Ahhoz képest, hogy a kínaiak már időszámításunk előtt 3000-rel is
ismerték és űzték a csíráztatás "mesterségét" (a babcsíra ma is a kínai
konyha fontos alapanyaga), igen hosszú időnek kellett eltelni ahhoz,
hogy - mindössze néhány évtizeddel ezelőtt - Amerikában és
Nyugat-Európában is felismerjék a csírák táplálkozástani jelentőségét.
Azóta viszont a csíráztatás - mint az egészségtudatos életmód fontos
része - ismét reneszánszát éli.
Miért jó ez nekünk?
Mert tápláló és egészséges
A kicsírázott magokból finomabbnál-finomabb, a szervezet által
könnyen feldolgozható, vitaminokban, ásványi sókban és fehérjében
gazdag ételek készíthetők.
A mag csírázásakor az előzetes beáztatás hatására a benne
található enzimek aktiválódnak, és segítségükkel az összetett
szénhidrátok egyszerű szénhidrátokra, a fehérjék aminosavakra, a zsírok
nagyrészt zsírsavakra bomlanak.
A csírákban az átalakulás során többféle vitamin (B-, C-, A-, E-,
K-, B 12-vitamin) keletkezik, emellett többszörösen telítetlen
(esszenciális) zsírsavak (pl. linolsav, linolénsav) is megtalálhatók
bennük. A csíráztatás során az ásványi anyagok a szervezet által jobban
hasznosítható, nagyrészt vízben oldható ásványi sókká alakulnak.
Mert egész évben rendelkezésre áll
Szemben a szezonzöldségekkel, a csíra egész éves vitaminforrás: a
magok az év minden szakában hozzáférhetőek és a csíráztatási folyamat
sem igényel különleges klimatikus viszonyokat.
Mert könnyen elkészíthető és olcsó
Alig van olyan élelmiszer, ami házilag ennél könnyebben
előállítható: a csíráztatáshoz nem szükséges sem föld, sem napfény -
nem kell hozzá más, csak mag, víz és valamilyen edény. Ebből következik
az is, hogy a csírák nem tartoznak a drága élelmiszerek közé: ha magunk
készítjük, szinte fillérekből óriási mennyiséget állíthatunk elő.
Milyen magokat csíráztathatunk?
A csíráztatható magvak listája nagyon hosszú, a legfontosabbak ezek közül a következők:
Emellett csíráztathatunk vöröskáposztát, retket, brokkolit,
vörösherét, repcét, lucernát... a sor szinte a végtelenségig
folytatható.
Egyetlen nagyon fontos szempontot viszont mindig szem előtt kell
tartanunk: csak az erre a célra árult magokat szabad étkezési célból
csíráztatni, vetőmagot sohasem! A vetőmagokat ugyanis gyakran
vegyszerrel (rovarirtó, gombaölő, penészesedést gátló szerekkel, stb.)
kezelik, így ezek az egészségre ártalmasak lehetnek.
Mit csináljunk belőle?
A csírák nagyon sokféleképpen felhasználhatóak, de a legjobb, ha
nyersen fogyasztjuk őket, mert főzéskor a vízben oldódó vitaminok,
illetve az emésztést segítő értékes enzimek tönkremennek. Rászórhatjuk
vajas kenyérre, belekeverhetjük kefírbe, de emellett számos más módon
is fogyaszthatjuk:
Salátának
A csíranövényeket szinte bármilyen nyers salátába beletehetjük, nagyon finom például a paradicsomsaláta zsázsacsírával.
Öntetnek
A csírákat ledaráljuk, sóval, olajjal, fokhagymával ízesítjük és sült zöldségekhez fogyasztjuk.
Krémnek
A lehetőségek itt is korlátlanok. Egy példa: zsázsacsírát
összekeverünk juhtúróval és kefírrel, s kenyérre vagy pirítósra kenve
fogyasztjuk.
Tésztának
Ez talán a legérdekesebb és legrégibb felhasználási mód (eleink
csiripiszlinek vagy csíramálénak nevezték): a 4-5 napig csíráztatott
búzát ledaráljuk, teljes kiőrlésű lisztet keverünk hozzá (hogy
galuskaszerű tésztát kapjunk), majd ebből a tésztából gombócokat
gyúrunk, és forró sütőben kisütjük.
Hogyan tároljuk?
Ha több magot csíráztattunk, mint amennyit egyszerre el tudunk fogyasztani (ami nagyon valószínű, hiszen a csíra
igen "szapora"), a maradékot vagy hűtőszekrényben letakarva
tároljuk a következő felhasználásig, vagy sütőben vagy aszaló-szárító
gépben szárítsuk ki. Az így nyert csírákat lezárt befőttesüvegben hűvös
és száraz helyen tároljuk.
A kiszárított csírákat kávédarálóval meg is őrölhetjük és felhasználhatjuk kenyerek, sütemények tápértékének
növelésére.
Kész csírákat szerencsére ma már nagyon sok helyen vásárolhatunk.
Van azonban még ennél is jobb megoldás: a házi csíráztatás. 4-7 nap
alatt megvan, egyszerre akár többféle magot is csíráztathatunk és
rendkívül olcsó: egy doboz boltban vásárolt csíra áráért annyi magot
vehetünk, amiből több kilónyi csírát készíthetünk házilag. S ami a
legfontosabb, a csíráztatásba bevonhatjuk a gyermeket is, aki így nem
csak napról-napra figyelemmel kísérheti a növény magból való
kifejlődésének folyamatát, de akár tevékeny részese is lehet ennek az
átalakulásnak.
A felhasználói élmény fokozása érdekében már mi is használunk cookie-kat a Network.hu oldalon.
Az oldal használatával beleegyezel a cookie-k alkalmazásába. További információ: itt.
Kommentáld!