Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Bilder hochladen
Összezavarhat minket, hogy melyik UV sugárzás ellen védekezzünk, hogy megóvjuk bőrünket a káros sugaraktól. Ha tudjuk, hogy pontosan mi ellen is védekezünk, az megkönnyíti a megfelelő védelemről való gondoskodást.

napnak kétféle UV ultraiboly típusú sugárzása érint minket:

1. UV-A
2. UV-B
UV-C is létezik, de az csak az űrben fordul elő, számunkra az most nem lényeges.

UV-A:
Hosszúhullámú sugárzás: 320-400 nanométera méter egymilliárdnyi része.

Igazából sosem lehetünk teljes biztonságban, mindig ki vagyunk téve az UVA káros sugárzásának, mivel ez az ablakon át, a könnyed ruházaton és még a szélvédőn keresztül is hat, szóval ha kint tartózkodunk, mindenképp ér minket az UV-A sugárzás.

Az UV-A sugarak felelősek például az öregedésért, viszont a leégést inkább az UV-B okozza. Ám az UV-A mélyebbre hatol a bőrben, előidézve ezzel a ráncok megjelenését, egyszóval kikészíti a bőrt, ha túl sok UV-A sugárzás éri. Az UV-A sugaraknak hosszasan kitett bőr veszít rugalmasságából, repedezetté válik, mi több, a benne lévő kollagén is összezsugorodik.

A kollagén a bőr 75%-át teszi ki, ez a bőr, porcok, csontok és más egyéb szövetek kötőszövete. Ami a bőr rugalmasságát és feszességét illeti elasztin, a kollagén felelős ezekért is, s ennek roncsolódása ráncok kialakulásához vezet, ami pedig elősegíti az öregedést. Az elasztin rostok proteinjeinek fontos alkotórésze, kötőszövete, mely rugalmassága révén engedi a bőrnek, hogy összehúzódjon vagy nyúljon az alakunk változása során. Ha az UV-A sugarak károsítják a bőr ezen összetevőit, az veszít rugalmasságából, feszességéből, ez pedig ráncok és megereszkedett, öregedő bőr kialakulásához vezet, ami pedig az öregedéshez.

Ha ez még nem volt elég a káros hatásokról, tanulmányok még azt is kimutatták, hogy az UV-A nemcsak hogy súlyosbítja az UV-B rákkeltő hatásait, hanem közvetlenül is okozhat bőrrákot, többek között melanómát.

UV-B:
Középhullámú sugárzás 290-320 nanométer.

UV-B sugarak nagyobb eséllyel idézik elő a leégést, mint az UV-A. Ezért úgy vélik, hogy ezek a sugarak felelősek a leginkább a bőr különböző rákos megbetegedéseiért az alapvető és pikkelyes sejtek rákos daganataiért és a melanómáért.

Az UV-B, más néven barnító sugarak, stimulálják a pigment sejteket (ezek a bőr legalsóbb rétegében találhatók), melyek aztán előállítják a barna festéket, a melanint, melynek a barnulásban és az UV sugárzás elleni védekezésben van fontos szerepe.

Tehát, még ha felhős időben is vezetsz, akkor is ki vagy téve a nap káros UV sugárzásának. Ezért elengedhetetlen, hogy mindig óvjuk a bőrünket fényvédőkrémmel és megfelelő öltözékkel különösen, ha kint dolgozunk, játszunk, vagy éppen nyaralunk

Bilder hochladen

Címkék:

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu