Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Manapság egyre többen dolgoznak számítógép előtt, hosszú órákat monitor előtt töltve. Ez amellett, hogy idővel helytelen testtartás kialakulásához vezethet, megterheli a szemet is: gyakori panasz az égő, viszkető szem, a homályosodó látás, a fáradékonyság, a fejfájás, de hosszabb távon akár maradandó látásromlás is kialakulhat.

Még mielőtt rátérnénk a szemmozgató izmok edzésére, fontos felsorolni, hogy milyen külső tényezők segíthetnek abban, hogy a szemek számára a lehető legoptimálisabbak legyenek a munkakörülmények.

Állítsa be úgy a széket és az asztalt, hogy a képernyő legalább 50 centire legyen a szemétől. A képernyő fényereje legyen jóval nagyobb, mint a környezet fényének az ereje, és a kontrasztot is úgy kell beállítani, hogy elég nagy legyen, de ne okozzon szemkáprázást. A monitort úgy állítsa be, hogy lehetőleg semmi ne tükröződjön benne, és szemből se érkezzen erős fény. Ezekkel a beállításokkal máris komfortosabbá tehetjük a munkavégzést, és rátérhetünk a látás kérdésére. A monitorra koncentrálás extrém igénybevételt jelent a szemnek, állandóan közeli fókuszálásra kényszeríti a szemlencsét és a szem izmait, ráadásul gyakran csak egyetlen pontra nézünk, miközben elfelejtünk pislogni, azaz nem nedvesítjük megfelelő mértékben a szemgolyót. Ennek elkerülése érdekében az egyik legfontosabb teendő, hogy rendszeresen felnézzen munka közben a monitorról, és legalább óránként tartson egy 10 perces pihenőt.

A szem tornáztatásával valójában helyileg fokozzuk a keringést, így jobban, rugalmasabban működhetnek a szem izmai, élesebbé válhat a látás. Álljon fel az asztaltól, mozgassa meg tagjait, és közben szemével is pásztázza a környezetét: felváltva fókuszáljon távolabbi és közelebbi dolgokra, aprólékosan figyelje meg a részleteket. Mozgassa jobbra és balra, valamint fel és le is a szemgolyóit, csukott és nyitott szemmel egyaránt, majd pislogjon sokszor egymás után. Követhet mozgó tárgyakat is a szemeivel, de kipróbálhatja azt is, hogy egyik szemét eltakarva, csak egy szemmel fókuszál ide-oda, majd a másik szemmel is megismétli ugyanezt. Könyv vagy újság olvasása közben is figyeljen arra, hogy sűrűn pislogjon, illetve arra, hogy a fényforrás a lapokat világítsa meg. Akár monitoron, akár papíron lévő szöveggel találkozik, kerülje az úgynevezett gyorsolvasást: lassan, részletesen, betűről betűre olvassa a sorokat – ez kissé időigényes, de a szemnek jót tesz. Mindez egyszerűnek tűnhet, de gyakorlás közben sokan rádöbbennek, hogy valójában mennyire elkényelmesedve nézelődtek eddig. Ha szemüveget hord, rendszeresen konzultáljon szemészorvosával és optikusával, hogy mindig megfelelő lencséket hordjon, se gyengébbet, se erősebbet a szükségesnél. Egyre több szakember cáfolja azt a tévhitet, hogy a rövidlátóknak nincs szükségük szemüvegre a számítógépes munkavégzéshez, így ha ebben a cipőben jár, erről is érdemes beszélnie orvosával.

Címkék: Szemünk tornáztatása

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

czompone wunderli eva üzente 16 éve

Köszi szépen a hasznos tanácsokat.Én rövidlátó vagyok,szemüveg nélkül csak eröltetem a szemem.

Válasz

kis magdolna üzente 16 éve

meggondolom

Válasz

Mohácsiné Zsóka üzente 16 éve

Köszönöm a jó tanácsokat. Megszívlelendő az írásod!

Válasz

Varga Katalin üzente 16 éve

 Szia Katus !       Köszi a jó tanácsokat. Én rengeteget ünök a gép előtt.                                   Puszi  :                                                                  Csipike

Válasz

Demeter Klára üzente 16 éve

Mivel szemből csak kettő adatott, ajánlatos a jó tanácsokat megfogadni. Köszönöm szépen. Gyorsan pislogok egy párat, amíg el nem felejtem!

Válasz

Rné Magdi üzente 16 éve

Katika!Nagyszerű köszönjük szépem.Előzmény: bkatus13, 2007-10-12 15:07 Örülök, hogy jótanácsokat adhattam így a net segítségével! Legyen hasznotokra! Üdv szeretettel:Katus

Válasz

Boros Katalin üzente 16 éve

 Örülök, hogy jótanácsokat adhattam így a net segítségével! Legyen hasznotokra! Üdv szeretettel:Katus

Válasz

Tóth Zoltánné Erika üzente 16 éve

Nagyon köszönöm a jó tanácsokat,mert úgysem tudok a szemeimmel kezdeni sokszor semmit.Összefolyik előttem minden,úgyhogy jól jött a segítség most nagyon köszönöm.Kellemes hétvégét! 

Válasz

Nagy Ági üzente 16 éve

Köszi a hasznos tanácsokat. Na, megyel is egy kicsit pihentetni a szemeimet, vagyis munka utáni délutáni sziesztát tartok, mert igen csak fárasztó hetem volt.

Válasz

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu