Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Ásványvízből üvegablakok Bővebben a mai Magyar Hírlapban

Múzeum. A Róth Miksa Emlékház kutatói Erdélyben jártak: műalkotások Kolozsvártól Gyergyóditróig

Megújul a Róth Miksa Emlékház honlapja, és a kutatók számára elérhető, digitalizált, teljes dokumentációval rendelkező múzeumi leltárral bővül az intézmény – tudtuk meg Fényi Tibortól, az emlékház igazgatójától. Az erzsébetvárosi gyűjtemény vezetője arról is beszélt lapunknak, hogy nemrég fejeződött be a nagyszabású, Erdélyben és a Partiumban folytatott kutatómunkájuk, amelynek során Róth ottani alkotásait dokumentálták – ebből hamarosan könyv születik –, és azt is megtudtuk, hogy mivel készülnek a világhírű üvegművész születésének 150. évfordulójára.

A legtöbb útikönyvben titkos tippként szerepel a Róth-emlékház (Fotó: Csudai Sándor)

Körülbelül két hét múlva megújul a Róth Miksa Emlékház internetes portálja: május végén fotókkal, a múzeumi terekről készült panorámaképekkel, kiegészítő információkkal gazdagított új honlap fogadja majd a látogatót – ígéri Fényi Tibor, az erzsébetvárosi Nefelejcs utcában található múzeum igazgatója. A digitális fejlődés azonban nem áll itt meg, a hetedik kerületi önkormányzat jóvoltából ugyanis két új számítógép érkezett az emlékházba, az egyikre a múzeumi leltárt teszik. A dokumentáció bővíthető lesz, kiegészítő információkat lehet majd hozzákapcsolni – újságmegjelenéseket, kiállításon való szerepléseket, kutatási eredményeket, publikációkat –, így azon, akik kutatni kívánják a Róth család művészetét, korszerű és mindenre kiterjedő adatbázist találnak majd.

Kérdésünkre az igazgató elmondta: Erzsébetváros változatlanul támogatja az emlékház működését. Hangsúlyozta, bár nehéz az anyagi helyzetük, de nem kilátástalan, ez részben köszönhető annak is, hogy mintegy három-négy ezer látogatójuk van évente, s ez a kis múzeumok között jónak számít – az érdeklődők nagyjából fele külföldről érkezik egyébként, hiszen a legtöbb útikönyvben „titkos tippként” ott szerepel a Róth-emlékház. 

Fényi Tibor beszámolt a múzeum nemrég lezárult nagyszabású, Erdélyben és a Partiumban folytatott kutatómunkájáról is. Itt Róth Miksa alkotásait keresték fel, dokumentálták, és ahol kellett, a restauráláshoz, pályázathoz segítséget nyújtottak az adott épület fenntartójának. Mint kiemelte, sokan tudják, hogy Róth a marosvásárhelyi kultúrpalotába több mozaikot és üvegablakot készített, de emellett Kolozsváron, Nagyszebenben, Aradon, Temesváron és Gyergyóditrón is találhatók fontos munkái. 

Gyergyóditrón huszonöt, a mai napig meglévő nagyméretű üvegfestmény van a templomban, s az igazgató, kis történeti kitérővel, arra emlékeztetett: azért tudtak Ditrón jelentős templomot építeni a 20. század elején, és Róth-üvegablakokkal díszíteni azt, mert itt palackoztak először ásványvizet, és egész Erdélybe, sőt, Budapestig is szállították, a bevételből pedig meggazdagodott a település. Ez a most is ismert, jelenleg Borsec néven forgalmazott víz (Borszék a 19. század végéig Ditróhoz tartozott – a szerk.).

A fényképekkel is dokumentált kutatóút eredményeit az egy éven belül megjelentetni tervezett kötetben mutatnák be. Ez afféle előhangnak is tekinthető majd: 2015-ben lesz ugyanis Róth Miksa születésének 150. évfordulója, amelyre természetesen nagyszabású kiállítással és a fájón hiányzó Róth-monográfiával is készülnek. 

Az új tárlat a tervek szerint a múzeumi terek mögött most üresen álló műhelyépületben lenne, s Fényi reményét fejezte ki, hogy 2015-re legalább annyira fel tudják újítani, hogy ideiglenesen megnyithassák. Ide az egész Kárpát-medencéből hoznának szimbolikus alkotásokat, a Délvidéktől Erdélyen át a Felvidékig.

A közelmúlt örömhíreiről szólva az igazgató a Debreceni Egyetem aulájában rekonstruált öt nagyméretű üvegablakot említette, valamint a budapesti Üllői úti Örökimádás templom nemrég elkészült újabb Róth-ablakát: mindkét helyen a második világháború, valamint 1956 harcai pusztították el az értékes alkotásokat. Viszont a múzeumnál lévő tervrajzok alapján minden gond nélkül újra elkészíthetők a díszes ablakok – így, a Budapest-szerte sok helyen az IKV-korszakban megsemmisült művek után, megfordulni látszik a trend, magyarázta Fényi.
Sőt, időnként újabb Róth-ereklyék kerülnek elő. Az igazgató arról számolt be, hogy most már egyre gyakrabban keresik meg az emlékházat – régebben inkább az ecseri piacra vitték az üvegfestményeket –, ha az örökösök az elhunyt rokonnál találnak valami „gyanúsat”. Legutóbb januárban történt hasonló: valaki egy Róth által készített háromrészes üvegajtót ajánlott fel megvételre. Mivel időbe telik összeszedni a megvételhez szükséges pénzt, kérték az eladót, hogy várjon – és ő azt mondta: akár egy évig is raktározza az értékes alkotást. Fényi Tibor elmondta: a szűkös önkormányzati források mellé egy derék magyar vállalkozás szponzorként száll majd be vásárláshoz. 


Az üvegfestőművész diadalútja

Róth Miksának, a magyar üvegfestészet és mozaikművészet legjelentősebb alkotójának munkái többek között az Országház, a Gresham-palota, a Magyar Nemzeti Bank, a Zeneakadémia, a szegedi új zsinagóga és a Fogadalmi templom, a marosvásárhelyi kultúrpalota és városháza, a Kálvin téri református templom, a budapesti Rózsák terén álló Árpád-házi Szent Erzsébet-plébániatemplom épületét és a Pannonhalmi Bencés Főapátság Szent István-kápolnáját díszítik. Külföldön a hágai királynői palota, Oslóban a Fageborg-templom, Mexikóvárosban a Teatro Nacional épületében is láthatók alkotásai. Róth megkapta a magyar Iparművészeti Állami Aranyérmet, az 1900-as párizsi világkiállítás ezüst-, az 1904-es St. Louis-i expó aranyérmét, valamint a Ferenc József-rend lovagi fokozatát is. Egykori lakóháza és műhelye a VII. kerületi Nefelejcs utca 26. szám alatt ma a Róth Miksa Emlékház, eredeti bútorokkal, fényképekkel és üvegablakokkal.

http://www.amilapunk.hu/eozin/vankepem/uvegcsodak/rothablak.html

Címkék:

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu