Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

BALLA Demeter 1931-ben született a Szentes környéki tanyavilágban. Tanulmányait Szentesen kezdte, Kunszentmártonban folytatta, és Budapesten fejezte be. Elektromûszerész képzettséget szerzett, s egy budapesti gyárban helyezkedett el. 1951-tôl készít fényképeket. Fotográfiai tudását - mind a gyakorlatit, mind az elméletit - öntevékenyen fejlesztette. Fotó- és képzômûvészeti kiállításokra járt, szaktanfolyamra iratkozott be, elôadásokat hallgatott. 1954-ben határozta el, hogy a fényképezést választja hivatásául. 1957-ben megszerezte a fényképész szakmunkás bizonyítványt, s még abban az évben a Fôvárosi Fotó Vállalatnál helyezkedett el szakfényképész munkája mellett. Felvételeire hamar felfigyeltek, díjakat nyert, és ettôl kezdve rendszeresen dolgozott képeslapoknak, könyvkiadóknak. 1969-tôl a Lapkiadó Vállalat szerkesztôségeiben dolgozott, az Ádám magazintól ment nyugdíjba 1988-ban. Azóta kizárólag alkotó munkájának él.

Fotográfiai tevékenysége széleskörû mûfaji sokféleséget mutat az ábrázolás teljes skáláján: arcképek, riportfotók, tájképek, csendéletek, aktok. Írásai, versei az Új Tükörben, Élet és Irodalomban, Népszabadságban és a Kurírban jelentek és jelennek meg, rajzait a C·E·T folyóirat közli. Munkásságáról szinte a világ minden táján találhatók írások, interjúk.
     Számos szakmai szervezet tagja. A Magyar Fotómûvészek Szövetségébôl - melynek 1957-tôl volt tagja - méltatlan szakmai támadások miatt 1998 márciusában kilépett.
     1999. március 18-án Demeter-díjat alapított azok számára, akik önzetlenül tesznek a hazai fotómûvészetért. A díjat évenkénti rendszerességgel adják át, melyet elsô alkalommal 70. születésnapján, 2001. május 4-én Kincses Károly fotomuzeológus, a Magyar Fotográfiai Múzeum igazgatója kapott meg. További díjazottak: Zaránd Gyula (2002), Haris László (2003).

 

Címkék: balla demeter kossuth dijas fotómüvész

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu