Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

A bio-üzemanyagok bekeverési arányával kapcsolatos európai uniós cél teljesítése több mint 200 milliárd forintjába kerül Magyarországnak - mondta Jolánkai Márton, a gödöllői Szent István Egyetem tanára. 2020-ig legalább 10 %-os bio arányt kell elérni.

 

Az Európai Unió tagállamai a hónap elején Brüsszelben arról állapodtak meg, hogy az unióban forgalmazott üzemanyagok legalább 10 százalékát bio-üzemanyagokkal kell kiváltani 2020-ig. A professzor a növénytermesztési tanszéken végzett elméleti számítását ismertetve beszámolt arról, hogy a teljes magyarországi kőolajszükségletet 3,5 millió hektárnyi területről betakarított terménnyel lehetne kielégíteni. Bioetanolhoz, biodízelhez és biogázhoz kellene kukoricát, repcét, cukorrépát és egyéb, biomassza készítésre alkalmas növényt termeszteni.

Jolánkai Márton kifejtette, hogy a teljes szükséglet fedezéséhez, hordónként 62 dolláros olajárfolyammal kalkulálva 2150 milliárd forintra lenne szükség. Ebbe az összegbe beleszámít felerészt az üzemanyagokra kivetett adók kiesése. Ma literenként mintegy 140 forint adó terheli a benzint, illetve a gázolajat. Másrészt a számításkor azt az elmaradt hasznot is figyelembe kell venni, amelyet a bio-üzemanyagtermelés nélkül lehetne realizálni a mezőgazdasági területeken megtermelhető élelmiszerekkel, takarmánynövényekkel. A professzor megjegyezte, hogy ezek a számok nyilván elméleti kalkulációk, de arányosítva jól mutatják az uniós célhoz szükséges ráfordítások nagyságrendjét.

Jolánkai Márton kitért arra, hogy egyetemi kutatásaik eredményeként az idén várhatóan több olyan új hibridkukorica-fajta kerülhet köztermesztésbe, amelyekből - nagy keményítőtartalmuk miatt - az alternatív üzemanyagként használatos etilalkohol állítható elő. A tanszék együttműködve az MTA Martonvásári Kutató Intézetével olyan termesztéstechnológiai kutatásokat végez, amelyek alapul szolgálhatnak a leendő hazai etilalkohol-gyártó üzemek tevékenységéhez. A jelenleg folyó kutatási programban több olyan hibridet vizsgálnak, amelyekből a hagyományos fajtáknál tonnánként 8-12 százalékkal több, 400 litert meghaladó mennyiségű etilalkohol nyerhető ki. E kukoricahibridek közül több a szárazságot is jól tűri, ellenálló különféle betegségekkel szemben.

A Mol által forgalmazott motorbenzinek 70 százaléka már most is tartalmaz körülbelül 2 százalék mértékben biokomponenst. A társaság korábban közölt tervei szerint a Mol kutaknál jövő évtől lehet 4,4 százalékos biokomponens tartalmú gázolajat is tankolni. Forrás: greenfo/MTI

Címkék:

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu