Kis türelmet...
A szalagos fánk az egyik legkényesebb sütemény, elkészítése nagy gyakorlatot igényel. A mai világunkban a net-en különféle variációk terjednek az elkészítéséről. Ezeknek az állaga, íze legtöbbször nem hasonlít a valódi fánkéhoz. Én is kipróbáltam néhányat, azonban elmondhatom, hogy ezek messze járnak a hagyományos fánktól! Ezek lehetnek ugyanúgy szalagosak, kinézetre még szebbek is/ felfújt/, de csak egy kommersz fánkot kapunk. A képen alul balra látható egy fánk ezekből, egyenletesen apró
lyukú, tömöttebb keményebb fánk, mellette pedig az egyeletlen lyukú, laza, könnyű finom szalagos , hagyományos fánk. Ha nem tesszük bele a megfelelő mennyiségű tejet/ sok helyen így csinálják/, akkor már nem lesz igazi a fánkunk! A középső képeken /kakaósan/ látható fánkok is így készültek. Kinézetre azt hiszem nem hagy kivetni valót! De a látszat csal! Ezek az úgynevezett felfújt fánkok kevésbé ízletesek! A képen legfelül az igazi fánkok!Hagyományos szalagos fánk, ahogy nagyanyánk csinálta./
Hozzávalók: 1 kg liszt, 5 dkg élesztő, 10 dkg porcukor, 10 dkg vaj, 4 db tojássárga, kb. 8 dl tej, 1 kupica rum vagy brandy, 2 késhegynyí só.
1. Egy nagy tálban 6 dl langyos tejjel, élesztővel, 2 kanál porcukorral, 6 kanál liszttel félsűrű kovászt készítünk.
2. A többi porcukorral a tojássárgákat elkavarjuk és a kész kovászhoz adjuk.
3. Hozzáadjuk a langyos vajat, lisztet és annyi langyos tejet amiben a sót feloldottuk, hogy lágy, kalácstészta sűrűségű legyen. Rum hiányában én brandyt öntöttem hozzá.
4. Fakalánnal 20 percig verjük/ vagy kézzel, géppel / puhára.
5. Tetejét liszttel megszórjuk, letakarjuk, langyos helyen másfél-kétszeresére kelesztjük.
6. Lisztezett deszkára borítjuk, kezünkkel széthúzzuk és félbe hajtjuk. Kezünkkel szétnyomkodjuk.
7. Nagy fánkszaggatóval kiszúrjuk. Lisztes deszkán félórára letakarjuk, kelesztjük. / Ha túlkel, kevésbé lesz szalagos.
8. Középforró olajban, egyenletes tűznél sütjük / Ha túl forró, akkor sem lesz nagyon szalagos/.Vastag falú mély lábast válasszunk sütéshez. A fánkok épp hogy lebegjenek az olajban, nem kell több olaj a lábasba.
9. A fánkokat picit széthúzzuk, közepét felül benyomjuk, és megfordítva helyezzük az olajba.
10. Először fedővel süssük, majd megfordítva fedő nélkül.
11. A széleit összegyúrjuk, újrakelesszük, és a legvégén sütjük.
12. Még melegen vaníliás cukorral megszórjuk, majd lekvárral vagy ízlésnek megfelelően töltjük.
A hagyományos szalagos fánk, kissé szétterült és nem púpos a teteje. Ezeknek az állaga kiváló: puha, lágy, lyukacsos, ízletes
Kategória: Saját
Feltöltés ideje: 6 éve
Látta 191 ember.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!