Kis türelmet...
Szalagos fánk
Szalagos farsangi fánk készítése
Szinte elképzelhetetlen a farsang a hagyományos szalagos fánk nélkül. Ahány ház, annyiféle képpen készül, mindenkinek van egy titkos hozzávalója. Mi most bemutatjuk a nálunk jól bevált alapreceptet azoknak, akik most fognak hozzá a fánksütéshez először.
50 dkg liszt
3 dkg élesztő
4 tojássárgája
10 dkg margarin
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
kb. 3 dl tej
1 evőkanál rum
fél citrom reszelt héja
Az élesztőt egy kis cukorral és kb. fél deci tejjel felfuttatom. A lisztet, a tojás sárgájával, a vaníliás cukorral és a többi cukorral összekeverem, majd hozzáöntöm a felfuttatott élesztőt is. Összedagasztom annyi langyos tejjel, amennyit felvesz, majd amikor már szép hólyagos, az olvasztott margarint is hozzákeverem. Egy kevés liszttel megszórom, aztán meleg helyen addig kelesztem, míg duplájára nő. Miután megkelt, lisztezett deszkára öntöm, és kb. hüvelykujjnyi vastagságúra nyújtom.
Fánkszaggatóval kiszaggatom, a maradékot újra összegyúrom és újra kiszaggatom, míg a tészta el nem fogy. Ekkor még egy negyed órát kelesztem a kiszaggatott fánkokat. Addig egy lábasban olajat melegítek, majd a fánkokat beleteszem. Először fedő alatt kis lángon sütöm, majd amikor szép aranybarna megfordítom, és nagy lángon, de már fedő nélkül sütöm. Így lesz szép szalagos a farsangi fánk. Porcukorral és lekvárral tálalom. Jó étvégyat!
Picuri
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!