Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Mától pozitívan gondolkodom

A hosszú élet egyik titka az optimista hozzáállás. A pozitív világszemléletre való belső motiváltság döntően befolyásolja, hogy milyen minőségben éljük napjainkat. Sokakban azonban nincs meg ez a motiváltság, és nem is tudják, hogy szakember segítségével fejleszthető.

Akkor gondolkodom pozitívan, ha optimistán állok az életemet érintő kérdésekhez, számba veszem, hogy vannak kockázatok, és igyekszem úgy élni, hogy megelőzzem a bajt. A pesszimista gondolkodásmód több más rizikófaktor mellett növeli például a szívinfarktus kockázatát.

Aki optimista, könnyebben boldogul

Az optimista hozzáállás először is hat arra, hogy hogyan küzdünk meg a problémáinkkal. Akinek jó kedve van és derű veszi körül, az fokozottabban figyel a világ eseményeire, és ennek köszönhetően a probléma megoldásához szükséges összetevőkre is hatékonyabban tud összepontosítani.

Pozitív hangulatban könnyebben hozunk döntéseket is, védelmezzük magunkat a depresszió ellen, olyan életterveket állítunk fel, amelyekről tudjuk, hogy meg fogjuk valósítani.

Az optimista hozzáálláson túl fontos, hogy társas környezetben éljünk a társak támogatása semlegesíti a negatív érzéseinket, könnyebben dolgozzuk fel a stresszt, könnyebben gyógyulunk fel a betegségekből, míg a magányban hajlamosabbak vagyunk egészségünket károsító magatartást felvenni.

Az egészségmegőrzés alapja a sikerorientáltság

Az egészségmegőrzés szempontjából fontos az úgynevezett jövőorientáltság is ez olyan beállítódás, amikor számolunk a jövővel, észleljük a kockázatot, és ennek érdekében egészségesebben élünk a jelenben. A jövőorientált emberek általában egészséges szokásokat alakítanak ki, mert tudják, hogy hosszú távon jobban érzik majd magukat, hajlamosabbak sporttal levezetni a stresszt, többet vannak társaságban, a család körében. A jelenben élnek, itt és most valósítják meg azt, ami számukra fontos. Rossz szokásaikat a siker érdekében elhagyják, és helyettük a sikert elősegítő jó szokásokat igyekeznek minél nagyobb arányban elsajátítani. A szokások átalakítása már önmagában átsegít sok nehéz helyzeten. A sikerre fókuszálva nagyobb az esélyünk arra, hogy megvalósítsuk, amit eltervezünk. Az önismeret formálása, a pontos célkitűzés szintén segít a megvalósításban. A pozitív beállítottságú, sikerorientált emberek általában kiegyensúlyozottabban is élnek, jobban osztják be idejüket, jobb az életükben a munka-szabadidő aránya, így egészségesebbek testileg, szellemileg, érzelmileg.

A pesszimista emberek nem hisznek a pozitív jövőben, a múltban merengenek, vagy irreális jövőképet festenek, gyakran önmagukkal sincsenek tisztában, ezért nem tudnak pontos célokat kitűzni, vagy nem is törődnek ezzel. Gyakran csak lézengenek a világban, minden mindegy alapon élik a napjaikat. Könnyebben lesznek betegek, mert nem számolnak a tetteik következményével, vagy a negatív hozzáállás, depresszió fizikailag is beteggé teszi őket. Ők azok, akik könnyebben válnak valamilyen szenvedély rabjává, hogy félelmeiket, búskomorságukat elűzzék, elnyomják, ahelyett, hogy szembenéznének azokkal és leküzdenék. Aki pesszimista, abból gyakran hiányzik a motiváltság, és nem is tudja, hogy szakember segítségével ez fejleszthető.

Az optimizmus tanulható

A jó hír, hogy a pozitív gondolkodást bárki képes elsajátítani, akár önállóan is, de néhány embernek terapeutára vagy motivációs trénerre van szüksége ehhez. Az örömre és a pozitív gondolkodásra való képesség fejleszthető. Számtalan önsegítő könyvön kívül ma már több szakember is kifejezetten önismeret és motiváció fejlesztésére szakosodott. Ha úgy érzi, egyedül nem boldogul, bátran forduljon hozzájuk. Bár egyes tréningek ára borsos lehet, megéri az áldozatot, mert olyan tippeket, trükköket, gyakorlatokat tudnak mutatni, amelyek alkalmazásával hatékonyabban jutunk előre, mint egyedül.

A terápiák személyiségfejlesztő és kommunikációs tréningek is egyben, ugyanakkor fejlesztik szociális készségeinket. Megtanítanak a kommunikáció olyan formájára, amellyel már a mondandónkat is képesek leszünk pozitív hangvételűre állítani. Nagyon sok múlik a megfogalmazáson, a kimondott szavak eljutnak másokhoz, és tudatosan vagy tudattalanul hatnak rájuk - és viszont. A terápiák, tréningek az érzelmi intelligenciánkat is fejlesztik, így másokra is képesek leszünk jobban ráhangolódni.

A célmegvalósítás kulcsa a jó megérzés

Természetesen nem görcsös odafigyelés szükségeltetik az egészséges életmódhoz és gondolkodáshoz, hanem tudatos beállítódás és érzelmeink, érzéseink megfigyelése. Agyunkon, elménken percek alatt is több ezer gondolat suhan át, így szinte lehetetlen lenne mindet kontrollálni. A gondolatok azonban érzéseket és gyakran testi jeleket produkálnak, így elég, ha arra figyelünk, hogy egy adott dolog milyen érzéseket vált ki belőlünk. Ezzel az érzés-iránytűvel" sokkal jobban boldogulunk, könnyebben navigálhatunk a pozitív negatív érzések között. A lényeg, hogy menjünk lehetőleg minél többször a jó megérzéseink, az isteni szikra irányába. Ezek a gondolatok legtöbbször elvezetnek bennünket a sikerhez.

Nincs szükségem szakemberre!

A jó szokások felvétele és a régiek elhagyása néha nehéz lehet, akarat kell hozzá, de minden életkorban kondicionálhatók. Az Öreg kutya már nem tanul jelmondatot felejtsék el! Az ember bármikor képes új szokásokat kialakítani, ha akar. Kellő elhatározással és tudatossággal természetesen szakember segítsége nélkül is nekiláthatunk a változtatásnak. Sokat segíthet az is, ha minden nap, lefekvés előtt és ébredéskor pozitív dolgokra koncentrálunk és leírjuk, hogy ebben a napban milyen események érintettek bennünket pozitívan, vagy mit várunk a naptól. Egy pesszimista ember első este lehet, hogy üres papírral a kezében alszik el, vagy nehezére esik reggel papírra vetni a terveit, de a következő napon már lehet, hogy lesz rajta egy feljegyzés. Néha ilyen apró változásokon is múlik pszichés jóllétünk.

Nézzünk szembe a tényekkel és cselekedjünk!

A változtatáshoz elsőként őszinteségre van szükség, hogy szembenézzünk azzal, ha nem mennek jól a dolgaink, továbbá bátorságra és erőre, hogy elinduljunk. Első feladatunk, hogy megállapítsuk, hogyan mennek a dolgaink a jelenben. Mivel vagyunk elégedettek, mivel nem. Milyen életterületeken kell változtatnunk. Az alábbi lista segíthet a munkánkban

1. Észlelem, ha valami nincs rendben az életemmel, megérett a változásra. Szembenézek a jelenlegi helyzetemmel és felmérem életem minden területét.
2. Megfogalmazom, hogy mi nincs rendben az életemmel, min akarok változtatni, mi az, amivel elégedett vagyok. A sikereimért megjutalmazom magam.
3. Elhatározom, hogy változtatok.
4. Leírom a céljaimat.
5. Elindítom a változást. Fontos, hogy ne a környezetem házastársam, barátom, családom, munkatársam miatt, hanem saját magamért tegyek lépéseket a változás felé. Ha a motivációm külső, azaz például azért szabadulok meg kilóimtól, hogy partnerem szépnek lásson, addig több fázisban megrekedhet a változás. Magamért kell megtennem, azért, hogy egészséges legyek és azért, hogy én érezzem magam jobban a bőrömben és ne az állandó visszaigazolást Szép vagy! szomjazzam. Lehetőleg még ma elkezdem a munkát, mert a kezdő impulzus idővel csökken.
6. Fenntartom a változást. Ez egy hosszú folyamat, melyben sokat segíthet, ha környezetem is jó szemmel nézi és támogatja a változásomat.
7. Ha a fenntartási szakaszom sikeres volt, akkor végezetül beáll a változás, szokássá válik, minőségibb életet élek. A minőségi élet az egyik jutalmam, de a sikereimért megjutalmazom magam valamivel.

A hosszú élet titka az egészség irányába mutatott tudatos döntéseken múlik, ne legyünk lusták változtatni! Egy szokás kialakítása kezdetben nehéz, ám idővel minden rutinná és könnyűvé válik. Fontos, hogy elismerjük, ha valamiben sikerrel jártunk életünk egyes állomásain, de azután lépjünk tovább a következő feladatra. Ne üljünk rá a sikerekre. Maradjunk mozgásban. A mozgás, változás legyen része az életünknek, így
frissek és fiatalosak, optimisták maradunk.

Címkék:

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu