Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:




Ünnep Dél-Amerikában

Kíváncsi arra, hogyan ünneplik a karácsonyt a világ más részein? A Jézuska helyett máshol általában a Mikulás hozza az ajándékot; Új-Zéland, a Fülöp-szigetek, Kongó is ünnepel. Dél-Amerikában trambulinnal jön a Mikulás, a távol-keleti gyerekek például nem annyira értik, hogy miért öltözik be valaki ennyire, azon pedig szinte mindenki meglepődik, hogy nálunk vannak krampuszok.

Indiában például karácsony hivatalos nemzeti ünnep, annak ellenére, hogy a teljes népesség csupán 3 százaléka keresztény. A nagy ünnep nemcsak három napig tart: átnyúlik egészen az újévi ünneplésbe. A 'Télapó-jelenség' viszonylag új keletű náluk, és az éghajlat okán nem is nagyon tudnak mit kezdeni egy alaposan beöltözött figurával... Hasonló a helyzet Malajziában, ahol szintén állami ünnep a karácsony, de külsőségekben ez nem jelenik meg annyira. Még keresztény felhangjai sincsenek - 2004-ben például a kormány hivatalos nemzeti ünneppé nyilvánította, de (nem hivatalosan) betiltottak minden, a kereszténységre emlékeztető szimbólumot, hogy semmi se sérthesse meg az Iszlámot.

Dél-Koreában a gyerekeket Santa Harabodzsi, vagyis Tél-Nagyapó ajándékozza meg, míg a felnőttek képeslapok küldésével és karácsonyfa-állítással élik ki a készülődési hajlamot. A kicsik egyébként a mi betlehemezésünkhöz hasonlóan körbejárják a helyi keresztény közösségek idősebb tagjait és énekelnek nekik - ezért cserébe behívják őket egy pohár meleg italra és néhány falatra. Japánban viszont államilag nem ünneplik a karácsonyt, bár a népesség nagy része odavan télapóért. A 24-e este általában a szerelmesek kétszemélyes ünneplésével telik el, a család másnap gyűlik össze, már ha megtartják a karácsonyt egyáltalán.

A Fülöp-szigeteken jó a legtovább

A leghosszabb ünnepsorozat képzeletbeli díját a Fülöp-szigetek nyerték: már szeptemberben érzékelhető az ünnepi készülődés hangulata, december 16-án pedig kilencnapos nagy misesorozat kezdődik. A legfontosabb a 24-ei, ez után zajlik a "noche buena", a hatalmas, eszem-iszommal egybekötött közös buli. Új-Zélandon is sajátos arculata van az ünnepnek, a helyieknek ugyanis saját, a nálunk hagyományostól eltérő karácsonyfájuk van: a nálunk déli mirtuszként ismert pohutukawa, mely december végén virágzik. Sokan azonban állítanak megszokott, fenyő-karácsonyfát is, az ausztrál szokásokhoz hasonlóan pedig Pavlova-tortát fogyasztanak.

Ausztráliában az ünnep nagyjából úgy zajlik, mint Észak-Amerikában, leszámítva, hogy itt is furcsán néznek a Mikulásra, aki a legforróbb nyári időszakban nyakig begombolkozva ül a szánon, miközben hóesésről énekel. Eltanulhatnánk tőlük viszont azt, hogy az ünnepek alatt szinte be sem kapcsolják a tévét, amihez a műsorszórás is alkalmazkodott: karácsonyi különkiadásokat, ünnepi filmeket 24-e előtt nézhetünk csak az ausztrál tévében, akkor viszont dögivel.

Break-táncos télapó?

Dél-Amerikában igazán harsányan, jó hangulatban zajlik az ünnep: a helyi hagyományok keverednek az európai - a hittérítők által terjesztett - és az észak-amerikai szokásokkal, aminek az eredménye általában egy mélyen vallásos alapokon nyugvó ünnep, rengeteg dínomdánommal. Abból pedig sportot űznek, hogy a Mikulás hogyan jut be a házba. Az ugyanis nem menő, hogy a kéményen másszon be - inkább létrát, trambulint és hasonló izgalmas segédeszközt választ egy-egy break-táncosnak is beillő Télapó.

Brazíliában a karácsony a család ünnepe; gyakori, hgy kisebb-nagyobb közösségek együtt sétálnak végig a városon, a három királyról és 'Menino-Deus'-ról, vagyis a Jézuskáról énekelve. Kolumbiában viszont az ott ' El Niño Dios'-nak hívott Jézuska hozza az ajándékot, erre pedig már december 7-től ünnepélyesen készülnek. Ez a nap ugyanis a 'gyertyák napja', amikor mindent gyertyákkal és lampionokkal díszítenek.

Minket is gyanakodva figyelnek? Lapozzon!

következő oldal

Címkék: Karácsonyi szokások külföldön

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Varga Katalin üzente 16 éve

Szia Katus !

Köszi az új információkat , mert nem halottam mindegyikről.
Bocs a kései reagálásomhoz!


Boldog Új Évet Kívánok Nektek!

Válasz

kis magdolna üzente 16 éve

köszi

Válasz

Mohácsiné Zsóka üzente 16 éve

Köszönöm, hogy olvastattam, új ismereteket szereztem belőle.

Válasz

Nagy Ági üzente 16 éve

"Ahány ház, annyi szokás" - köszönöm, hogy elolvashattam ezt az érdekes cikket. Megint csak tanultam valamit, új ismeretekkel lettem gazdagabb.:-)))

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 16 éve

Érdekes ,hogy hány felé a világban mennyi féle karácsny van,köszönöm, hogy elküldted.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 16 éve

KÖszönöm a tájékoztatásodat , kimeritő és tartalmas. Kérdeznék valamit: nem tudod ki tette fel a networkra az adventi koszorut a négy gyertyával. Sajnos nekem három gyertya égett de a negyediket hiába vártam nem gyulladt ki. Nem tudom , hogy ez egyedi probléma vagy általánosan csak a harmadik gyertya után raktam ki a monitorra és hiába várom a negyedik gyertya gyulladását.Üdv Bandi

Válasz

Boros Katalin üzente 16 éve

A cikk interneten is megtekinthető itt: http://www.stop.hu/articles/article.php?id=247835

Ez lemaradt a cikkből.Úgy látom az egész cikket nem tudtam bemásolni! Üdv

Válasz

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu