A zöldségek és gyümölcsök gondos előkészítése és főzése csökkenti a vitaminveszteséget.
A zöldségek és gyümölcsök aprítását, szeletelését közvetlenül a
főzés előtt ajánlott elvégezni. A földarabolt zöldséget ne hagyja
állni. A frissen reszelt gyümölcsöt is fogyassza el minél hamarabb.
Fontos, hogy a zöldet ne vágja túl apróra, mert megnő a levegővel
érintkező felület, és az oxigénnel reakcióba lépve a bennük lévő
antioxidánsok inaktiválódnak. Ha nem akarja, hogy a gyümölcs
megbarnuljon, csöpögtessen rá citromlevet. Ne hámozza meg a
gyümölcsöket, de a cukkínit és a padlizsánt sem. A tápanyagok,
vitaminok és rostok többsége a héj alatt található.
A tápanyagveszteség miatt kerülje a vízben főzést. Olajon párolva
ízletesebb a zöldség. Alufóliába csomagolva, tepsiben sütve finom - és
kalóriaszegény - a paprika, a paradicsom, a padlizsán, a cukkíni. Ha
mégis főz, ne öntse ki a vizet: értékes ásványi anyagokat tartalmaz,
mártást, levest készüthet belőle.
A felhasználói élmény fokozása érdekében már mi is használunk cookie-kat a Network.hu oldalon.
Az oldal használatával beleegyezel a cookie-k alkalmazásába. További információ: itt.
Kommentáld!