Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

A GYERMEKL’enfant

 

 

Írta és rendezte: Jean-Pierre és Luc Dardenne.

 

 

A 2005-ös Cannes-i Filmfesztivál Arany Pálma díjas filmje.

 

 

Hossz: 95 perc.

 

 

SZEREPLŐK:

 

 

Bruno                                      Jérémie Renier

Sonia                                       Déborah François

Steve                                       Jérémie Segard

Fiatal behajtó                           Fabrizio Rongione

Hivatalnok                              Olivier Gourmet

Orgazda                                  Stéphane Bissot

Bruno édesanyja                      Mireille Bailly

Eladó hölgy                             Anne Gérard

Eladó                                     Bernard Marbaix

Idősebb behajtó                      Frédéric Bodson

Rendőr                                   Léon Michaux

Thomas                                   Samuel De Ryck

Menhely portás                        Hachemi Haddad

Második eladó                        Olindo Bolzan

Nyomozó                                Sophia Leboutte

Kórházi portás                         Alao Kasongo

Csapos                                    Jean-Michel Balthazar

Másik orgazda                         Philippe Jeusette

 

 

STÁBLISTA

 

 

Forgatókönyvet írta és rendezte           Jean-Pierre and Luc Dardenne

Fényképezte                                       Alain Marcoen

Kamera                                              Benoit Dervaux

Első kamera asszisztens                       Hicham Alaouié

Hangmérnök                                      Jean-Pierre Duret

Vágó                                                   Marie-Hélène Dozo

Hang                                                   Benoit de Clerck

Hang keverés                                      Thomas Gauder

Berendezés                                         Igor Gabriel

Jelmeztervező                                      Monic Parelle

Smink                                                 Tina Kopecka

Első rendező asszisztens                      Bernard Garant

Gyártásvezető                                     Véronique Marit

Helyszín                                             Philippe Groff

Producerek                                         Jean-Pierre and Luc Dardenne

Denis Freyd

Line Producer                          Olivier Bronckart

Társ-producerek                                 Arlette Zylberberg

Geneviève Lemal

Alexandre Lippens

 

 

SYNOPSIS

 

 

A nincstelen 20 éves Bruno (Jérémie Renier) barátnőjével, a 18 éves Sonia-val (Déborah François) Seraing-ban, egy kelet-belga kisvárosban él. Sonia munkanélküli segélyéből és Bruno bandájának pitiáner lopásaiból élnek. Életük visszafordíthatatlanul megváltozik, amikor Jimmy nevű gyermekük megszületik. A szülés után hazatérő Sonia azzal szembesül, hogy lakásukat Bruno idegeneknek adta ki. A kezdeti apai ösztön és lelkesedés hamarosan elapad és Jimmy csak újabb pénz-szerzési lehetőséget jelent Bruno-nak. A pénz és a szülői felelősség hiánya oda vezet, hogy Bruno az alvilági kapcsolatain keresztül eladja Jimmy-t. A vevők adoptáló szülőknek szándékozzák eladni a gyermeket. Miután rájön tettének súlyára, Bruno megpróbálja visszafordítani, amit elindított. Mindeközben személyisége folyamatosan alakul.

 

 

Cselekmény: u.a.

 

 

A rendezők megjegyzése:

„Ennek a filmnek az ötlete már előző filmünk (A fiú) forgatása alatt megfogant. Seraing-ban voltunk a Rue de Molinay-n, ahol reggel délben és este is láttunk egy lányt, amint egy babakocsiban egy alvó újszülöttet tologat. Úgy tűnt, hogy nincs semmi úti célja csak sétálgat az utcán. Később gyakran gondoltunk vissza erre a lányra, a babakocsira, az alvó csecsemőre és a hiányzó részre: az apára. Ez a hiányzó figura lett később a mi történetünk főszereplője. A történeté, mely egy szerelem és egy apa története.”

Jean-Pierre és Luc Dardenne

 

 

Cannes, 2005. Arany Pálma Díj: A gyermek

 

 

Jean-Pierre és Luc Dardenne 2005-ben visszatérnek Cannes-ba „A gyermek” című filmjükkel 6 évvel azután, hogy „Rosetta” című filmjük nemcsak az Arany Pálmát, hanem Emilie Dequenne a legjobb női szereplő díját is elnyerte, és 3 évvel azután, hogy „A fiú” című filmjükben nyújtott alakításáért Olivier Gourmet elnyerte a legjobb férfi szereplő díját. Olivier Gourmet, a belga rendező páros egyik kedvenc színésze „A gyermek”-ben is szerepel. A főszerepet azonban Jérémie Renier játsza, akit, még tizenéves korában fedeztek fel a „La Promesse” (Az ígéret) című filmben. A „La Promesse” a Dardenne fivérek harmadik filmje, amelyet 1996-ban nagy érdeklődés kísért a Directors' Fortnight szekcióban.

 

 

A gyermek-ben Bruno (Jérémie Rénier) egy 20 éves tolvaj, aki különféle törvényes és törvénybe ütköző dolgok kereskedésével tölti napjait. Barátnője, Sonia, most adott életett gyermeküknek, Jimmy-nek, de úgy tűnik Bruno nem képes felnőni a szülői felelősségvállalás feladataihoz. A Dardenne fivérek – szokásukhoz híven – egy újabb személyes és társadalmi drámát jelenítettek meg. Az ötletet egy babakocsit tologató lány adta. „Később gyakran gondoltunk vissza erre a lányra, a babakocsira, az alvó csecsemőre és a hiányzó részre: az apára. Ez a hiányzó figura lett később a mi történetünk főszereplője. A történeté, mely egy szerelem és egy apa története.”

 

 

Sajtótájékoztató: „A gyermek”

 

 

A jelenlévők a belga rendezőpáros Luc and Jean-Pierre Dardenne „A gyermek” című versenyfilm rendezői, Jérémie Rénier és Déborah François főszereplők, valamint a film producere,  Denis Freyd.

 

 

Luc Dardenne a film témájáról: „Az ember nem a valóságot akarja lemásolni. Az újszülöttek magára hagyása régóta jelen van a társadalmakban. A fekete kereskedelem pedig inkább mai jelenség. Ebben a filmben az érdekelt minket leginkább, hogy Bruno vajon képes lesz-e valamilyen kapcsolatot kialakítani a gyermekével. A kezdetekkor nem is néz rá a gyermekre. A felmerülő kérdés az, hogy Sonia mérhetetlen szeretete elég-e ahhoz, hogy Bruno lelkiismeretére hasson. Azt a következtetést vontuk le, hogy a szeretet nem volt elég.”

 

 

Luc Dardenne a arc-kifejezések és a tárgyak szerepéről a filmben: „Szereplőinket az eljátszott arckifejezések és a használati tárgyaik teszik azzá, akik. Ezek az elemek keltik a nézőben azt a hatást, hogy valami megszületik. Azt, hogy egy olyan személyt látunk a vásznon, akinek a személyisége éppen alakul, átalakul. Például, Bruno, aki egy fajta üzletember a mobil telefonján keresztül kommunikál a különböző kapcsolataival, egészen addig, amíg el nem veszíti azt. A legfontosabb jelenetek pedig a babakocsi körül történnek: megveszik, tologatják benne a gyermeket, majd eladják.”

 

 

Luc Dardenne a filmjeik egységéről: „A filmjeink úgy is tűnhet, hogy egymástól származnak és ezen felül egyfajta intim viszony is van közöttük. Például, szeretünk olyan helyen forgatni, ahol már korábban forgattunk filmet. Természetesen nem ugyanazokat a beállításokat használjuk, a kamera más pozícióban van. Ez úgy segít nekünk, mint egy folyó, mely összehordja a hordalékot. Egyben határokat is szab, mely mindig kedvezően hat a kreativitásra.”

 

 

Morgan Freeman és Hilary Swank – akiket a Millió dolláros baby című filmben láthattunk együtt – is részt vettek az 58. Cannes-i film fesztivál Arany Pálma díjátadásán, melyet Jean-Pierre és Luc Dardenne „A gyermek” című filmje kapott.

 

 

A fivérek a díj átvételekor megköszönték a zsűrinek, hogy ilyen nagyra értékelték a filmjüket: „Köszönjük szépen! És köszönjük mindenkinek, akik részt vettek ebben a kalandban. Különösen a főszereplőinknek Jérémie Rénier-nek és Déborah François-nak szeretnénk megköszönni. Mindkettőtöknek sok köszönet. Továbbá szeretnénk megköszönni a producerünknek, Denis Freyd-nek, akinek a segítsége nagyon fontos volt. Szeretnénk ezt a filmet Florence Aubenas-nak és a kísérőének Hussein Hanoun-nak címezni, akiket túszként tartanak Irakban.”

 

 

A belga fivérek voltak nyertesek közül az utolsók, akik a válaszoltak a sajtó kérdéseire: „A beskatulyázás sosem jó. Ezzel a problémával minden filmes szembenéz, aki művészfilmet alkot. Óvatosnak kell lenni, hogy az olyan hívószavak, mint „társadalmi” ne legyen csemege a sajtónak. A beskatulyázás néha praktikus, de reméljük, hogy ez a film túlmutat rajta.”

 

  

Jimmy-t 21 csecsemő játszotta.

 

Díjak, jelölések:

 

 

César Díj, 2006

Jelölések: legjobb rendezés, legjobb film, legjobb eredeti forgatókönyv, legígéretesebb színésznő (Deborah François)

 

 

Európai Film Díj, 2005

Jelölések: legjobb színész (Jérémie Renier), legjobb film

 

 

Guldbagge Díj, 2006

Nyertes: legjobb idegen nyelvű film

 

 

SZEREPLŐK

 

 

Jérémie Renier:

A nézők először a Dardeene fivérek La Promesse című filmjében figyelhettek fel rá. Ma már befutott színésze az európai filmnek, színháznak és televíziónak. A Dardenne fivéreken kívül a következő jeles francia rendezőkkel is dolgozott már: Francois Ozon, Christophe

Gans and Bertrand Bonello. Nemrég fejezte be a Fairplay című film forgatását, melyet Lionel Bailliu rendezett és a szerplők között megtaláljuk Benoit Magimel-t valamint Marion Cotillard-t.

