Kis türelmet...
Kutatók olyan sörösdobozt fejlesztettek ki, amely előbb saját magát lehűti, majd egy órán át hidegen tartja a sört.
Vége a sörimádók nyári rémálmának: ezentúl nem baj, ha a strandon kedvenc italukat a nap melegíti. A tudománynak köszönhetően hamarosan megjelenik az önmagát lehűtő sörösdoboz.
Kissé hosszabb, mint a normál méretű társa, és csak egy csavarás szükséges ahhoz, hogy lehűtse tartalmát. A feltalálók szerint a dobozban lévő sör hőmérséklete három perc alatt 3 Celsius-fokra esik le.
A folyamat működése a víz párolgásán alapszik. A doboz felső felét vizes gél veszi körül, a talpa pedig egy vizet felszívó, vákuumban lévő anyagot és egy speciális hőelnyelő üreget tartalmaz. A doboz aljának elforgatásával a két fél közötti tömítés összetörik. A vákuum az alsó félbe szívja a gélt és a hőt, ahol azok megkötődnek, a dobozban lévő ital pedig lehűl.
A tesztek azt mutatták, hogy a folyadék hőmérséklete átlagosan 16 fokkal csökken a folyamat során, majd egy órán át változatlan marad.
A feltaláló cég, a floridai Tempra Technology már aláírt egy szerződést a dobozok gyártására, és tárgyalásokat folytat több jelentős sörfőzdével. Barney Guarino, a Tempra igazgatója azt nyilatkozta, hogy még a nyár vége előtt az üzletek pultjaira kerülhet az új termék.
A legdrágább sörök és koktélok lehetnek azok, amelyek elsőként hasznát láthatják az önmagát hűtő doboznak, mivel - legalábbis Guarino szerint - ezek vásárlói már hozzászoktak, hogy magasabb árat fizessenek az italokért.
A Foster's, a Kronenbourg és a John Smith's söröket főző Scottish Courage szóvivője is arra figyelmeztetett, hogy az új technológiát az átlagos fogyasztó túl drágának fogja találni. Ha előbb-utóbb viszont a fogyasztás növekedésével tömegesen lehet gyártani a terméket, jelentős árcsökkenés várható és általánossá válhat az újfajta doboz.
(Evening Standard)
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!