Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Hogyan alakulnak ki a frontok?

Ha neked is fáj a fejed, levert vagy, tompa és nyűgös, de nem rendszeresen, csak bizonyos időközönként, akkor valószínűleg te is frontérzékeny vagy! Hogy mik a hatásai az emberi szervezetre, hogyan alakulnak ki és milyen fajtái vannak, sorozatunkból megtudhatod.

Biztosan te is érezted már, hogy időjárás változásnál rosszabb a hangulatod, a közérzeted, tompább, nyomotabb vagy. Nos, ez nem másnak köszönhető, mint a frontoknak. A kutyák, macskák, békák, és más állatok is megérzik a változó időjárás közeledtét. De hogy mik is pontosan a frontok? Milyen fajtái vannak? Hogyan hatnak szervezetünkre? Hogyan enyhíthetünk az érzékenységen? Sorozatunkban ennek jártunk utána!

Először is tisztázzuk, mit értünk időjárási front alatt!

Bilder hochladen

Időjárási front
A front nem más, mint érintkezés, egy keveredési felület meleg és hideg levegő határán. Egy légköri képződmény, mely mentén a légkör állapotát meghatározó különböző meteorológiai elemek rövid idő alatt, egyszerre és nagymértékben változnak.
Hidegfront, melegfront, kettős fronthatás

Hidegfront akkor van, amikor a meleg levegő helyére hideg érkezik, melegfrontnál pedig éppen a meleg érkezik hideg levegő helyett. A hideg levegő gyorsabban mozog, így egyre nagyobb területet foglal el a ciklonban. A melegfrontot utoléri a hideg, a meleg felzárkózik, így okklúziós (más néven záródott) front keletkezik. Ilyenkor beszélünk vegyes, vagyis kettős frontról (a hideg- és melegfront együtt lép fel).

Bilder hochladen

Mennyire jelezhető előre egy front?

A frontvonulást radar- és műholdképen jól nyomon lehet követni. Ezen kívül számítógépes előrejelzési modellek segítségével is nagy biztonsággal előre jelezhető.

Hogyan hat szervezetünkre a hidegfront?

Frontátvonuláskor a meteorológiai elemekben végbemenő nagymértékű és gyors változások alkalmazkodásra késztetik és hatnak az élő szervezetre. Az alkalmazkodási reakció neurohumorális rendszer útján történik, a rendszer működésének fokmérője pedig a vegetatív idegrendszer. A vizsgálatoknál a kutatók megállapították, hidegfrontnál a vegetatív idegrendszer, egyensúlyi állapotból sympatikus irányba tolódik el.

Hogyan hat a melegfront szervezetünkre?

Melegfront esetében a vegetatív idegrendszer parasympatikus irányba tolódik. Fontos azonban megjegyezni, hogy a hideg- és melegfrontoknak vannak fajtái, melyek hatásai nem egyértelműek, együttesen is jelentkezhetnek

Frontok hatásai

Mitől romlanak reflexeink, mitől vagyunk tompák, és mitől fáj a fejünk? Sorozatunkban megtalálod a választ ezekre a kérdésekre!


Mint azt már előző részünkben megtudhattad, a front tulajdonképpen nem más, mint a hideg és meleg levegő keveredése.

Frontok hatásával foglalkozó sorozatunk ezen részében azzal foglalkozunk, hogyan hat szervezetünkre a kettős frontok, hogyan viselkedünk fronthatás alatt? Miért változik meg hangulatunk, miért gyötör minket fejfájás?

Kettős fronthatás

Kettős fronthatásnál a legerőteljesebb a sympatikus és parasympatikus hatás keveredése.

Hogyan változik viselkedésünk front hatására?

Melegfront esetében levertséget, tompultságot, fáradságot érzünk. A szokásosnál nagyobb a reakció időnk, reflexünk romlik és csökken a koncentráció.
Van, hogy a hidegfront élénkítően, frissítően hat a szervezetre, de koncentrációs zavarok ilyenkor is felmerülhetnek. Van, hogy belső feszültséget, ingerlékenységet okoz.

Bilder hochladen

Mi miatt változik meg hangulatunk?

A légköri változások, így a frontok is, nagymértékben hatnak szervezetünkre. Nem kerüli el tehát az idegrendszerünket sem. Ezért érezzük magunkat ilyenkor más állapotban.
Mely betegségeknél különösen veszélyes a front?

Kutatások, de saját tapasztalatok is bizonyítják, hogy a frontra leginkább érzékenyek és veszélyeztetettek a szív- és keringési problémákkal küszködők.

Hogyan lehet felkészülni a frontokra?

Bilder hochladen

Mivel a frontok alapvetően egyénfüggők, így saját tapasztalatok illetve orvosunk tanácsai alapján figyelhetők meg leginkább. Célszerű nyomon követni az időjárás változásokat, és érdemes sűrűbben vérnyomást mérni!

Évszakonként eltérő eseményekkel jár a hideg- és melegfront, eltérő tulajdonságokkal rendelkező légtömegek érkeznek fölénk, ebből következően bizonyos körülmények is másként alakulnak (gondolok itt a nappalok hosszára, a napmagasságra stb.)
A tartós strandidő a nyári időszakban egy anticiklon hatásának köszönhető, viszont ugyanez okozza a téli időszakban a légszennyezettséget, azaz ún. ködpárnás helyzet alakul ki. Ilyen esetben csak egy erős hidegfront okozhat változást, amely „kisöpri” a nyirkos, hideg levegőt, mely megülepedett a Kárpát-medencében.

Címkék: időjárás

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu