Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Bilder hochladen

Tavaszi tőzike A hóvirágon kívül egész sereg gyönyörű vadvirág hirdeti a tavasz beköszöntét. A hóvirág közeli rokona, nagyobb testvére a tavaszi tőzike (Leucojum vernum). Magyarországon őshonos, a homokos talaj kivételével mindenütt jól érzi magát. Főleg árnyékos helyeket kedveli.

Bilder hochladen

Kökörcsin Napos lejtőkön találkozhatunk a kökörcsinnel (Pulsatilla sp.), amely egy egész túlélőművész. Mostoha körülményekhez alkalmazkodott, az egész növényt selymes szőrök borítják, hogy védje magát a hidegtől és az erős párolgástól. Levelei szabdaltak, hogy bele ne kapjon a szél, virágai pedig bókolva védekeznek az eső és hó ellen. Mérges nedve miatt a legelő állatok is elkerülik.

Bilder hochladen

Tavaszi csillagvirág Nedvesebb erdőkben, folyópartokon találkozhatunk a tavaszi csillagvirággal (Chilla bifolia), amely kissé emlékeztet a szintén liliomfélék családjába tartozó jácintra. Virágai a legtöbbször kékek, de előfordulnak rózsaszín vagy fehéres változatai is

Bilder hochladen

Salátaboglárka A csillagvirág mellett gyakran találkozhatunk a feltűnő sárga virágú salátaboglárkával (Ranunculus ficaria). Használható tavaszi salátákhoz is, azonban főként idősebb levelei mérgesek. Az ecet hatástalanná teszi a méreganyagot. A tápanyagot megvastagodott gyökérgumójában tároltja a télen át, és most igyekszik minél több levelet fejleszteni amíg fölötte a fák ki nem zöldülnek és el nem takarják a napfényt.

Bilder hochladen

Kankalin vagy primula A kankalin vagy primula (Primula auricula) szintén a koratavasz virágaihoz tartozik. Vaskos gyöktörzsében igen sok tápanyag kell raktározódjon, hogy létre tudja hozni a levélzetét és virágait. A virágokat közelről szemlélve érdekes dolgot figyelhetünk meg: egyes virágoknak hosszú a bibéje is rövidek a porzói, másoknál ez épp fordítva van. A hosszú bibéjű virágokat csak a rövidebb bibéjű virágok nagyobb és nehezebb virágpora képes megtermékenyíteni, ezért bibéjük ragadósabb is.

Címkék:

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu