Kis türelmet...
Régi időben az emberek főképpen húsételekkel táplálkoztak. Az állatok
húsát nyersen, utóbb szabad tűzön sütve ették meg. A növényi táplálék
csak a húsételeknek kiegészítő része volt.
Hosszú évezredek múltak el anélkül, hogy az emberek a gabonán kívül a
többi növényi táplálékokat is kelőképen felhasználták volna. A manapság
termesztett főzeléknövényeket javarészt ismerték ugyan, de még Krisztus
születése idején is számos nép megvetette azokat, akik csak zöldséggel,
főzelékkel táplálkoztak. Azt mondták rájuk, hogy füvet esznek, mint az
állatok. Későbbi időben azonban bizonyos főzelékeket és zöldségeket a
régi perzsák, egyiptomiak, majd pedig a görögök és rómaiak is
fogyasztottak.
A Krisztus születését követő évszázadokban, amidőn hazánk nyugati fele-
Pannónia néven -római gyarmat volt, a római katonák ismertették meg ezen
a földön a konyhakerti növények termesztését. Innen terjedt el a
főzeléknövények termelése Közép-Európában, később pedig Európának minden
országában.
Legrégibb konyhakerti növény, amelyről az ókori görög és római
történetírók feljegyzései is megemlékeznek, a hagyma. Hérodotosz görög
történetíró megemlíti, hogy az óriási egyiptomi piramisoknak (a fáraók
hatalmas sírboltjainak) Ezernyi építőmunkása közt egy alkalommal 1600
talentum ezüstöt érő hagymát és retket osztottak ki. Ez az összeg mai
pénzben átszámolva kb. 160 millió forintot tenne ki.
Minél műveltebbek lettek azonban az ókori népek, annál többféle növényi
táplálékkal kezdtek megismerkedni. A régi germánok a mai Olaszország- az
akkori Itália -földjén ismerkedtek meg a hagyma növénnyel, amely
különben Indiából került Kis Ázsiába és Palesztinába, onnan pedig Itália
területére.
A lencsét, tököt és kelkáposztát már a biblia is említi. A zsidók és az
egyiptomiak körülbelül 6000 évvel ezelőtt termesztették ezeket a
növényeket. Az újtestamentum említi Aháb király káposztáskertjét. Zsidók
révén jutott a kelkáposzta a mai Olaszország földjére, a rómaiak
birodalmába, onnan pedig Európa többi országába. Ezért nevezik sok
helyütt még ma is olasz káposztának.
A kel elnevezés a latin caulis (ejtsd: kaulisz) szóból ered, ami
kocsányt jelent. A kelkáposzta tudniillik régente kocsányos, magas szárú
növény volt.
Sokkal fiatalabb növény a kelvirág, (karfiol) amelyről csak az 1580.
évben jegyezték fel, hogy Egyiptomba nagyban termelik. A kelvirág az
1600. Év körül jutott Európába, ahol nemsokára mindenfelé elterjedt.
A fejeskáposzta ősi hazája Egyiptom, ahonnan valószínűleg a görögök
vitték tovább 600 évvel Krisztus születése előtt. Ősrégi konyhakerti
növény a borsó és a bab. Borsót találtak tudósok az őskori barlagokban,
amelyben Európa legrégibb lakói éltek és a kis ázsiai Trója város
kiásott romjai között is. A borsó nevét ismeri a szanszkrit nyelv.
Mivel ezt a nyelvet Indiának őslakói beszélték, ma pedig már egészen
kihalt, a történelemtudósok szerint a borsónövényt évezredekkel Krisztus
születése előtt először Indiában termesztették. A görögöknél és a
rómaiaknál a borsó és a hagyma volt évszázadokig a szegényebb
néposztályok tápláléka, éppen úgy, mint a lencse.
Amikor Kaligula a hírhedt római császár Egyiptomból egy hatalmas és szép
obeliszket (óriási emlékoszlopot) hozott el hajón Rómába, -akkor a régi
feljegyzések szerint- nem kevesebb, mint 120 ezer véka lencsét öntetett
a hatalmas teherhajóra, hogy odafelé se menjen üresen. Az oszlop,
melyet akkor Egyiptomból elhoztak, ma a római Szent Péter-templom előtt
áll és a szent városnak egyik ékessége.
A zöldborsó fogyasztása alig háromszáz éves szokás. Kezdetben drága
csemege volt. XIV. Lajos francia király idejében az 1660. év körül, egy
icce (kb. háromnegyed liter) zöldborsóért 50 tallért, mai pénzünkön 250.
000 Ft-ot is szívesen megfizettek a gazdag francia főurak. A babot a
görögök és a rómaiak szent növénynek tartották. Egyiptomban viszont a
bab tisztátalan étel számba ment, amelyet az egyiptomi vallás parancsa
értelmében érinteni sem volt szabad. A bab őshazája egyébként India.
A töknövényekről az ótestamentum is említést tesz egy helyen. A régi
feljegyzések szerint a tököt Indiában Krisztus születése előtt 400 évvel
ismerték. Óriási uborkához volt hasonló, nyersen ették, és ha megért,
megsütötték. Az uborka képét számos régi egyiptomi faragvány örökítette
meg. A közönséges tök hazája az amerikai Mexikó a mai Texas területe.
Európában először 1583-ban említik és 'török töknek' nevezik. Ettől
fogva az új főzeléknövény mindenfelé elterjedt és ma már Európa szerte,
termesztik.
A dinnyét sem az ókori görögök, sem a rómaiak nem ismerték. A
cukordinnye vagy sárgadinnye a mai Olaszország földjére Krisztus
születése után való évszázadokban jutott ősi hazájából, az ázsiai
tatárok földjéről és a Kaukázus hegyvidékéről. Irán (régen Perzsia) és a
vele határos déli országokban, még ma is óriási mennyiségben
termesztik. A görögdinnye, vagy vizesdinnye, Afrikából került Európába.
A retek, répa, paszternák, zeller, paraj és saláta ősrégi időktől ismert
növények. Pinius római történetíró külön emlékezik meg a germánok,
termesztette retekről, midőn Germániáról ír. Szerinte az óriási germán
retkek némelyike akkora, mint egy kis gyermek. A retek hazája különben
Kína.
A sárgarépa magját a tudósok őskori barlangokban és több ezer éves
egyiptomi sírokban is megtalálták. Mielőtt az emberek a burgonyát
megismerték, fontos táplálékuk volt a répa. A fehérrépáról (ma gyökér) a
rómaiak azt tartották, hogy a leghasznosabb növény, mert gumós gyökerét
ember és állat megeheti, fiatal hajtása jó főzelék, levelei pedig
takarmányul szolgálnak. Napjainkban petrezselyem néven ételek ízesítésre
használjuk levelét.
A paszternákot Tibériusz római császár úgy szerette, hogy a Rajna mentén
lakó germánok az adóikat javarészt ezzel fizették. A zellert az ókori
görögök éppen úgy használták levesbe és salátának, mint mi.
A saláta a perzsáknak volt kedves eledelük. A fejessalátát és az
endiviasalátát a perzsákon kívül a görögök és a rómaiak is jól ismerték.
Az olajjal és ecettel elkészített saláta későbbi évszázadokban olasz földről terjedt el Európa más országaiban.
A paraj (más néven spenót) Közép Ázsiából jutott az arabok révén Európába Spanyolország közvetítésével.
Sokkal később ismerték meg Európa népei a spárgát és az articsókát és
csak Amerika felfedezése után jutott el hozzánk a burgonya és a
kukorica.
forrás:Horváth Tamás
horvath.t@lakberendezes.hu
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó cikkek:
Kertbarátok vetélkedője
Szociális földprogram