azonban egy még gyengébb, csupán a vegyiparnak további kedvezményeket nyújtó szabályozás született volna.

http://www.mtvsz.hu/hirek_list.php?which=167 

Címkék: REACH környezetvédelem természetvédelem

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu