A Márton-nap jellegzetes étele a forró libaleves maceszgombóccal, a ludaskása és a libasült párolt káposztával.
Márton-napi libasült recept
Hozzávalók: - egész liba vagy libacomb/fő - só - majoránna
1. megmossuk a libát, majd kívül-belül megsózzuk 2. belsejébe majoránnát teszünk 3. lábakat a püspökfalathoz rögzítjük, hogy a hús megőrizze eredeti formáját 4. forró sütőben sütjük, közben folyamatosan locsoljuk saját zsírjával 5. eltávolítjuk a rögzítő zsineget vagy tűt és tálaljuk
A liba könnyen kiszárad, ezért fólia alatt is süthetjük, amit csak a sütés vége előtt kb. 15 perccel távolítunk el.
Köretnek párolt káposztát és sültburgonyát ajánlunk.
Hozzávalók: (4 személyre) - 1 fej (kb. 1,5 kg) vörös vagy fehér káposzta - 5 dkg hagyma - 5 dkg cukor - 2 gr. köménymag - 4 cl ecet - 1 dl - vörös- vagy fehérbor - só - zsír vagy olaj
1. káposztát vékonyra szeleteljük 2. megsózzuk és kb. fél órát állni hagyjuk 3. hagymát zsírban vagy olajban pirítjuk 4. feleresztjük a hagymát ecettel és kevés vízzel, majd hozzáadjuk a káposztát 5. fűszerezzük köménymaggal, sóval, cukorral 6. fedő alatt puhára pároljuk a káposztát 7. végül ráöntjük a bort (elhagyható)
A felhasználói élmény fokozása érdekében már mi is használunk cookie-kat a Network.hu oldalon.
Az oldal használatával beleegyezel a cookie-k alkalmazásába. További információ: itt.
Kommentáld!