Kis türelmet...
A holisztikus medicina szemléletében a betegségek gyógyításakor az egész szervezet állapotát figyelembe kell venni. Így a magas koleszterinszint okozta problémák esetén is a természetgyógyászat komplex terápiát javasol, mely a magas koleszterinszint okait igyekszik megszüntetni. Először is tisztáznunk kell, hogy mi okozza a bajt valójában! Az már talán köztudott, hogy kétféle koleszterint különböztethetünk meg: ezeket az orvosi szakirodalomban az LDL és a HDL néven tartja számon. Hatásukat tekintve míg az LDL érkárosító, addig a HDL érvédő hatású koleszterin.
Étrend A táplálkozás, az étrend terén az elsődleges teendő a koleszterinszint normalizálása. A magyar lakosság körülbelül felének koleszterinszintje magasnak tekinthető! Az étrend kialakításánál arra kell törekedni, hogy minél kevesebb LDL koleszterin – állati eredetű étel (hús, tojás, tej, tejtermék) – kerüljön az ember szervezetébe, ugyanakkor lehetőleg növekedjen a HDL mennyisége – frissen és nyersen fogyasztott növényi táplálékok által (gyümölcsök, zöldségek, olajos magvak). Természetesen a probléma ennél összetettebb: nemcsak az fontos például, hogy egymástól függetlenül melyik milyen mennyiségben van jelen a vérben, hanem egymáshoz viszonyított arányuk is lényeges. Harmadikként a vér zsírszintjét (triglicerid értékét) is figyelembe kell vennünk – e három együtt adja ki az úgynevezett szérum koleszterint. Ezen anyagok mennyisége és egymáshoz viszonyított arányuk a vérben tehát mindenképpen meghatározó, és megfelelő étrenddel nagyon jól befolyásolható. Elsődleges teendő ilyenkor a zsír- és koleszterin-bevitel – azaz az állati eredetű ételek fogyasztásának – csökkentése, illetve a növényi eredetű ételek fogyasztásának növelése, annál is inkább, mivel a legtöbb növényi olaj segít a koleszterinszint csökkentésében. A növényi eredetű ételekben többnyire telítetlen zsírsavak találhatók, amik nem károsítják sem az érrendszert, sem a szívet. Ráadásul a növények magas rosttartalma szintén hozzájárul az érkárosító LDL koleszterinszint csökkenéséhez: a rostok hatására egyrészt csökken a májban a koleszterin-szintézis, másrészt a vízben oldódó rostok megkötik az epesavat, így akadályozzák a koleszterin felszívódását a bélből. A növényi eredetű táplálékok rendszeres fogyasztása továbbá a szervezet triglicerid-szintjét is csökkenti. Külön felhívnám a figyelmet az olajos magvak fogyasztására: magas olajtartalmuk miatt ezek a legjobb érvédő hatású ételek! Az étrend tekintetében a konkrét teendők tehát:
Az érrendszer és a szív szempontjából legideálisabbnak tekinthető tápanyagok szintén három nagy csoportot alkotnak:
1. Tejsavó kúra A kúra során reggel éhgyomorra elfogyasztunk egy deciliter tejsavót tíz napon keresztül, majd tíz nap szünet következik, és ezt újabb tíz nap tejsavó fogyasztása zárja le. A tejsavót kortyolgatva fogyasszuk el.2. Citromkúra A kúra során reggel éhgyomorra, ebéd és vacsora előtt félórával frissen facsart citromlevet fogyasztunk kortyolgatva. Az első nap egy citrom levét reggel kortyolgassuk. A második nap egyet reggel és egyet délben, a harmadik nap egyet-egyet reggel, délben és este. A negyedik nap kettőt reggel és egyet-egyet délben és este stb. Mindig a reggeli adagtól kezdve kell növelni a citromok számát egészen három-három-három citrom levéig. Egy hétig, maximum tíz napig tartsuk a 3 x 3 citrom fogyasztását. Ezután az esti citromfogyasztással kell elkezdenünk csökkenteni a mennyiséget az első nap. Vagyis reggel és délben három-három, este csak kettő. Másnap reggel három, délben és este kettő-kettő citrom levét facsarjuk ki stb. A kúra növényi étrend mellett javasolt. A fogak kímélése érdekében szívószálat érdemes használni! 3. Fokhagyma kúra A kúra során minden este el kell fogyasztani két-három gerezd szétpasszírozott fokhagymát hat héten keresztül. A fokhagymaszag ellen bevethető az eukalpituszolaj vagy a szegfűszeg. Általánosságban azt lehetne mondani tehát, hogy az állati eredetű ételek – magas zsír- és koleszterintartalmuk miatt – érkárosító, szívet megbetegítő hatásúak, míg a növényi eredetű ételek érvédő és szívbarát anyagokat – vitaminokat, antioxidánsokat stb. – tartalmaznak. |
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó cikkek:
A banán gyógyító ereje
Őszi gyümölcsök: a Szőlő!