Brokkolit nyersen? Kinek jutna eszébe ilyen? Pedig a tények
mellette szólnak. A nyersen fogyasztott brokkolinál a sulforaphane
biológiai hasznosulása 37%, míg a főtt brokkoli esetében ez mindössze
3,4%-ot ér el.
A brokkoli, és általában a keresztes virágú zöldségek, káposzta,
karfiol, kelkáposzta, karalábé, fehérrépa, a természet egyik
leghatékonyabb rák megelőző élelmiszerei. A brokkoliban megtalálható
sulforaphane szelektív módon a rák őssejteket célozza meg, és ezzel
hatékonyan megakadályozza a rák terjedését és kiújulását.
20100622_brokkoliamellrakellen1Egy vizsgálat szerint heti négy adag
brokkoli megvédheti a férfiakat a prosztataráktól, és egyéb rákfajták -
mellrák, tüdőrák, bőrrák, gyomorrák - ellen is hatásosnak bizonyult.
Kezelés és megelőzés
A mellrák és prosztatarák megelőzésére és kezelésére vonatkozó útmutatás majdnem azonos.
Lássuk néhány idekapcsolódó életvezetési javaslatot:
* Optimalizálja a D-vitamin szintjét megfelelő napozással.
* Ellenőrizze az inzulinszintjét.
* Amennyire tudja, kerülje a cukrot, mivel az - úgy tűnik - táplálja a rákot.
* Fogyasszon sok keresztes virágú zöldséget.
* Igyon minden nap friss zöldséglevet, melybe egy kis paradicsom leve is benne van.
* Fogyasszon megfelelő mennyiségű állati eredetű ómega-3 zsírokat.
* Egyen meg két naponta kb. 6 dkg lenmagot.
* Figyeljen a szelén és E-vitamin fogyasztására.
* Olajban sütés vagy grillezés helyett inkább főzze vagy párolja ételeit.
* Végezzen rendszeresen testmozgás, ez segít alacsonyan tartani az inzulinszintet.
* Legyen technikája (pl. az EFT) a neurológiai rövidzárlatok oldására.
* Ügyeljen a megfelelő mennyiségű alvásra.
* Csökkentse a környezeti ártalmakat és nehézfém forrásokat maga körül.
* Ellenőrizze, hogy nem vashiányos-e.
Mire jó még a brokkoli?
A brokkoliban található sulforaphane nem csak a rák megelőzésében segít:
* regenerálja a leégett bőrt
* csökkenti a sejtkárosító molekulák számát
* védi a szívet
* védi a magzatot a rendellenes fejlődéstől
* aktivizálja az immunrendszert
* erősíti a csontot
* védi a szemet
* a gyomorfekély elleni küzdelem élharcosa
* méregtelenít
Főzve vagy nyersen?
A főzés majdnem 90%-kal csökkenti a brokkoliban lévő sulforaphane
pozitív hatását. Nyersen fogyasztva, a sulforaphane gyorsabban
felszívódik a szervezetben, és jóval nagyobb hatásfokkal hasznosul.
Ha idegenkedünk a nyers brokkoli fogyasztásától, megengedett egy
kis csalás is. Készítsünk hagyományos brokkolikrémlevest, majd ebbe
morzsoljuk bele kézzel a nyers brokkolibimbókat.
Egy másik megoldás, ha a nyers brokkolit kevés (forró) vízzel
összeturmixoljuk, majd egy-két kanál tejszínnel és fűszerekkel
ízesítjük.
A felhasználói élmény fokozása érdekében már mi is használunk cookie-kat a Network.hu oldalon.
Az oldal használatával beleegyezel a cookie-k alkalmazásába. További információ: itt.
Kommentáld!