Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Egy alom bejelentése nem a kölykök születésével kezdődik.  Annál előbb.

Elkezdtem többször számolni, de aztán elakadtam ( mert nem érdekel igazán a téma, evidens, logikus, sokan sokszor leírták már...)Több területet érint, de most tegyük fel, hogy a szülő pár törzskönyvezett. Akkor nincs akadálya az utódok törzskönyvezésének, csak a ráfordított összeg ami változó. Minősített, tenyészszemlén részt vett és ott tenyész engedélyt kapott kutya esetében a törzskönyvezés költsége fele, annak amit, a nem minősített szülőktől származó almok esetében kell fizetni a tenyésztőnek. Tenyésztő az akinek a szuka kutya a tulajdonában van. Neki kell, azaz van lehetősége bejelenteni az almot.

Nevelni kell egy tenyésztésre alkalmas szukát. ( felnevelni, iskolába hordani, esetleg kiállításra is vinni)Keresni hozzá egy szintén tenyésztésre alkalmas kant. ( vagy azt is felnevelni, iskolába hordani, esetleg kiállításra is vinni)Idegen kan estében,fedeztetni kell,kifizetni a fedezési díjat. Utazni, időt tölteni ( akár szabadság, munkaidő kiesés árán is)

Kifizetni az állatorvost, hiszen az ellés előtt,után minimum egyszer ez kötelező (lenne)3000.-

Majd bejelenteni az almot. Minimum egy utazás a MEOE -ba. Budapesten 1 nap szabadság, mert a MEOE munkaidőben van nyitva. Helyi szervezeteknél is gondolom, de mindenképpen utánajárást igényel.

MEOE tagdíj( ha az alom bejelentéssel együtt történik) 6000.- Kennel név kiváltás 10.000.-

Alombejelentő lap 2000-fedeztetési jegy 2000 Ft ( ha otthon van a kan is akkor ez is a tenyésztő költsége)

5x5500-( nagy számú alom esetén akár 10x 5500)ez a törzskönyvezés ára. Tehát egy kölyökre a származási lap költsége 5500.- Felülbélyegzett származási lap esetén 11.000.-(felülbélyegzés= nem minősített, tenyész engedélyt nem kapott, azaz szakember által el nem bírált szülők, jó eséllyel tenyésztésből kizáró hibával rendelkeznek a fajtában)

A származási lapot csak tetoválás, vagy chipezés után kapja kézhez a tenyésztő. Tetoválás esetén a tetoválás költsége már benne van ebben az 5500 Ft-ban, de ki kell fizetni az  utazást a tetoválóhoz, vagy kifizetni a kiszállást. (cca:3000.-)

Chip esetén: állatorvos költsége, ami kutyánként 3000 Ft -ra, vagy duplájára rúghat.

20.000.- azt hiszem ez a minimum összeg, amit állatorvosra kell költeni egy alom esetén. ( akkor semmi extra kiadás nem volt)

Szóval, kis létszámú alomnál 60-70.oooFt a minimum amit, egy alom törzskönyvezésébe előre bele kell fektetni, akkor is, ha a kan és a szuka is otthon vannak. 100.000.- ha fedezési díjat is fizetni kell.

( Felülbélyegzett alom esetében 120.-140.000.-!)előre.

Aztán ki tudja, hogy viszont látod -e, a befektetésed  a kölyök árában . Ennél egyszerűbb, a költségeket rátestálni a vevőre, ha már olyan igényes, hogy törzskönyvezett kutyát szeretne-gondolják azok a szaporítók akik jó üzletet látnak a kutyatenyésztésben, és más emberek évtizedes munkájára „ráülve” a kutya eladási bizniszbe bekapcsolódnak. Ők azok akik felmérik a piac kínálatát és keresletét , aztán fél áron, harmad áron próbálják értékesíteni kutya szaporulataikat. Elmesélik a laikus vevőnek, hogy ők nem tenyésztők, ők nem akarnak pénzt keresni, ezért a nyolcvan, százezer forint értékű fajtatiszta kutyát 50.000.- vagy 25.000.- forintért adják. Mindenki jól jár! Ugyan azt kapja csak jóval olcsóbban!( sicc!)  Persze azt is hozzáteszik, hogy az ő kutyáiknak is lehet kiváltani törzskönyvet, de akkor az övék is 30-40.000 Ft-tal drágább lenne. Minek is az a papír, hiszen úgy sem kell egy hobbi kutyának. Nem megy kiállításra, nem tenyésztik stb.

Tényleg minek is?  Hangzik az én költői kérdésem.

Szerintettek?

Címkék: rottweiler

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu