Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

« Ehető virágok II. rész: kis csapongás   Paprika palánta »

08-05-07, kisvirag

Ehető virágok: Általános tudnivalók és az első 17
Az ehető virágok listája, szerencsére, azért nem rövid. Az az angol forrás, amiből többek között dolgozom, 74-et sorol fel. Ebben a bejegyzésben az ehető virágok általános tudnivalóiról írok, és a lista első 17 virágát mutatom be. Mondhatnám azt is, hogy A-tól C-ig, de mivel a lista angol, és a magyar elnevezések kezdőbetűi nem azonosak, nos, szerintem ez furán hatna :)
Tehát néhány általános jótanács az elejére:

eheto viragokCsak azokat a virágokat együk meg, vagy használjuk díszítéshez, amiről biztosan tudjuk, hogy ehetőek, illetve biztosak vagyunk benne, hogy az a virág az a virágfajta, ami ehető (gondolok itt az előző borsóka bükkönyös fejtegetésemre, ahol sok egymáshoz nagyon hasonló fajta van, és van ami mérgező, van ami ehető).
Emellett bánjunk az ehetőekkel is óvatosan, főleg akkor, ha tudjuk magunkról, hogy pollenallergiánk van:Elsőre mindig csak kis mennyiséget együnk/készítsünk, hogy meggyőződhessünk arról, nem vagyunk allergiásak rá.
Valamint csak olyan virágot együnk meg, aminek ismerjük az eredetét. Virágboltból, kertészetből ne vegyünk étkezési célokra - ezek általában vegyszerrel kezeltek. A legjobb, ha mi magunk neveljük, vagy forgalmas utaktól távoli réten, erdőben gyűjtjük be.
Szedésre a legalkalmasabb időpont a reggel, amikor a harmat már felszáradt, de a virágok még tele vannak vízzel. 
A porzót és a bibét a legtöb esetben távolítsuk el, óvatosan mossuk meg a szirmokat, és szárítsuk le őket. Ha nem azonnal akarjuk felhasználni,  a hosszabb szárúakat vízbe tehetjük, míg a rövidebbeket nedves rongyra, papírra. Nedves papíron hermetikusan záródó (nem olyan, amiből kinyomjuk a levegőt, csak ami elzárja a ki és beáramlást teljesen) edénybe helyezve néhány napig a hűtőben is eltartható. Az esetleg kicsit meghervadt virágot rövid ideig jeges vízben úsztatva felfrissíthetjük. Ennek ellenére szerintem a legjobb, ha minél hamarabb felhasználjuk őket.
Azt tudom ígérni, hogy mindenütt, ahol csak tudok, írok a felhasználási módjairól. Eredetileg receptet is akartam mindenhova, de munka közben rá kellett jönnöm, hogy sok esetben esélytelen, elsősorban azért is, mert a felsorolt növények nagyjának nem csak, illetve nem elsősorban a virágját fogyasztjuk, hanem valamely más részét is, és a felbukkanó receptekben általában ezek szerepelnek. Ennek ellenére nem adom fel, ha tudok, adok receptet is.A képekről: készítettem egy nagy képet, amin a felsorolt 17-ből 15 növény szerepel, számozással. A leírásnál mindenütt megadom, hányas számú képen látható. A kis, lényegében előnézeti képre kattintva jelenik meg nagyban. A bejegyzés végén megadom valamennyi kép eredeti helyét és készítőjét. Mindet a flickr-en találtam.
Allium - (14-es kép) Azaz hagymavirágok. Nem csak a vöröshagymáé, hanem a legtöbb a nemzetségbe tartozó hagymaféle (snidling, póréhagyma, fokhagyma) virága ehető. Enyhe hagymaízük van - milyen meglepő - és szerintem nagyszerűen feldobhatóak vele az ételek, főleg saláták, amelyekbe szeretnénk kis hagymaízt csempészni, de szeretnénk valami szokatlan formát, textúrát is vinni bele. Persze nem egyszerű, hiszen a virágzásig ritkán jut el a hagyma. Ha termesztünk otthon, érdemes lehet néhányat virágozni hagyni, hogy kipróbálhassuk.
Receptet találni ide, nos, embert próbáló, mert angolul a szirom és virág (petal, blossom) is a hagyma rétegeire van értve. Annyi bizonyos, hogy salátába illő.
Angyalgyökér
 - (9-es kép) lila és rózsa szín között mozognak a virágai. Ajánlják pl tengeri halételek díszítőjének. Íze az édesgyökéréhez(medvecukor?) hasonló. Használják még a szárát és leveleit is. Az északi régiókban mint zöldség fogyasztják nyersen salátákba. 
Receptek:cukrozott (kandírozott?) angyalgyökér (angol) 
Néhány receptötlet angolul
Ánizs Izsóp
 - (11-es kép) ismert gyógynövény és fűszer, az árvacsalánfélék családjába tartozik. Emésztést segítő hatása miatt főleg nehéz ételek fűszerezéséhez használják, de krumplihoz, hús- és halsalátákhoz édességekhez és likőrök ízesítéséhez is alkalmas. 
A salátákhoz elsősorban a virágját, míg a zsíros hal- és húsételekhez, vadhúshoz, zöldségleveshez a levelét adják kis mennyiségben. Áfonyával együtt gyümölcssalátába is kerülhet. 
Teája izzadásgátló, gyulladáscsökkentő, görcsgátló hatású. Tipp: káposzta közé ültetve magához csalogatja a káposztalepkéket :)  
Recept: Izsópos almatorta (angol) 
Nosalty izsópos sjtkréme + néhány további tudnivaló a növényről
Almavirág
 - (8-as kép) erről már szóltam korábban. Kis mennyiségben ajánlják a fogyasztását, mert már tartalmazhat mérgező anyagokat. Tavaszal, virágzás idején néhányat feláldozhatunk, szorbetek, fagyik, gyümölcssaláták díszítőjeként tálalva.
 
rukola virágRukola - (külön kép) mint ahogy a pitypang, úgy a pitypangból nemesített rukola virága is ehető. Felhasználásuk gyanítom hasonló, pl mint a legtöbb ehető virág, saláta éke lehet. Levelének felhasználási módozatait pedig remélem már nem kell bemutatni, nálunk rendszeres vendég, főleg salátának.
Banánvirág
 - (külön kép, lentebb) bár nem hiszem, hogy sok ilyenhez juthatnánk errefelé, de ez nem változtat a tényen, hogy a lila-barna torpedó alakú virágok ehetőek, és a délkelet-ázsiai konyhában használják is őket, pl a Fülöp-szigeteken.Megfőzik, de nyersen is fogyasztják. 
Receptek: Banánvirág leves (angol) 
Banánvirág Guinatan (filippínó édesség) (angol)
Pad Thai

Bazsalikom - (13-as kép) bár a bazsalikomot még nem láttam virágozni - sosem él addig nálunk - ettől még a bazsalikom virága is fogyasztható. A levelekhez hasonló íze van, és salátába (ezt talán már mondani sem kell) és könnyű tésztaételekbe ajánlják. Virága lehet fehér, rózsaszín vagy lila, és színügyileg kellemes üdeséget hozhat az ételbe.
Méhbalzsam
 - (5-ös kép) bár én még sosem halottam erről a növényről, de Amerikában jól ismerik. Az Oswego indiánok készítettek teát belőle, és úgy tartják, a teabojkott idején veszik át az amerikai telepesek, mert hasonló íze van, mint az earl greynek. Limonádéhoz, puncshoz, hideg italokhoz is ajánlottak levelei, szerintem a szirmai is. Az egyik oldalon pedig azt olvasom, hogy bármely olyan helyen/ételben használható, amibe oreganot tennénk. Levelei, virága is erős fűszeres ízű, itt érdekes, mert az angol oldal szerint az oreganóhoz és mentához hasonló az íze, míg terebess szerint citromos-kakukkfüves. Az biztos, hogy a kerti fajtáknak kicsit más az aromája, mint a vad társainak. 
Recept: Néhány méhbalzsamos innivaló (angol)
Borágó
 - (4-es kép) erről már volt szó korábban. Kék virágai vannak, és uborkához hasonlít az íze. Egynyári növény, de könnyen szaporodik. A virágok akkor válnak ehetővé, mikor elhullajtja őket. Salátába színt vinni, hosszú italokhoz, puncshoz, limonádéhoz, szorbetekhez, sajttortákhoz, mártásokhoz, szendvicsekhez nagyszerű díszítő.
Savanyúsághoz is ajánlják (mármint, mikor elrakjuk, tehetünk ezt is bele). Fiatal levelei is használhatók apróra vágva ízesítésként a fent leírt dolgokhoz.
kalciumot, káliumot, ásványi sókat tartalmaz, teája jó vizelethajtó, vese- és hólyagbántalmakra ajánlják. Leveleinek forrázata serkenti a stresszre reagáló mellékvesék működését, így alkalmas szorongás oldására is.  
Recept:Borágós receptek (angol)
Körömvirág
 - (3-as kép) a receptlinkes bejegyzésben találhatunk is ilyen receptet. Az egyik legsokoldalúbb fűszer- és gyógynövény, gondoljunk csak a sokféle körömvirág krémre és kenőcsre. Fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, sebgyógyulást elősegítő tulajdonságai miatt kerül ezekbe a kencékbe. Az ételnek sáfrányos színt és enyhe csípősséget adhatunk vele. (a szegény ember sáfrányaként is szokták emlegetni emiatt) Szirmait rizshez, halhoz, húsleveshez, fűszervajhoz, tejes ételekhez, édes süteményekhez és természetesen salátákhoz használhatjunk ízesítésre, festésre, díszítésre. 
Receptek: Körömvirág receptek (angol) 
Fűszeres krumplileves körömvirággal (angol)
bananviragSzegfű
 - (7-es kép) a la cucina italiana májusi számából világosodtam meg eme - egyébként szerintem nagyon szép - virág ehetőségéről. Egy zöld fogást készítenek, bébi cukkinivel (amin még van virág is) kombinálva a szegfűbimbókat. Ajánlják még borba áztatni, vagy édességeket díszíteni. A keserű fehér részt távolítsuk el a felhasználás előtt. A szegfű szirmai az egyik titkos összetevője egy híres francia likőrnek, a Chartreusenak, már a 17. század óta.
Kamilla
 - (15-ös kép) erre nem szeretnék itt igazából sok szót vesztegetni, hiszen közismert gyógynövény, megfázásra, gyulladáscsökkentésre az egyik legismertebb népi gyógyszer a teája. A virágok frissen pedig dekoratív díszítői lehetnek sütiknek meg desszerteknek.
Turbolya
 (10-es kép) ismert még zamatos turbolya, olasz saláta, édespetrezselyem néven is. Ánizsra emlékeztet. A francia konyha kedvelt fűszere, és a gombás ételekből szinte kihagyhatatlan. Zsenge leveleit és apró fehér virágait salátákba, bárányhoz, mártásokhoz használhatjuk, az idősebb levelek már keserűek és rágósak.
Teája kitűnő salaktalanítószer. Hamar ízét veszti hő hatására, ezért csak a sütés/főzés végén adjuk hozzá az ételhez. 
Néhány recept itt: Turbolya (angol)
terebessen pár recept, mindmegettén is lehet találni párat.
Cikória
 - (12-es kép) a katángból nemesítették ki, ami maga is használt gyógynövény hazánkban. Salátaféle, enyhén kesernyés ízű, hasonlít az endíviára. Én azt hiszem, még egyiket sem ettem, de hallani hallottam már mindkettőről, sőt, láttam több receptet is, pl az áprilisi cucina no problemben töltött endíviát.
Cikóriareceptek angolul 
Ízbolygó tavaszi salátája cikóriával
Chili&vanilia a cikóriáról 3 recepttel  
Beatbull marhasteakje cikóriával 
(a magyar találatok közül csak a gasztroblogokon találtakat emeltem ki, receptgyűjtő oldalakon akadnak még magyar receptek, csak írjátok be a google.hu-ba, hogy cikória recept :) )
Krizantém
 - (1-es kép) Az ázsiai konyhában gyakran használják szirmait. Csak a szirmokat használjuk, a közepe keserű. Salátákba, ecet ízesítéséhez ajánlott. Számtalan fajtája létezik, és ha minden igaz, nem mindegyik ehető. a wiki kínai ehető krizantémként hivatkozik arra/azokra a fajokra, amelyek ehetőek, és ez július közepétől a fagyokig virágzik. Kínában a Han-korban szokás volt a 9. hónap 9. napján krizantémbort inni, mert azt tartották, hosszú életet ad. Gyulladás és vérnyomáscsökkentő hatású, emésztési problémákra is alkalmas. 
Recept: roast chicken noodle soup with chrysanthemum)
Koriander 
- (2-es kép) ennek főleg a magja ismert, mint fűszer és gyógynövény. Főleg a közel-keleti és ázsiai konyha kedveli. A leveleket és a virágokat ne főzzük, hanem a főzés végén szórjuk meg vele az ételt. Salátához, babételekhez, hideg zöldségételekhez ajánlott. (legalábbis a levele és virága, a magnak szélesebb a javasolt felhasználási köre. 
Korianderes recetek pl itt: Epicurean.com - cikória (angol)
Mamma korianderes receptjei 
Kicsi Vú korianderes bejegyzései 
Nemisbéka korianderes bejegyzései 
Gigi a konyhában korianderes receptjei 
Ezekben a receptekben őrölt fűszer-koriander van, de szerintem a legtöbb elkészíthető a friss virággal/levéllel is.
Citrusvirág
 -  (6-os kép) narancs, citrom, lime, kumquat, grapefruit. A a narancsvirág párlatából készült víz sok ital karakterisztikáját adja a Közép Keleten. Meglepő módon citrusos, citromos íze van :)
A google találatait elnézve főleg aromaterápiás termékekben, olajként, egyéb testápoló szerekben gyakori vendég. 
Narancsvirág vizes recept: Narancsvirág Gin Fizz 
Citrusvirág mézes recept: Citrus Blossom Honey-Glazed Pork Loin)
A képek készítője és eredeti helyük:
hagymavirág: pizzodisevo
angyalgyökér: marahami
ánizs izsóp: dianabeideman
almavirág: janerc
bazsalikom: easypickle
beebalm: yeimaya
borágó: bambolia
körömvirág: audreyjm529
narancsvirág: amayu
szegfű: enamor
kamilla: matsuyuki
cikória: worak
krizantém: tamaki
koriander: bricolage108
turbolya: iboy
banánvirág: ericinsf
rukola: scottliddle
Felhasznált irodalom:
Izsóp - wikipedia
organictobe.org - Edible flower list
whatscookingamerica.net - Edible flowers
Terebess - Monarda
Borágó - wikipedia
Körömvirág - wikipedia
Turbolya - wikipedia
Krizantém - wikipedia

Eddig 6 Be(le)szólás é

« Olaszos csirkemell tornyocskák   Ehető virágok: Általános tudnivalók és az első 17 »

08-05-06, kisvirag

Ehető virágok II. rész: kis csapongás
lilac cupcakeKorábban, a tél kellős közepén már foglalkoztam az ehető virágok témakörével, ami egy ideje piszkálgatja a fantáziám.
Akkor egy könyv inspirált arra, hogy beleturkáljak a "netbe", azaz utánnanézzek, ott mi van. Készítettem egylink-összefoglalót is ehető virágos magyar blogreceptekből.
Akkor a következő virágokról esett több kevesebb szó: bodza, rózsa, kamilla, pitypang, ibolya, muskátli, akác, hagymavirág, mályva, levendula, borágó, tökvirág, krizantém, körömvirág, szagosmüge.
És hogy miért veszem elő megint ezt a témát?
Egyrészt, május van, lassan virágba lobban minden, ha már nem virágzik, a hétvégén pl láttam, hogy a bodza és az akác is nyiladozik mostmár.
Tehát, kezdődik a szezon, és mivel számtalan ehető virág van (bár azt hiszem számosabb az, ami ehetetlen/mérgező), szerintem szeptemberig el lehet lenni ezzel a témával, csak találja meg hozzá az ember a megfelelő alapanyagokat.
Azután, a májusi la cucina italiana is szentel pár oldalt a témának,8 receptet hoz, 8 féle virággal.
Úgy mint rózsa (tudtátok, hogy kb 150 fajtája létezik?), ibolya, akác, bodza, jázmin, szekfű (nem tudtam hogy ez is ehető), valamint számomra két különlegesség, rekettye és borsóka bükköny.
A borsóka bükköny komoly fejtörést okozott, elszórakoztam egy darabig a guglival, meg a találataival, két nyelven is. Az olasz szóra ugyanis a szótárban borsóka bükköny volt írva, de a latin nevére a szagosbükkönyt hozza, ami nem egészen tisztázott előttem, hogy ugyan az-e. 
Az világos, hogy a borsó virága is ilyen, de az nem, hogy a borsóka bükköny az azonos-e a borsó virágával, vagy csak egy "testvér". Merthogy van egy rakat bükköny fajta, dísznövényként pedig főleg a szagosbükkönyt használják, az illata miatt. 
A források csak annyit hoznak, hogy az összes ilyen (dísz)bükkönyfélének a termése mérgező, gondolom a borsó az már nemesített, vagy tenyésztett fajta. Arról viszont nem szólnak, hogy a virágával mi a helyzet.
Annyit találtam, hogy elméletileg ami kifejezett dísznövény, tehát nem haszonnövény pillangósvirágú borsóféle "izé" XD (szóval értitek :D), annak mérgező a virága. Még gondolkozom, hogyan oldhatnám fel az enigmát, hogy akkor most pontosan melyik virág is a pisello odoroso.
A legszebb egyébként ebben az ehető virág témakörben szerintem ez:
Hogy nagyon meg kell nézni, ehető-e a virág, mert ha nem, akkor szinte biztos, hogy mérgező.
De van ehető-mérgező is, mint pl az almavirág, aminek a fogyasztását csak óvatosan ajánlják, mert mint ahogy az almamag (ugye mindenki tudja, hogy az almamag mérgező?), már a virágok is tartalmazhatnak cianidot (de ebből adódóan nem feltétlen tartalmaznak).
Talán még nem késtük le, hogy megkostoljuk az orgonát is. Állítólag salátába nagyszerű.
Az a nehéz ebben az egészben egyébként, hogy leginkább csak listákat találok apró hozzáfűzésekkel, receptet még angolul is nagyon nehéz. De azért rajta vagyok az ügyön.
A listát egyébként elkészítem nektek magyarul, hozzáfűzöm a hozzáfűzni valókat, próbálok hozzá receptet keresni, legalább egyet. 
Ez most ilyen csapongós bejegyzés volt, aminek a végére eldöntöttem, hogy nem szemezgetek a listáról, hanem leírom valamennyit, amit találtam.
Szóval lista, hamarosan!Kép QuintanaRoo tól

Eddig 5 Be(le)szólás érkezett (RSS)

rkezett (RSS)

 

Címkék:

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu