Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Ötmillióval kevesebből gazdálkodhatnak idén

Hozzászólás a Kisalföldben 2011. január 24-én megjelent cikkhez                                      

 A mosonszentmiklósi önkormányzat már  a  2010. decemberi ülésén döntéseket hozott   a  kieső bevételek   pótlására .  A képviselő-testület tagjai  5 igen és 2 ellenszavazattal  felemelték a magánszemélyek kommunális adóját.  2011. január l-től  az  adó mértéke  7000.-Ft, az eddigi 5000.-Ft helyett. Ez  40 %-os emelést jelent.  Ugyancsak a saját bevételek növelése céljából  az önkormányzat új adónemet is bevezetett,  ez évtől    telekadót  kell fizetni a  beépítetlen belterületi földrészlet után, melynek mértéke  150.-Ft/m2/év.  A döntések célja az volt, hogy növekedjen a saját bevétel a lakossági igények  jobb kielégítése érdekében, az adómérték megállapításánál a képviselő-testület figyelembe vette a lakosság teherbíró képességét.  A decemberi ülésén az építményadó bevezetéséről  is tárgyalt a testület, de azt   egyhangú döntésével elutasította, mert a vállalkozókat további  adókkal nem kívánta terhelni.

Az elmúlt évben az önkormányzat tartalékai elfogytak, a forgalom-képes vagyontárgyak nagy része eladásra került.  Az iskola-építésre felvett hitel 110 millió Ft, kamata  34 millió Ft. Az intézmények működtetése és a hitel visszafizetése  sok évig meghatározza az önkormányzat mozgásterét.

A volt nagyiskola  épületében a civil szervezeteknek maguknak kell gondoskodni az omladozó falú termek kifestéséről, az egyedi fűtésről,  és nem üzemelnek a mosdók.  Ilyen körülmények nem alkalmasak  civil szervezetek elhelyezésére.

Amennyiben a képviselő-testület a volt nagyiskolát Civil Házként akarja üzemeltetni, akkor a költségvetésben meg kell tervezni a működési feltételek kiadásait. A képviselő-testület nem adott székhelyhasználati hozzájárulást a   nyugdíjas egyesület szervezésénél, vagyis nem engedte, hogy  a  volt nagyiskola, vagy a művelődési ház  címe szerepeljen  az egyesület székhelyeként.

A 2011-es költségvetési  tervezetet a lakosság még nem ismeri. Bizonyára nagy felelősséget jelent  az önkormányzat rendelkezésére álló pénz  elosztása úgy, hogy a döntésekben a közösségi érdekek érvényesüljenek.  

Mosonszentmiklós, 2011. január 27.             Fülöp Anna

Címkék: önkormányzat

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu