Kis türelmet...
13 éve | 0 hozzászólás
A fekete ribiszke
hatóanyagait nyomelemek, flavonoidok, illóolajok, cseranyagok, rutin, és
B-, C-, P-vitamin alkotják. Élettani hatásai közül ismert
vizelethajtó, enyhe vérnyomáscsökkentő, köszvényes és reumás panaszokat
enyhítő, vértisztító és izzasztó hatása, ezért hólyag-, vese- és
prosztatabetegségek tüneteinek enyhítésére, reumás panaszok esetén,
valamint vérnyomás csökkentésére is használják.
A fekete ribiszke
elhízott embereknél növeli a vizelet kiválasztását, fokozza az epe
termelését.
13 éve | 0 hozzászólás
A fekete berkenye a gyümölcsök és bogyósok közül a legmagasabb P-vitamin-tartalommal rendelkezik, mely csökkenti a vér koleszterinszintjét, fenntartja a véredények falainak elasztikusságát és azok normális áthatolhatóságát. Az aronia pektinanyagai méregtelenítik a rossz bélműködés eredményeképpen keletkező toxinokat, megkötik és eltávolítják a szervezetből a radioaktív stronciumot és kobaltot. Antocianin és proantocianidin-tartalma rendkívül magas (480-510 mg/100g), ezen kívül karotinoidokban gazdag, C-vitamin-tartalma pedig a fekete ribizli után következik.
13 éve | 0 hozzászólás
A csipkebogyó magas C-vitamin-tartalma mellett B1-, B2-, K-vitamint, fontos ásványi anyagokat és nyomelemeket, valamint flavonoidokat, karotinoidokat és színanyagokat is tartalmaz. A csipkebogyóban a C-vitamin együttesen van jelen egyéb antioxidáns hatású, egészségvédő molekulákkal és szerepe van az oxidatív stressz káros következményeinek kivédésében, illetve minden olyan folyamat gátlásában (öregedés, számos krónikus betegség), ahol a szabad gyökök bizonyítottan szerepet játszanak.
13 éve | 0 hozzászólás
A csicsókában az ásványi anyagok közül káliumot találunk. Enzimtartalma is jelentős. Szénhidrátot is tartalmaz, ennek ellenére a cukorbetegek nyugodtan fogyaszthatják. Régen a csicsóka értéke abban volt, hogy a téli egyhangú étrendet nyers táplálékkal színezte. Nemcsak a változatosságot biztosította, de elősegítette az emésztést a friss enzimjeivel. Ma fogyasztása azoknak ajánlott, akik súlyfelesleggel küzdenek. A kellemes ízű csicsókalé, ha lassan kortyolgatva fogyasztjuk, akkor úgy hat, hogy huzamosabb ideig nem kíván az egyén ételt vagy italt.
13 éve | 0 hozzászólás
A bodzának a népi gyógyászatban és az étkezésben a termése mellett a virágját nemcsak gyógyteának, de frissen, a nyári melegben frissítő italnak is felhasználhatjuk. A virágja tartalmaz izzasztó glikozidát, rutént, illóolajat, nyálkát, cukrot, cseranyagot, kéksav-glikozidát, C-vitamint stb. Termése tartalmaz gyümölcssavat, C-, B2 és A-vitamint, cukrot, cseranyagot, nyomelemeket, illóolajokat stb. A bodzavirág téli meghűlés esetén kiváló gyógyszernek bizonyult.
13 éve | 0 hozzászólás
A körte nem tartalmaz kiemelkedő mennyiségű ásványi sót vagy vitamint. Tartalma azonban olyan összetételű, amelyet számos betegség gyógyítására felhasználhatunk. A gyomorbajosok és a vesebajosok számára a legjobb. A körtét általában gyulladásos betegségek gyógyítására használják, illetve az emésztési rendszerre és a légutak kezelésére. Ez nem zárja ki azt, hogy a körte hasson az egész testre. Az átlagosnál nagyobb mennyiségű benne a boron, ami a csontok és az izmok állapotára jótékonyan hat.
13 éve | 0 hozzászólás
Az alma tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot, nyomelemeket, A-, B-komplex és C-vitamint. Gyógyhatását a benne lévő ásványoknak köszönheti, amelyek az emésztési rendszerre hatnak. Magas a pektin tartalma, ami a sejtfal alkotórésze. Fontos továbbá a héja, a cellulóz része, amely segít kisöpörni a beleket. Általánosságban véve, az alma tisztító hatású. Depressziós betegség és alacsony vércukorszint esetén - amikor az agy nem kap elég glükózt – ajánlatos az alma fogyasztása.
Szakirodalmi adatok alapján az áfonya az egyik
legértékesebb biológiai hatóanyagokat tartalmazó gyümölcsünk.
Kiemelkedően magas a káliumtartalma, van benne továbbá kalcium, vas,
magnézium, mangán, cink, kén, foszfor. Ezenkívül tartalmaz különféle
gyümölcssavakat (pl.: almasav, citromsav), cukrot, pektint, flavonoid-
és iridoid vegyületeket, antociánokat (mirtillin), C-, B1-vitamint,
valamint az A-vitamin provitaminját és niacint.
Ezen összetevőinek
köszönheti az áfonya az összehúzó (adstringens), az antibakteriális, az
antioxidáns és a vizelethajtó hatást.
13 éve | 0 hozzászólás
Sikertervezés |
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Homoktövis
13 éve | 0 hozzászólás
A homoktövis talán a legértékesebb biológiai hatóanyagokat tartalmazó gyümölcsünk. Termését tibeti gyógyítók már több mint ezer éve alkalmazzák. Kiemelkedően magas a C-vitamin-tartalma ( 450 mg/100g) További hatóanyagai a következők: A-, P-vitamin, almasav, kvercetinglikozida, xantofil, fizalin, olajsav, izolinolsav, linolensav, mannit, peonin, antocián, palmitinsav, sztearinsav. Karotinoid-tartalma (16-28 mg/100g) szintén jelentős, valamint magas flavonoid-tartalmának (310-2100 mg/100g) is köszönhető sokrétű, pozitív élettani hatása.
Címkék:
Tovább