Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Nyerges János blogja - 2012. január

FARSANG  vízkereszttől hamvazószerdáig a nagyböjt kezdetéig tartó időszak elnevezése, amelyet hagyományosan a vidám lakomák, bálok, mulatságok jellemeznek.

Ebben az időszakban tartották Kisbodakon a gyermek farsangot is  az u.n. " dudásháznál", ahol a gyerekek duda és harmonikaszó mellett tanultak táncolni. Bizony szégyen volt annak aki fiatalkorában nem tudott táncolni.Dudásház volt a Czafik háznál és a Pásztorháznál is.

Ezeken a mulatságokon a gazdaasszonyok is megjelentek, akár csak egy nótára is, mert a babona szerint ha azt akarták, hogy a liba, réce és a tyúktojások fiasak legyenek a dudásházban le kellett ülni a padra.

Címkék:

Utolsó hozzászólás

Bindicsné Györgyi üzente 12 éve

Az én gyermekkoromban "régi" kulturházban teadélutánok voltak farsangkor.
Emlékszem, az anyukáink süteményt vittek, és teát főztek. Úgy rémlik, hogy több nagy edényben árulták a teát, ami igen finom volt , és a süteményt is árulták, amit odavittek.
Mi, az akkori tanulólányok és fiuk táncoltunk, a székeket a terem szélére tették, mi középen táncoltunk, és kb, félóránként azt kértük Nyerges tanító bácsitól, hogy a "LETKISZ"-t tegye fel, mert akkor az volt a MENŐ.

Én így emlékszem a farsangra.

Tovább 

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu