Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Budapest, 2007. szeptember 27.: Az energianövények termesztésének és felhasználásának támogatása helyett az energiatakarékossági és energiahatékonysági beruházások támogatását kellene elõtérbe helyezni – hangsúlyozta a Magyar Természetvédõk Szövetsége (MTVSZ) a Magyar Tudományos Akadémián, a biomassza lehetõségeirõl és kockázatairól szóló konferencián.

A biomassza energetikai célú felhasználásának, ezen belül elsõsorban a bioüzemanyagok elõállításának és felhasználásának környezeti és társadalmi kockázataira figyelmeztetett a mai rendezvényen tartott sajtótájékoztatón a Magyar Természetvédõk Szövetsége.

Bár sokan úgy gondolják, hogy az éghajlatváltozással szembeni fellépésben, vagy külföldi energiafüggõségünk enyhítésében kiutat jelenthet a biomasszából kinyerhetõ energia, fõleg a bioüzemanyagok elõállítása, gondos elemzések azt mutatják, hogy alkalmazásukkal sokkal több kárt okozhatunk – említette dr. Gyulai Iván, az Ökológiai Intézet igazgatója, MTVSZ szakértõ. Ezért sürgeti a Magyar Természetvédõk Szövetsége a biomassza stratégia mielõbbi elkészültét, amely korlátozza a kapacitásokat és így biztosítja a biomassza ésszerû szintû felhasználását.

Az elmúlt hetekben számos elemzés figyelmeztetett ezekre a veszélyekre: alig két hete került napvilágra a neves nemzetközi szervezet, az OECD számára készült tanulmány[1], amely szerint meg kellene szüntetni a bioüzemanyagok elõállításának támogatását, mert jelentõs élelmiszerár-emelkedést okoz és környezeti hatásai akár még a benzinnél és a dízelnél is rosszabbak lehetnek.  A bioüzemanyag-termelés felfutásának az élelmiszerárak emelkedésére gyakorolt hatását kiemelte két, a közelmúltban a Pénzügyminisztérium valamint a Magyar Nemzeti Bank által készített elemzés is. [2,3].

Ezen felül figyelmet érdemel a Nobel-díjas Paul Crutzen vezetésével készült tanulmány is, amely szerint a bioüzemanyagok elõállítása és elégetése nemhogy csökkentené a légkörbe kijutó üvegházhatású gázok mennyiségét, de éppenséggel növeli azt.[4] Eredményeik szerint ugyanis a bioüzemanyagokhoz felhasznált növények termesztése során kétszer annyi dinitrogén-oxid kerül ki a levegõbe, mint az korábban gondolták – tette hozzá Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédõk Szövetségének programvezetõje.

A megújuló energiaforrások nem szolgálhatják egy növekvõ energiaigény kielégítését, ehelyett a teljes energiafelhasználás csökkentésére van szükség! Ehhez az energiatakarékossági és energiahatékonysági lépéseket kell ösztönözni, amelyek környezeti szempontból is elfogadhatóbbak, és gazdaságilag is hatékonyabbak – összegezte Farkas István, az MTVSZ ügyvezetõ elnöke.



Jegyzetek:
[1] Az OECD a fejlett ipari országokat tömörítõ nemzetközi Gazdasági Együttmûködési és Fejlesztési Szervezet. Round Table on Sustainable Development: BIOFUELS: IS THE CURE WORSE THAN THE DISEASE?
OECD tanulmány letölthetõ innen
[2] Jelentés az infláció alakulásáról (2007. augusztus), jelentés letölthetõ innen
[3] Tájékoztató a gazdasági és pénzügyi folyamatokról, letölthetõ
[4] Chemistry World, 2007. szeptember. Összefoglaló

 

Címkék: biomassza energiatakarékosság környezetvédelem

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu