Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Az európai csillagászok a jelenleg használatos teleszkópoknál tízszer nagyobb teljesítményű távcső építésén dolgoznak.Az óriásteleszkóppal reményeik szerint a kozmosz sohasem látott mélységeibe pillanthatnak be.Ám még így sem bízhatnak abban,hogy elláthatnak a világegytem határáig.

A modern űrkutatás Einstein általános relativitáselméletére épül.Az elmélet kimondja,hogy az anyag körüli gravitációs mező megváltoztatja a teret és az időt oly módon,hogy a tér görbulté válik,az idő pedig felgyorsul vagy lelassul.Az anyag gravitációs mezeje a fénysugarat is elhajlítja.

Az általános relativitáselmélet következményeinek vizsgálatakor a tudósok rájöttek,hogy az elmélet magyarázatul szolgál a Nap körül keringő bolygók,illetve más égitestek körül kekeringő csillagok mozgására.

Ha elfogadjuk,hogy az elmélet a világmindenségre mint egészre alkalmazható,a kozmológusnak el kell fogadnia einsteini elmélet végkövetkeztetését is,nevezetesen azt,hogy az univerzumnak nincs határa.Hogy pontosak legyünk,az elmélet két lehetőséget kínál a kozmosz alakját illetően.Az egyik szerint önmagában vissza görbül,mint a gömb felszine.Bár nincs határa mégis véges,Az űrhajós,ha elindulna egy bizonyos irányba és útvonalát sohasem változtatná meg,végül visszajutna oda,ahonnan útra kelt.Ez a "zárt"  univerzum modellje.

A másik alternatíva az,hogy a világegyetem végtelen: a tér minden irányába korlátlan kiterjedésű.Ebben a "nyitott" univerzumban bármilyen messze utaznánk,az űrnek mindíg újabb és újabb tartományai tárulnának fel előttünk.

Hogy melyik lehetőség helytálló,azt a kozmoszban lévő anyag  mennyisége határozza meg.Ha elég sok van belőle,a gravitáció visszagörbíti a világmindenséget,és Úgyhogy zárt lesz.Ebben az esetben a gravitáció elég erős ahhoz,hogy végül megállítsa az univerzum tágulását,és elindítsa az ellenirányú folyamatot,a galaxis összehúzódását.

A legújabb számítások azt mutatják,hogy a kozmoszbanlétező anyagmennyiség nem  elegendő az univerzum "bezárásához".Valószinünek látszik tehát hogy a világegyetem kiterjedését tekintve végtelen,határa nincs.Ez azt jelenti,hogy a kozmosz örök időkig tágulni fog. 

Címkék: csillagászat

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

[Törölt felhasználó] üzente 16 éve

nagyon ott vagy a szeren köszönöm igazán érdekesnek találtam puszi

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 16 éve

Szia mazsola !Nagyon  sok mindent tudsz a csillagászatról  .Gratulálok a blogodhoz de én csak dicsérrni tudlak ,mert én ehhez nem értek sajnos.De köszönöm és üdvözöllek:mari45

Válasz

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu