Kis türelmet...
Családanyaként mindég arra törekedtem, hogy lehetőleg a legegészségesebben etessem családom tagjait. Mindég elolvastam mindenféle jó tanácsot. Meggyőződésem, hogy nagyon sok függ egy anyuka főztjétől. A család éhesen hazajön és jóízűen megeszi, amit a mama az asztalra tesz. Hosszú éveken keresztül! Márpedig ez sokat nyom a latban. Egészség-betegség a tét! - És most jön a bökkenő! Évekkel ezelőtt meggyőztek arról, hogy ne zsírt, ne vajat, mert.... Nem magyarázom, mert mindenki ezt olvasta. - Aztán a napokban a következő e-mailt kaptam:
Van benne igazság!
A margarint eredetileg pulykák hízlalásához fejlesztették ki. Mikor az a pulykák halálát okozta, az emberek, akik a kutatásra szánt, befektetett pénzüket vissza akarták kapni, összedugták a fejüket. Ez egy fehér anyag volt, és semmi nem utalt arra, hogy élelmiszer, ezért sárgára színezték és úgy adták el a vaj helyettesítőjeként. Hogy tetszik? Kitaláltak néhány ötletes új ízt is.
Tudod, hogy mi a külonbség a margarin és a vaj között?
Olvasd végig...nagyon érdekes lesz!
Mindkettő ugyanannyi kalóriát tartalmaz.
A vaj kicsit gazdagabb telített zsírban: a vajban 8 gram, míg a margarinban 5 gram.
A margarin fogyasztása nők esetében 53%-kal növeli a szív- és érrendszeri megbetgedéseket, összehasonlítva ugyanannyi elfogyasztott vajmennyiséggel, legalábbis a legújabb harvardi orvostudományi tanulmány szerint. A vaj fogyasztása növeli az egyéb táplálékokból származó tápanyagok felszívódását.
A vaj, táplálkozás szempontjából sok előnnyel rendelkezik, míg a margarin csak néhánnyal, mivel ezek hozzáadottak.
A vajnak sokkal jobb íze van, mely más ételek ízét is kiemeli.
A vaj több évszázados múltra tekint vissza, míg a margarin még 100 évesre sem.
És most a margarinról...
Nagyon gazdag hozzáadott zsírsavakban. Ez megháromszorozza a koszorúér elmeszesedésének kockázatát. Növeli a koleszterin szintet és főleg az LDL (rossz koleszterin) szintjét, míg a HDL (jó koleszterin) szintjét csökkenti. A rák kialakulásának kockázatát kb. 5-szörösére növeli. Rontja az anyatej minőségét.
Csökkenti az immunrendszer reakcióját.
Csökkenti az inzulin reakcióját.
Mi a véleményetek? Miket tudtok ezzel kapcsolatban? - Teljesen összezavarják az embert!
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!