Kis türelmet...
A bodzának a népi gyógyászatban és az étkezésben a
termése mellett a virágját nemcsak gyógyteának, de frissen, a nyári
melegben frissítő italnak is felhasználhatjuk. A virágja tartalmaz
izzasztó glikozidát, rutént, illóolajat, nyálkát, cukrot, cseranyagot,
kéksav-glikozidát, C-vitamint stb. Termése tartalmaz gyümölcssavat, C-,
B2 és A-vitamint, cukrot, cseranyagot, nyomelemeket, illóolajokat stb. A
bodzavirág téli meghűlés esetén kiváló gyógyszernek bizonyult. Köhögést
csillapító, vértisztító, enyhe hashajtó. Az egyik legbecsesebb
tulajdonsága a szervessav-tartalma, amely mindkétféle bodzatermésben
megtalálható, s rendkívül jó hatású a szervezetre. Vértisztító, és
flavonoidokat tartalmazó tulajdonsága következtében antioxidánsnak
számít.
A levél nagy koncentrációban tartalmaz kéksav-glikozidokat, mint a szambunigrint.
A
bodzát meghűléses megbetegedések, hurut esetén, izzasztószerként és
immunrendszeri serkentőként használják, vizelethajtó. Reumás bántalmakra
nagyszerű gyógyír, de lázcsillapításra is ajánlják.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!