Kis türelmet...
A cigánka téglatest alakú (10x25x5 cm), sertés hashártyába töltött
húskészítmény, amely főtt sertésbelsőségekből (máj, tüdő, lép, szív,
nyelv)készül abált vér, abált szalonna és nyesedékhúsok,
vöröshagyma,fűszerek (só, bors, őrölt pirospaprika) és főtt rizs
felhasználásával.
A cigánka a májtól és a vértől jellegzetesen sötétbarna színű, a véres
és májas hurkára jellemző ízű, illatú és állagú, sütni való készítmény.
A magyarországi szlovákok a húsételek közül a legváltozatosabban a
disznóhúst dolgozták fel. A békési szlovákok sajátos disznótoros
ételfélesége volt a cigánka, amelynek hazai készítése valószínűleg a
magyarországi szlovákok megtelepedésével terjedt el a 18. században. A
török dúlás után Harruckern és más földesurak nagyobb számban
telepítettek le az Alföldön szlovákokat.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó cikkek:
A sonka ára
Az állatállomány alakulása