Kis türelmet...
22 cm átmérőjű torta sütő – 12 szelet
Hozzávalók:
Piskótához:
6 db tojás
7 evőkanál barnacukor
4 evőkanál rétesliszt
2 evőkanál kakaó
1 teáskanál sütőpor
1 vaníliás cukor
5 dkg olvasztott étcsokoládé
Krémhez:
2,5 dl tejszín
25 dkg cukor
35 dkg vaj/margarin
8 dkg kakaó
5 dkg étcsokoládé
Máz:
5 dkg vaj
5 dkg porcukor
2 dkg étcsokoládé
1 evőkanál étkezési keményítő
1 evőkanál kakaó
1 evőkanál tej
Díszítés:
5 dl tejszín
(normálhoz porcukor és habfixáló szükséges)
Elkészítés:
A piskótához a tojások sárgáját a cukorral habosra kavarjuk, beletesszük a vaníliás cukrot, az olvasztott csokoládét, majd a sütőporral, kakaóval elkevert lisztet. Kicsit keményebb lesz a massza.
Majd a pici sóval kemény habbá vert tojásfehérjéből először egy keveset – ezzel lazítjuk – és végül az egészet, óvatosan beleforgatjuk.
A forma alját sütőpapírral béleljük, az oldalát vajjal/margarinnal kikenjük és beleöntjük az elkészült torta masszát.
180 fokra előmelegített sütőben, 25 perc alatt készre sütjük – 5 perc után a sütési hőfokot kicsit mérsékeljük (tűpróba).
A krémhez a tejszínt a cukorral, kevergetve összeforraljuk, beletesszük a kisebb darabokra tördelt étcsokoládét, kevergetve simára olvasztjuk – közben levesszük a tűzről –, majd a kakaót is, és egyneműre keverjük. Ekkor rakjuk hozzá a vaj/margarin egyharmadát és teljesen sima masszává keverjük. Hűlni hagyjuk.
A 2/3 vajat/margarint közben habosra kavarjuk egy tálban. A kihűlt kakaós masszát beleöntjük, és géppel, a legmagasabb fokozaton, simára habosítjuk.
A piskóta lapot, vízszintesen 3 részre vágjuk. Megkenjük a lapokat a krémmel. – A tetejére és az oldalára is jut egy vékony réteg krém. Hűtőbe tesszük.
A mázhoz a vajat, a porcukrot és a kisebb darabokra tört étcsokoládét feltesszük főzni, közben kézi habverővel kavargatjuk, 2 perc után levesszük a tűzről, beleöntjük a keményítőt, a kakaót és a hideg tejet. Simára keverjük. Rögtön rá lehet önteni a torta tetejére.
Hűtőbe tesszük, a mázat kicsit dermedni hagyjuk, majd éles késsel bejelöljük a szeleteket.
A tejszínből (ha szükséges porcukor és habfix hozzáadásával) kemény habot verünk. Habzsákba tesszük és szeletenként, fogyasztás előtt díszítjük.
Megjegyzés: Lehet az egész tortát is bevonni habbal, fogyasztható sima csoki tortaként is.
Ez a recept kifejezetten csoki imádóknak való. A torta nagyon csokis kivitelezése miatt, a csak csokiból készült máz alkalmazása nem szerencsés megoldás (tapasztalat).
Kategória: Saját
Feltöltés ideje: 13 éve
Látta 449 ember.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!