 

 

Filmjei:

1996 THE PROMISE (LA PROMESSE) (R: Jean-Pierre és Luc Dardenne)

1999 ROSETTA (R: Jean-Pierre és Luc Dardenne)

1999 CRIMINAL LOVERS (R: Francois Ozon)

2000 MURDEROUS MAIDS (R: Jean-Pierre Denis)

2001 BROTHERHOOD OF THE WOLF (R: Christophe Gans)

2001 THE PORNOGRAPHER (R: Bertrand Bonello)

2002 A FIÚ (R: Jean-Pierre and Luc Dardenne)

2004 SAN ANTONIO (Dir: Frederic Auburtin)

2005 A GYERMEK (R: Jean-Pierre and Luc Dardenne)

2005 FAIRPLAY (R: Lionel Bailliu)

 

 

Déborah François:

A gyermek című filmben debütált, melyet követően felfigyelt rá a nemzetközi kritika és a szakma.

 

 

Rendezők: Jean-Pierre és Luc Dardenne

A nemzetközileg is elismert Dardenne fivérek nemcsak 20 éves film-rendezői, hanem forgatókönyv írói, dokumentumfilm-rendezői és produceri tapasztalattal is rendelkeznek. Luc és Jean-Pierre Dardenne 1975-ben hozták létre a DERIVES céget, amely azóta a sajátjaikkal együtt 60 dokumentumfilmet gyártott. 1994-ben alapították a “LES FILMS DU FLEUVE” nevű produkciós irodát. Az áttörést az 1996-os la Promesse című film hozta meg, Jérémie Renier-vel, Olivier Gourmet-val és Assita Ouédraogo-val a főszerepekben. Ez után következett az 1999-es cannes-i Aramy Pálma díjas ROSETTA Emilie Dequenne-nel és Olivier Gourmet-val a főszerepben. A ROSETTE a legjobb női főszereplő díját is elnyerte (Emilie Dequenne). A fiú című filmjük Olivier Gourmet számára hozta meg a legjobb férfi főszereplő díját a 2002-es fesztiválon.

A Dardenne fivérek a filmesek azon ritka csoportjába tartoznak, akik kétszer nyerték el a cannes-i Arany Pálmát. Ide sorolható még Bille August, Francis Ford Coppola és Emir Kusturica.

 

 

Játékfilmjeik:

1987 FALSCH

Főszereplő: Bruno Crémer

 

 

1992 JE PENSE À VOUS (I THINK OF YOU)

Főszereplő: Fabienne Babe és Robin Renucci

 

 

1996 LA PROMESSE (THE PROMISE)

Főszereplő: Jérémie Renier, Olivier Gourmet és Assita Ouédraogo

 

 

1999 ROSETTA

Főszereplő: Emilie Dequenne, Fabrizio Rongione, Anne Yernaux és Olivier Gourmet

Nyertes: Cannes 1999 Arany Pálma

Nyertes: Cannes 1999 legjobb színésznő (Emilie Dequenne)

 

 

2002 A FIÚ (LE FILS - THE SON)

Főszereplő: Olivier Gourmet, Morgan Marinne, és Isabella Soupart

Nyertes: Cannes 2002 legjobb színész (Olivier Gourmet)

 

 

 

2005 A GYERMEK (THE CHILD - L’ENFANT)

Főszereplő: Jérémie Renier és Déborah François

Nyertes: Cannes 2005 Arany Pálma

 

 

Fényképezte: Alain Marcoen

A LA PROMESSE című film óta dolgozik a Dardenne fivérekkel.

 

 

Filmjei:

1996 LA PROMESSE (THE PROMISE) (R: Jean-Pierre és Luc Dardenne)

1999 ROSETTA (R: Jean-Pierre és Luc Dardenne)

2002 A FIÚ (LE FILS - THE SON) (R: Jean-Pierre és Luc Dardenne)

2005 A GYERMEK (L’ENFANT - THE CHILD) (R: Jean-Pierre és Luc Dardenne)

 

 

Vágó: Marie-Hélene Dozo

A Dardenne fivéreken kívül az 1990-es évek elejétől más filmesekkel is dolgozott az egész világon.

 

 

Filmjei:

1996 LA PROMESSE (THE PROMISE) (R: Jean-Pierre és Luc Dardenne)

1999 ROSETTA (R: Jean-Pierre és Luc Dardenne)

2000 MURDEROUS MAIDS (R: Jean-Pierre Denis)

2002 A FIÚ (LE FILS - THE SON) (R: Jean-Pierre és Luc Dardenne)

2005 A GYERMEK (L’ENFANT - THE CHILD) (R: Jean-Pierre és Luc Dardenne)

 

Címkék: Kultúra cirko film filmek filmszínház gyermek mozi művész

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu