Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Rutin (P-vitamin)

A rutin, amit P- vitaminnak is neveznek, egy flavonoid glikozid, mely legfőképpen a Citrus- félékben található meg. Rutinban gazdag gabona a hajdina, de a vörös borban, a borsmentában és az eukaliptuszban, a rebarbara szirmaiban és leveleiben és egyéb növényi forrásokban is megtalálható (paradicsom, dinnye, papaya, brokkoli, cseresznye). A Rutin küzd a hajszálerek töredezettsége ellen, megelőzi vagy hatékonyan kezeli a visszért, hajszálért, aranyért, és a véraláfutásokat. Erősíti az izmokat, megakadályozza a trombózis kialakulását.

A rutin különösen hatásos a vérzések csillapításában, a visszerek, hajszálerek, aranyerek kezelésében csökkenti az éjszakai görcsöket, javítja a keringést, de hasznos például a depresszió, a nőgyógyászati problémák kezelésére is, segít beállítani a szabálytalan menstruációs ciklust  valamint csökkenti a menstruációs fájdalmakat is. A rutin véna folyadékok kiszivárgását limitálja, megakadályozza az ödéma és a gyulladások kialakulását.

A rutin a glikozid querzetin flavonoidikból épül fel (aglikon) és rutinóz diszacharid-ekből. Bár ez nem egy olyan vegyület mely az emberi szervezet számára elengedhetetlen, éppen ezért kevesebben ismerik, és általában a köznyelvben P-vitaminként van jelen. Ez egy szilárd vegyület, mely kristályos szerkezetet alkot három vízmolekulával.

A növényekben a rutin képes kombinálódni a kationokkal, így teszi lehetővé a növények számára, hogy a talajból tápanyagokat vegyenek fel. Az emberi szervezetben képes kötődni a két vegyértékű vashoz, így megakadályozzák a  azoknak a szabadgyököknek a felszabadulását melyeknek sejtkárosító hatásuk van. Antioxidáns hatása van és megakadályozzák bizonyos típusú daganatos betegségek kialakulását. Lassítja az öregedési folyamatokat is.
A rutin és glikozid származékai ezenkívül megerősítik a hajszálerek falát, csökkentik a zúzódás tüneteit, vérzéscsillapító hatással is rendelkezik, enyhítik az aranyér okozta panaszokat is. Enyhíti a mozgásszervi panaszokhoz kapcsolódó dagadt és puffadt láb érzését, illetve az ödéma kialakulása ellen is hatásosan lép fel. Gátolják a rossz LDL koleszterin oxidációját ezzel pedig lecsökkentik a szívproblémák előfordulását.

A rutin egy természetes bioflavonoid, melyet az Egyesült Államokban a nagy gyógyszerkönyvben jegyeztek be először, az Észak- Braziliai szavannákból, a Fava D’Anta fa gyümölcseiből származik.

A rutint citrusi bioflavonoidnak is nevezik – egy természetes anyag mely megtalálható a növényekben, diófélékben, zöldségekben, a kérgekben, a hajdinában. Védelmet nyújt a hajszálereknek, segít a zúzódásos panaszok enyhítésében valamint segíti a C- vitamin felszívódását a szervezetben.
A rutin a bioflavonoidok csoportjának egyik tagja, a növényi anyagcsere másodlagos terméke, melyet kb. 2000 kémiai termék gyártásához használnak fel. A bioflavonoidok fontos tápanyagok, erősítik az érfalakat, megkönnyítik az átjárhatóságukat.

A bioflavonoidok tanulmányozásakor hét bioflavonoidot vizsgáltak – quercetin, rutin, morin, acacetin, hispidulin, heszperidon, naringin. A vizsgálat eredménye alátámasztotta, hogy a rutin a legerősebb a quercetin, és a naringin a második, a morin és a hispidulin pedig nagyon gyengének bizonyult.
A rutint gyakran használják más bioflavonoidokkal együtt hogy fokozzák a hajszálerősítő hatását.

Élelmiszerek, melyek tartalmaznak bioflavonoidokat:

Fekete ribizli ( fogyasztása nem javasolt ha magas a vérnyomása) citrusfélék héja és a gyümölcsök húsa általában, gyümölcspépek, hajdina, eukaliptusz, vörösbor, vörösáfonya, fokhagyma, sok gyógynövény, fűszernövények, mazsola, cseresznye, citrom, aszalt szilva, szeder, bogyós gyümölcsök, vadrózsa, virágpor, propolisz, galagonya, grapefruit. Ezeknek az élelmiszereknek a fogyasztása elengedhetetlen a megfelelő C- vitamin felszívódáshoz.
A Bioflavonoidok, kiváló antoixidánsok melyek megkönnyítik a nehézfémek távozását a szervezetből, stabilizálják a C-vitamin jelenlétét, küzdenek a baktériumok és a vírusok ellen, olyan hatásokkal rendelkeznek mint egy erős antibiotikum, megelőzik a fertőzéseket és a daganatos betegségek kialakulását.

A bioflavonoidok hiányának tünetei:
Törékeny hajszálerek, visszerek, aranyerek kialakulása, fogínyvérzés, vérzés, véraláfutás, C- vitamin és P- vitamin hiány, rumás tünetek és reumás láz.

A bioflavonoidok hatása a betegségek kezelésében:
Csökkenti az asztma tüneteit, csökkenti a fogínyvérzést, a magas vérnyomást, a fekélyeket, az ekcémát, az aranyért, a visszereket és hajszálereket.
A C- vitaminnal karöltve segítenek megtartani a kollagén állományt, a sejtek közötti cementet, biztosítják a jóllét érzését, magas antioxidáns hatásúak, támogatja a kötőszöveteket egészségét is.

A legismertebb bioflavonoidok: quercetin, rutin, heszperidin, naringin, baicalin, pycnogenol. Ezek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a hajszálerek erősebbek és ellenállóbbak legyenek.

Címkék:

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu