Kis türelmet...
Szakirodalmi adatok alapján az áfonya az egyik
legértékesebb biológiai hatóanyagokat tartalmazó gyümölcsünk.
Kiemelkedően magas a káliumtartalma, van benne továbbá kalcium, vas,
magnézium, mangán, cink, kén, foszfor. Ezenkívül tartalmaz különféle
gyümölcssavakat (pl.: almasav, citromsav), cukrot, pektint, flavonoid-
és iridoid vegyületeket, antociánokat (mirtillin), C-, B1-vitamint,
valamint az A-vitamin provitaminját és niacint.
Ezen összetevőinek
köszönheti az áfonya az összehúzó (adstringens), az antibakteriális, az
antioxidáns és a vizelethajtó hatást. Vérkeringési zavarokban, így az
artériák és a vénákkal kapcsolatos rendellenességekben, a mikroszkópikus
vérzékenység esetén, visszértágulatoknál a benne lévő mirtillin javítja
a vénák és az artériák falának rugalmasságát, csökkenti a hajszálerek
törékenységét.
Az áfonya jó vértisztító, ezért gyógyítólag hat az
ekcéma, kiütés, pikkelysömör és más bőrbetegségekre. A látószervünk
különféle betegségeinél (pl.: szürkületi vakság, szürke hályog,
zöldhályog, cukorbetegségből eredő látás zavarok) is eredményesen
használható. Ajánlható gyakori húgyúti fertőzésben szenvedőknek,
vesekőképződésre hajlamosaknak, vagy akinek vesehomokja van, valamint
vizeletpangás, magas vérnyomás, bélhurut, hasmenés esetén.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!