Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Az ingatlanpiacon nagy a baj. A vásárlók eltűntek. Ha mégis akad, csak milliókkal rendelkezők vehetnek fel hitelt. A beruházók küzdenek: nem jutnak hitelhez, de új ingatlant már szinte egyikük sem akar építeni. Az ingatlanközvetítők más munka után néznek. Az árak továbbra is esnek, a lejtmenet végét pedig egyelőre nem látjuk. Kereslet a kínálatnál 10-30 százalékkal olcsóbb áron van. Ennyit pedig nehezen enged az eladó.

Egy jól működő gazdaságban évente az összes lakás számának 1 százalékára van igény új lakásra. Ez itthon évente 42 ezer új lakást jelent. Ez a szám tavaly 32 ezer volt, idén pedig a tendencia szerint 20 ezer alatt lehet!

A trendforduló kötődhet a pénzpiaci válság végéhez, de függ a lakástámogatás alakulásától is illetve a további hitelezési politikától (a hitelplafonról lásd a Március 1-től hitelplafon című írásunkat) . A válság végét, bár szerényen, de jelzik a sorra napvilágra kerülő amerikai makroadatok. A héten több bejelentés is irányt mutathat:

  • Ma (március 16-án, kedden) 14.30-kor Amerikából az újonnan kiadott építési engedélyek száma, megkezdett építések száma érkezik (az usában oldódni látszik az ingatlanpiaci feszültség).

 

  • Ma 19.15-kor az amerikai jegybank szerepét betöltő FED ad ki közleményt az irányadó kamatról. Maradhat tartósan (ami alatt 6 hónapot értünk) alacsony vagy változhat (emelkedhet, mivel jelenleg nullához közel van).

 

  • A KSH csütörtökön teszi közzé a januári építőipari számokat. Decemberben az új építőipari szerződések száma nem adott okot a reményre.

 

Az FHB jelzálogbank lakásár-előrejelzése szerint idén országosan, átlagosan további 9 százalékkal esnek az ingatlanárak. Természetesen nem egyaránt érint minden lakást az árzuhanás és annak mértéke. Vidéken rosszabb a helyzet, mint Budapesten, a zöld övezeti lakások pedig előnyösebb helyzetben vannak másoknál.

Meglátjuk, az új kormány milyen intézkedésekkel igyekszik megfordítani a lejtmenetet.

 

Az eurosapiens szerint érdemes például a héten megjelenő adatokra mindenkinek odafigyelnie, hiszen azok nem csak szakembereknek szólnak. A pénzügyi, gazdasági tájékozottság mindenki javára válik!

 

www.eurosapiens.hu

Címkék: hitel ingatlan kamat lakás lakástámogatás lakásár

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu