Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

 

 

 

 network.hu

 Sümegi vár

A vár már a XIII. század közepe táján megépülhetett, hiszen IV. Béla király lakott benne egy ideig a tatárjárás idején. A következő századok alatt folyamatosan bővítették. Ma a legjobb állapotban lévő magyarországi vár.

Szép sétaút vezet Sümeg legismertebb nevezetességébe, a várba. Maga a Vár-hegy is különleges látvány, hiszen szinte teljesen a síkságból emelkedik ki. A helyzetéből adódóan is jól védhető végvár, erősség lehetett. A várban múzeumot is berendeztek, melyben megismerhetjük a vár történetét, a régi büntetések különböző módjait és eszközeit, valamint szablya- és kocsigyűjteményt láthatunk.
 

 network.hu

A XIII. században épült, majd folyamatosan bővített, nagyobbított vár a török korban, miután Veszprém elesett, a veszprémi püspökök lakóhelye lett. A XVII. század elején Bocskai István és Bethlen Gábor hadai is elfoglalták.

A kuruc korban is fontos szerepet játszott; 1709-ben viszont Heister generális elfoglalta. Nem robbantották föl, csak hagyták romlani, sőt, 1713-ban - hadgyakorlat ürügyén - felgyújtották. Így lett rom, melyet csak 1957 után kezdtek feltárni és helyreállítani. 1989-ben, Magyarországon elsőként, a vár üzemeltetése magánkézbe került. Az üzemeltető sokat tett a vár helyreállításáért és népszerűsítéséért, így mára a legjobb állapotban lévő magyarországi vár lett.
network.hu

A vár hosszúsága 125, szélessége 80 méter. Észak-déli irányban fekszik, alaprajza szabálytalan sokszög. A külső várkapun belépve egy falszoros vezet a belső kaputoronyhoz, mely a várudvarra nyílik. A várudvarban láthatjuk Vetési Albert, Mátyás király diplomatája és veszprémi püspök 1990-ben elhelyezett emléktábláját.

network.hu

 

A belső vár kapuja előtt farkasverem húzódik, valaha itt felvonóhíd volt. Az épületek egy részét befedték, így az északi részen lévő Köves-bástyát is (melyet 1554-ben Köves püspök építtetett) és az Öreg-tornyot is. A kapubástyáról az Udvarbíró tér felé letekintve láthatjuk meg a különös nevű Tarisznya-vár maradványait, mely nem volt önálló erődítmény, valószínűleg a városkaput védő torony volt valamikor.

 

 

További találatok a(z) www.vendegvaro.hu domainről »

 

A képek sajátok :)

Címkék: várak

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu