Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Központi csillagunk távolságának meghatározásához sem lehe radart használni,hiszen felszine nem szilárd.A csillagászati számitásokat ehelyett a bolygómozgás törvényének ismeeretében végezték el.A nagy csillagász,Johannes Kepler 1619-ben felfedezett harmadik törvénye kimondja,hogy a bolygók Nap körüli pályájának teljes megtételéhez (azaz egy keringési periódushoz)szükséges idő négyzetei úgy aránylanak egymáshoz,mint a Naptól mértközéptávolságuk köbei.

Kepler törvényének segítségével a csillagászok ki tudják számítani a Fld és a Nap közti távolságot.Ennek ma ismert érrtéke 149597870km;ezt a távolságot egy csilagászati egységnek (CsE) nevezik.A csillagászoknak először meg kell határozniuk,milyen messze van a vizsgált bolygó a Földtől.Ehhez igénybe vehetik a parallaxis -módszert vagy a radartechnikát.

A radarral meglehet állapitani,hogy a Föld-Vénusz távolság  például,amikor a két bolygó a legközelebb van egymáshoz,42millió km.A csillagászok azonban azt is tudják,hogy a Vénusz 224.7 nap,vagyis 0.615 év alatt járja be Nap körüli pályáját.Kepler törvénye szerint tehát a Vénusz  Naptól mért távolsága 0.72CsE (mivel 0.615 év négyzete 0.72CsE köbével egyenlő)

Címkék: csillagászat

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu