Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

A Hold kering a Föld körül,bolygónk pedig a Nap körül.Ennek a jelenségnek az oka a tömegvonzás,ami összetartja a csillagok anyagát,a galaxisokat,és mozgatja az üstökösöket pályájukon,melyeket számításokkal meg lehet határozni.Az égitestek mozgása a világűrben az égi mechanika törvényeivel van összehangban.

Kepler törvényei

Régebben úgy gondolták,hogy a világegyetem középpontjában a mozdulatlan Föld áll,és körülötte keringenek az égitestek.A 16. században Kopernikusz forradalmasította a csillagászatot,amikor kijelentette,hogy a Nap van a világmindenség középpontjába,körülötte keringenek a bolygók a Földel együtt.Állítását azonban nem tudta igazolni.Kepler volt az,aki a 17.században felismerte az éditestek mozgásának mechanizmusát.Sok-sok megfigyelés,adat és matematikai számítás alapján kijelentette,hogy a bolygók egy ellipszis alakú pályán keringenek a Nap körül,és három törvényben magyarázta meg szabályszerüségeiket.

1. törvény

Minden bolygó olyan ellipszis alakú pályán kering,melynek egyik gyújtópontjában a Nap áll.

2.törvény

A bolygók napközeli pályaszakaszukon gyorsabban,naptávolban lassabban keringenek.

3.törvény

A Naphoz közeli bolygók rövidebb,míg a Naptól távoliabbak hosszabb idő alatt végeznek egy keringést központi csillagunk körül.

 

A tömegvonzás törvénye

A 17.században Newton adott magyarázatot arr,hogy miért keringenek a bolygók ellipszis pályán a Nap körül.Kijelentette azt is,hogy a fáról leeső almára ugyanaz a Földbelsőböl származó erő (gravitáció) fejti ki hatását,amely minden testet mozgat.Megerősítette,hogy ez a jelenség nem csak a Földünkön,hanem az összes égitesten is érvényesül.Ennek eredményeként a Nap vonzást gyakorol a Földre,és a Föld is vonza a Napot (de sokkal kisebb erővel).A Nap azonban nem tudja beszippantani a Földet,mert egy másik erőnek (a keringésnek köszönhetően) kiegyenlítő hatása van.A két erő eredője alkotta pontok hozzák létre bolygónk pályáját (Föld-pálya),amelyen Földünk megkerüli a Napot.Ugyanez történik a többi bolygó esetében is.

Egyetemes gravitációs törvény:két test vonzást gyakorol egymásra úgy hogy a fellépő erő egyenesen arányosa tömegeikkel és fordítottan arányos a köztük lévő távolság négyzetével.

Címkék: csillagászat

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu