Kis türelmet...
Német karácsonyi kalács Hozzávalók:
/12 főre/
50 dkg nagyszemű mazsola 30 dkg kisszemű mazsola 4 dl rum 8 dkg friss elesztő 2,5 dl tej 1 kg liszt 40 dkg cukor 1 citrom reszelt heja 1 narancs reszelt heja 1 tk so 2 keshegynyi kardamom 70 dkg vaj 10 dkg kandirozott citromhej, aprora vagva 10 dkg kandirozott narancshej, aprora vagva nehany csepp keserűmandula aroma
Elkészítés:
A mazsolakat forro vizzel lemossuk, szarazra toroljuk, majd a rummal osszevegyitjuk es egy jol
zarhato edenyben legalabb 8 orat allni hagyjuk. Az elesztőt elmorzsoljuk 125 ml tejjel, majd 5
evőkanal liszttel es 2 evőkanal cukorral jol osszekeverjuk. Meleg helyen kb. 30 percig kelesztjuk.
A lisztnek a 2/3-at egy nagy talba tesszuk, a kozepeben csinalunk egy melyedest.
A citromhejat, narancshejat, sot, kardamomot, 50 dkg vajat es a 13 dkg cukrot elosztjuk a melyedes
korul. A megmaradt tejet meglangyositjuk es hozzaadjuk a kovaszhoz. Az elesztős tejet beleontjuk a
melyedesbe. Az egeszet jol osszedolgozzuk, amig a teszta holyagos nem lesz.
A maradek lisztet, kandirozott citromhejat, kandirozott narancshejat, mazsolakat es a mandula
aromat a tesztahoz adjuk es meg egyszer jol atgyurjuk. A tesztat ket reszre osztjuk, egyenkent
ovalisra nyujtjuk es hosszaban előszor az egyik oldalt rahajtjuk a teszta feleig, majd erre a masik
felet. Rahelyezzuk a sutőpapiros tepsire es meleg helyen kb. 30 percig kelesztjuk.
180 fokra előmelegitett sutőben kb 50-60 percig sutjuk. Ha erősen barnulni kezd a sutes kozben,
letakarjuk sutőpapirral.
A maradek vajat felolvasztjuk. A meg forro kalacsokat megkenjuk a felolvasztott vajjal es
megszorjuk a maradek cukorral. Mikor teljesen kihűlt, megszorjuk porcukorral.
A kihűlt kalacsokat előszor haztartasifoliaba, majd alufoliaba tekerjuk es szaraz, hűvos helyen
(kamraban) pihentetjuk kb. 4 hetig, hogy az izek osszeerjenek.
Finom Isler
20 dkg liszt
15 dkg margarin
5 dkg porcukor
1 citrom reszelt heja, es par csepp citromle
10 dkg daralt dio
A margarint elmorzsoljuk a liszttel, majd a tobbi hozzavaloval osszeallitjuk a tesztat. 4 mm vastagra
kinyujtjuk, korongokat szaggatunk. Sutőpor nem kell bele, mert citromlevet teszunk bele. A tepsiben
egymastol kicsit tavolabb rakni, mert nőnek. Előmelegitett sutőben 180 fokon 10 percig sutjuk. Ha
kihűlt lekvarral osszeragasztjuk, es csoki mazba forgatjuk. Dobozba rakjuk, hogy puhuljon.
Linzerkarika
/ meggyes – almas – turos - linzer is lehet belőle /
40 dkg liszt
25 dkg margarin
1 cs sutőpor
20 dkg cukor
2 cs vaniliascukor
1 citrom leve
2 tojas
Mindent osszedolgozunk es kinyujtas utan pogacsaszaggatoval kiszurjuk. Előmelegitett sutőben 180
fokon sutjuk. Lekvarral osszeragasztjuk.
Ez az alap mindenhez hasznalhato amihez omlos teszta kell. Suteskor a tepsit nem kell zsirozni,
lisztezni.
Pudingos almáslinzer
A teszta linzerteszta, melyet ket reszre kell osztani.
Töltelék:
1 kg vekonyra szelt alma
30 dkg cukor
3 cs vanilias puding
Az almat 0,5 l vizzel es a cukorral ledinszteljuk. A pudingot 2,5 dl vizben feloldjuk es az almaval
osszefőzzuk.
A suti osszeallitasa teszta-alma meg melegen-teszta. Előmelegitett sutőben sutjuk.
Csokis-meggyes süti
/ Ibolya-fele /
6 tojassargaja
30 dkg cukor Nagyon habosra kell kikeverni.
5 dkg kakao
15 dkg margarin
15 dkg liszt ( 10 dkg sima, 5 dkg retes ) A tojasos keverekkel osszedolgozni.
. cs szalagare A 6 tojas felvert habjat ovatosan belekeverjuk.
Magas falu tepsiben kell sutni. Kicsit hűlni hagyjuk, majd lekvarral megkenjuk es tetejet bőven
meggyel kirakjuk.
Csokimáz:
20 dkg margarin Simara keverni, majd 2-3 evőkanal vizet hozzaadni. Kicsit
4 evőkanal porcukor osszeugrik, de simara kell keverni.
3 evőkanal kakaopor Hűlni hagyjuk majd a meggyre ontjuk. Akkor jo, ha mar
7 dkg tortabevono megmarad a meggy tetejen.
Fekete erdő kocka
/Inci-fele/
Piskóta:
6 tojas A hozzavalokbol piskotat sutunk es kettevagjuk.
13 dkg cukor
15 dkg liszt
1 evőkanal kakao
. cs sutőpor
1.Krém:
6 pupozott evőkanal lisztet 6,5 dl tejjel felfőzzuk. Ha kihűlt hozzaadunk 25 dkg margarint, kb. 20
dkg porcukrot es 1 kaveskanal fahejat. Ezt habosra keverjuk.
2. Krém:
2 cs. Vanilias pudingot felfőzzunk 6 dl meggylevel vagy meggyszorppel. Ha megfőtt akkor
belekeverunk 1 uveg felbevagott, magozott meggyet. Jol elkeverjuk, megvarjuk, amig teljesen kihűl.
Összeállítás:
Az egyik piskotalapot meglocsoljuk rumaromaval, rakenjuk a feher kremet majd a piros kremet,
ismet feher kremet es ratesszuk a masik piskotalapot. A szelet es a tetejet bekenjuk a maradek feher
kremmel, majd meglocsoljuk olvasztott csokival. Hidegre tesszuk kb. 4-5 oraig, hogy az izek
osszeerjenek.
Meggyes süti
/Rozsika-fele/
. l tej
12 kanal liszt
1 kanal kakaopor
7 tojas
7 kanal cukor
1 cs sutőpor
30-50 dkg meggy /lehet friss es fagyasztott is /
25 dkg porcukor
25 dkg margarin
2 cs vaniliascukor
4-5 kanal olaj
10 dkg tortabevono
Krém:
. l tejbe 6-7 kanal lisztet kikeverunk es feltesszuk főzni, amikor elvalik az edeny aljatol akkor jo,
felre tesszuk hűlni.
Piskóta:
7 tojasbol, 6 kanal lisztből, 1 kanal kakaobol, 1 sutőporbol piskotat keszitunk. Előmelegitett sutőben
sutjuk kb 25 percig, majd hagyjuk kihűlni.
30-50 dkg meggyet szűrőbe teszunk, hogy lecsurogjon de nem nyomkodjuk ki.
25 dkg porcukrot 25 dkg margarinnal 2 cs vaniliascukorral habosra keverunk, es a hideg főzott
kremmel, valamint a meggyel osszedolgozzuk, majd a piskotara kenjuk. Viz felett a csokit
megolvasztjuk es a kremre csorgatjuk. Melyhűtőbe tesszuk 4-5 orara es utana felszeleteljuk.
Dobozban tarolhatjuk a melyhűtőben es onnan veszunk elő a vendegeknek.
Csokis muffin
15 dkg liszt
15 dkg margarin
15 dkg cukor
2 tojas A hozzavalokat osszekeverjuk, muffin formaba toltjuk,
. cs sutőpor es 170 fokon 20-25 perc alatt megsutjuk.
3 evőkanal baracklekvar
2 evőkanal kakaopor
5 dkg etcsoki darabolt
Túrós muffin
30 dkg liszt
25 dkg turo A hozzavalokbol előszor a vajat a cukorral, soval,
15 dkg mazsola vaniliascukorral kikeverjuk, majd egyesevel belekeverjuk
10 dkg margarin a tojasokat, utana a turot es a tejet, vegul hozzaadjuk a
20 dkg cukor lisztes kevereket.
4 tojas A muffinokat 190 fokos sutőben kb.25 perc alatt megsutjuk.
1,25 dl tej
1 csipet so
1 cs sutőpor, 1 cs vaniliascukor
Almás-fahéjas muffin
20 dkg liszt
20 dkg cukor A vajat, a tojasokat, a cukrot es a vanilias cukrot gepi habverővel
15 dkg vaj osszekeverem. Hozzaadom a sutőporral elkevert lisztet,
2 tojas valamint a tobbi hozzavalot. Muffin formaba teszem,
1 vanilias cukor es előmelegitett sutőben kb. 25 percig sutom 180 fokon.
3/4 sutőpor Ez az adag kozel 20 muffinhoz elegendő. Ne varjuk meg,
2 alma lereszelve mig teljesen megbarnul a muffinok teteje a sutőben, mert mig hűlnek,
1 dl tej ugyis sotetebbek es szilardabbak lesznek.
fahej, vaniliaaroma
Banános-csokis muffin
Hozzávalók:
1 nagy erett banan
2,5 dl tej A banant egy edenyben osszepuresitjuk,
1 tojas majd hozzaadjuk a tejet, a tojast, valamint az olvasztott
6 dkg olvasztott margarin margarint, es alaposan osszekeverjuk.
30 dkg liszt A lisztet a bananos masszahoz szitaljuk, majd hozzaadjuk
2 teaskanal sutőpor a cukrot, valamint a tort csokoladet, es ovatosan osszekeverjuk.
12 dkg cukor A tesztat a jol kivajazott formakba kanalazzuk,
12 dkg tort csokolade es 190 fokon 25 percig sutjuk.
Kefires muffin
4 egesz tojas
1 pohar kefir
1 pohar olaj
2 pohar cukor
3 pohar liszt
1 csomag sutőpor, 1 csomag vanilias cukor
A tésztába:
magozott meggy
A díszítéshez:
10 dkg etcsokolade, keves szines cukorka
Az et csoki kivetelevel a hozzavalokat osszekeverem. A muffin sutőbe rakott papirt ketharmadaig
megtoltom tesztaval. Előremelegitett sutőben, 160-170 fokon kb. 20-25 percig sutom. Kihűles utan a
felolvasztott csokoladeba martom a muffin tetejet, majd a szines cukorkakkal megszorom. Lehet
kokuszreszeleket is a tetejere szorni. A tesztaba izles szerint lehet gyumolcsdarabkakat, kakaoport,
kokuszt, magokat keverni.
Joghurtos muffin
1 pohar joghurt (lehet natur es gyumolcsos is)
2 joghurtos pohar liszt
1,5 joghurtos pohar cukor
0,5 joghurtos pohar olaj (szűken)
3 db tojas
. cs sutőpor, 1 cs vanilias cukor
reszelt citromhej, csipet so
gyumolcs izles szerint
szeletelt mandula a tetejere
Egy keverőtalban megoldhato a suti kikeverese: a pohar joghurtot beleontom a talba, majd a
joghurtos dobozt kimosom, kitorlom, es a tovabbiakban ez lesz a merőpohar. Beletoltom a lisztet, a
cukrot, sutőport, vanilias cukrot, olajat (azert a legvegen, hogy kozben ne kelljen kimosni a dobozt),
es a 3 tojast, reszelt citromhejat, sot. Csomomentesre kikeverem. A masszaval felig megtoltom a
muffin formakat. A muffin forma 3/4-ig megtoltom a format, a tetejere mehet egy kis gyumolcs, es
szeletelt mandulat szorok. 20-25 percig sutom (tűproba!) Lehet durvara vagott dioval, csokival,
aszalt gyumolccsel, mazsolaval kesziteni.
Amerikai palacsinta
Alaptészta keverék:
60 dkg liszt
5 dkg sutőpor
2 teaskanal szodabikarbona
1 teaskanal so
5 dkg cukor
Sütéskor:
1 csesze keverek / kb.15 dkg / Merőkanallal kicsi halmokat teszunk
1 tojas es kicsi karikakat sutunk belőle,
1 csesze tej / kb. 15 dkg / lekvarral leontve talaljuk.
1 evőkanal olvasztott vaj / kb 1,5 dkg /
Brownie (amerikai, duplán csokis kockák)
A tésztához:
1 bogre (2 dl) viz
4 evőkanal keserű kakaopor
2 bogre finomliszt (kb. 25 dkg)
1 bogre kristalycukor (kb. 20 dkg)
1 evőkanal szodabikarbona
1 dl natur joghurt
1 csomag vanilias cukor
2 tojas
22 dkg margarin
A tetejére:
jo mareknyi durvara vagott mogyoro vagy dio
1 csomag vanilias cukor
12 dkg porcukor
6 evőkanal natur joghurt
4 evőkanal keserű kakaopor
12 dkg margarin
Elkészítése:
A vizet egy kisebb labasba ontjuk, a margarint es a kakaot hozzaadjuk, kevergetve folforraljuk, a
tűzről lehuzzuk. A lisztet a cukorral es a szodabikarbonaval osszeforgatjuk, az előzőekhez keverjuk.
Ezutan kerul bele a joghurt, a tojas es a vanilias cukor. Egy kb. 30x25 cm-es tepsit margarinnal
kikenunk, a tesztat beleontjuk, es nedves kessel elsimitjuk. Ezt a munkat szivesen megcsinaljak a
gyerekek is! Előmelegitett sutőben, a kozepesnel nagyobb langgal (200 C, legkevereses sutőben 180
C) kb. 20 percig sutjuk. A teszta tetejere valokat a mogyoro kivetelevel megmelegitjuk. Amikor a
cukor felolvad benne, akkor keverjuk bele a mogyorot is. Ezt a masszat egyenletesen a kisult, meg
meleg teszta tetejere kenjuk, es csak akkor szeleteljuk fol, amikor ez a bevonat megszilardul rajta.
Meggyes, habos omlós sütemény
A tésztához:
1 citrom kifacsart leve es reszelt heja
1 csomag sutőpor
45 dkg finomliszt
3 tojassargaja
15 dkg cukor
25 dkg margarin
A töltelékhez:
70 dkg darabos gyumolcsos meggylekvar
A tetejére:
15 dkg porcukor
3 tojasfeherje
Elkészítése:
A puha (szobahőmersekletű) margarint a cukorral es a tojassargajaval habosra keverjuk. A lisztet a
sutőporral osszeforgatjuk, az előzőekhez adjuk, a citrom reszelt hejaval es kifacsart levevel egyutt.
Konnyen kezelhető tesztat gyurunk belőle, aminek jo egynegyedet felretesszuk. A tobbit
egyenletesen egy margarinnal kikent tepsibe nyomkodjuk. Jo vastagon megkenjuk a meggylekvarral.
A tojasfeherjet kemeny habba verjuk, a vege fele a porcukrot is beleszorjuk, majd a lekvarra
simitjuk. A felretett tesztabol kis darabokat szaggatunk, egyenkent vekonyra sodorjuk, es a habot
ezzel becsikozzuk, vagy beracsozzuk. Előmelegitett sutőben, a kozepesnel erősebb langgal (200 C,
legkevereses sutőben 180 C) 22-24 percen at sutjuk.
Női szeszély másképp
A tésztához:
25 g elesztő
2 dl tej
150 g vaj
6 tojassargaja
350 g liszt
2 evőkanal cukor
A tetejére:
6 tojasfeherje
200 g porcukor
500-700 g meggy
200 g daralt dio
2 evőkanal cukor
Elkészítés:
Az elesztőt cukros langyos tejben felfuttatja. A lisztet elmorzsolja a vajjal, majd a tobbi hozzavaloval
osszegyurja. Kinyujtja es a tepsibe rakja. Ezutan kimagozza a meggyet - addig a teszta kel - es a
levetől leszűri. A sutőt forrora (200-220 fok) melegiti. A tesztat meghinti a daralt dio felevel,
eloszlatja rajta a meggyet, raszorja a ket evőkanal cukrot, vegul rahinti a maradek daralt diot. A
feherjet egy-ket csepp ecettel habba veri, a porcukrot hozzaadva meg tovabb verve fenyes, kemeny
habot keszit. Ezt vastag retegben felkeni a meggyre. Az egeszet a forro sutőbe tolja es addig suti, mig
barna kereg nem lesz a tetejen. Ez kb. felora, pontosabb időt nem tudott mondani. Ez az adag egy
22x33 cm-es tepsiben sult.
Meggyes lepény kókuszos habbal
Tésztához:
325 gr liszt
40 gr kokuszreszelek
165 gr margarin
115 gr cukor
csipetnyi so
2 evőkanal tejfol
1 tojassargaja
Töltelék:
1,5 kg magozott meggy
100 gr cukor
1 teaskanal fahej
Tetejére:
4 tojasfeherje
200 gr cukor
100 gr kokuszreszelek
1 evőkanal kakaopor
Elkészítése:
A hozzavalokbol sima tesztat gyurunk, majd foliaba csomagolva kb. 30 percig pihentetjuk a hűtőben.
A tesztat kinyujtjuk es egy kizsirozott tepsibe tesszuk, majd előmelegitett sutőben 180 fokon kb. 10
percig sutjuk. A meggyet osszekeverjuk a cukorral, fahejjal, majd a tesztara teritjuk es a toltelekkel
tovabb sutjuk kb. 15 percet. A cukorral kemeny habba verjuk a tojasfeherjet, majd a
kokuszreszeleket ovatosan beleforgatjuk es a meggyes toltelek tetejere simitjuk. Ezutan 220 fokon
meg 10 percig sutjuk. Ha kesz kakaoporral meghintjuk a tetejet.
A sutemeny akkor kesz, ha ropogos a hab a tetejen. Ettől lesz habcsok jellegű.
Epertorta
/Inci-fele/
A tésztához:
26 dkg finomliszt
4 nagy tojas,26 dkg porcukor
1-1 dl olaj es viz, . cs sutőpor
A krémhez:
25 dkg eper
1 zacsko (4 dkg) főzni valo eperizű pudingpor
1 zacsko (2,5 dkg) zselatinpor
7-8 evőkanal cukor, 2 cs vanilias cukor, 4 dl tejszin
A tetejére:
25 dkg eper
1 csomag (1,2 dkg) piros tortazselepor
2-3 evőkanal cukor, 1/2 kiskanal citromle
Az oldalára:
20 dkg tejszinhab
A tesztahoz a tojasok sargajat a cukor ketharmadaval 4-5 perc alatt kremesre keverjuk. A vizet es az
olajat hozzaadjuk, a sutőporral osszekevert lisztet beledolgozzuk. A tojasfeherjet kemeny habba
verjuk, a vege fele a maradek cukrot is hozzaadjuk, majd ovatos mozdulatokkal a tesztaba forgatjuk.
Egy 24-26 centis tortaformat kivajazunk, belisztezunk, beletoltjuk a masszat. Előmelegitett sutőben,
kozepes langgal (180 C; legkevereses sutőben 165 C) kb. 35 perc alatt megsutjuk. A kremhez az
epret kicsumazzuk, megmossuk es turmixoljuk. Ha fagyasztottat hasznalunk, azt folengedve, levevel
egyutt mixeljuk. 4 decinek kell lennie, ha kevesebb, vizzel potoljuk. A pudingport, a zselatint, a
cukrot es a vanilias cukrot hozzaadjuk, kevergetve par perc alatt sűrűre főzzuk. A tejszint kemeny
habba verjuk, majd kanalankent hozzaadva a mar csak langyos eper- kremet, tovabb habositjuk .A
tortakorongot lapjaban ket reszre vagjuk, majd a tortaformaba visszateve, a fele kremmel megtoltjuk.
A tobbi a tetejere kerul. A diszitesnek szant epret lecsumazzuk, jol megmossuk, lecsopogtetjuk, es a
nagyobb szemeket felbevagva belenyomkodjuk. Hűtőszekrenyben 1 oran at dermesztjuk. A
tortazseleport 3 deci vizzel kevergetve folforraljuk, a cukorral es a citromlevel izesitjuk. Ha mar csak
langyos, a torta tetejere ontjuk. Dermedni hagyjuk, vegul levesszuk a format, es a torta oldalat
tejszinhabbal vonjuk be.
Epres túrótorta
1 cs /25 gr/ zselatinpor
2 dl tej
50 dkg turo
20 dkg margarin
20 dkg porcukor, 2 cs vaniliascukor
1-2 tojassargaja
60-70 dkg eper /mas friss vagy konzerv gyumolcs is lehet/
25-30 darab babapiskota
2-3 evőkanal rum /ez el is maradhat/
A zselatint a tejbe szorjuk, majd kevergetve folforraljuk, ezalatt a zselatin elolvad benne. Megvarjuk,
amig langyosra hűl. A robotgeppel a turot a puha margarinnal, porcukorral, tojassargajaval es a tejes
zselatinnal simara keverjuk. Egy tortaforma belsejet folpackkal kibeleljuk. A forma aljat
gyumolccsel kirakjuk es a turokremet rasimitjuk. A tetejet babapiskotaval kirakjuk es rummal
meglocsoljuk, majd a hűtőszekrenybe tesszuk nehany orara. Talalaskor kiboritjuk a formabol .
Ananászos túrótorta
A piskótához:
5 tojas
15 dkg cukor
8 dkg liszt, 4 dkg kemenyitő, 1 kaveskanal citromle
A krémhez:
50 dkg turo
2,5 dl tejszin, cukor, 1 ananaszkonzerv
A tojasokat szetvalasztom, a feherjeket a citromlevel felig felverem, hozzaadom a cukor felet, es
kemeny fenyes habba verem. A tojassargajakat a cukor masik felevel, es 2 evőkanal hideg vizzel
szinten habosra keverem. A lisztet es a kemenyitőt egy talba szitalom, es osszekeverem. Aprankent
beleforgatom a tojassargajaba a tojashabot es a kemenyitős lisztet. A kesz masszat a tepsibe ontom,
elsimitom, hogy egyenletesen vastag legyen mindenhol, es 220 fokon 8-10 perc alatt megsutom. A
tepsiben hagyom kihűlni.
A kremhez a tejszint 3 teaskanal cukorral kemeny habba verem, az ananaszkonzervet lecsopogtetem,
es felrerakom a levet. A turohoz izles szerint cukrot es egy keves ananaszlevet keverek
(par evőkanalnyi kell csak), akkor jo ha mar nem morzsalodik, de meg nem is nagyon kremes, mert
akkor a vegeredmeny tul folyos lehet. Vegul beleforgatom a tejszinhabot. A piskotat 3 csikra vagom.
A rétegezés:
piskota – krem – ananasz – piskota – krem – ananasz - piskota.
Megkenem a torta tetejet es oldalat, es a tetejere szorok meg egy kis darabolt ananaszt. Talalas előtt par orara hűtőbe teszem.
Ananásztorta
Piskótához:
6 tojas
3 evőkanal viz
8 evőkanal cukor
8 evőkanal liszt
3 evőkanal daralt dio
1 evőkanal olaj, 1 cs sutőpor, 1 mokkaskanal citromle, pici so
A tojasokat szetvalasztjuk es a feherjet a vizzel, soval, citromlevel kemeny habba verjuk. Ezutan
hozzaadjuk a cukrot es tovabbverjuk, majd beletesszuk a tojasok sargajat amivel megint tovabb
verjuk. A liszthez hozzakeverjuk a sutőport es a masszaba szorjuk megint tovabb verjuk, beletesszuk
az olajat es a daralt diot es osszekeverjuk, ezutan tortaformaba ontjuk es előmelegitett 180 fokos
sutőben sutjuk 15-20 percig, majd 150 fokon tovabbi 15-20 percig. Tűprobaval nezzuk meg, hogy
nem ragad e. Miutan elkeszult, a kikapcsolt sutőben hagyjuk meg 5 percig, majd lehűtjuk.
Krém:
1 nagy doboz ananaszkonzerv /450gr/
25 dkg margarin
5 dl tej, 1 kaveskanal rumaroma
1 es1/2 cs vanilia puding, 1 cs tejszinhabpor+fixalo
Az ananaszt leszűrjuk szitan es a levet 6 dl-re tejjel kiegeszitjuk /kb 2-3 dl/. A pudingport cukor
nelkul megfőzzuk az ananaszleben es a vegen belekeverjuk a rumot es hagyjuk kihűlni.
Amikor kihűlt a krem a margarinnal kikeverjuk.
A habport a fixaloval, 2 dl tejjel felverjuk es a kremmel osszekeverjuk es igy egy jo kemeny allagu
kremet kapunk.
A süti összeállítása:
piskota – krem - ananasz 2/3 resze – krem – piskota. A piskota tetejet kremmel
bevonjuk es raszorjuk a maradek ananaszt es kb. 3 evőkanal daralt dioval megszorjuk. /igy a krem nem lesz bőros/. A fogyasztasig hűtőben taroljuk.
Banános tekercs
Banános tekercs:
4 dkg kakaopor
1 mokkaskanal szodabikarbona
12 evőkanal porcukor
6 tojas
Krém:
2 banan
1 cs vanilias cukor
2 dkg kakaopor
10 dkg porcukor
20 dkg margarin
2 dl tej, 2 evőkanal liszt, 1 tojas
Banános tekercs
A tesztahoz a tojasok sargajat porcukorral habosra keverjuk, majd hozzatesszuk a szodabikarbonat es
a kakaot. A kemeny habba vert tojasfeherjevel osszekeverjuk, es zsirozott, lisztezett tepsiben
kisutjuk. A tesztat előszor a feher, majd a kakaos kremmel kenjuk meg. A ket megtisztitott banant a
szelere tesszuk, es az egeszet feltekerjuk. Legalabb fel napra hűtőbe tesszuk. Vanilias porcukorral
megszorva kinaljuk.
Krém
A kremhez a tojast elkeverjuk a liszttel, felengedjuk a tejjel, es sűrűre főzzuk. A margarint a
porcukorral habosra kikeverjuk, majd a kihűlt tejkremmel osszekeverjuk. A krem egyik felebe
kakaot keverunk, a masik felebe vanilias cukrot.
Meggyes sütemény
Hozzávalók (35x25 cm-es sütőlaphoz):
A tésztához:
1 db tojas
egy csipetnyi sutőpor
20 dkg finomliszt
8 dkg porcukor
10 dkg margarin
A töltelékhez:
25 dkg kimagozott meggy
2 pohar tejfol
3 evőkanal cukor
3 dl tej
1 csomag vanilias pudingpor
Az öntethez:
2 csomag tortazsele
0,5 liter meggykompot le
Elkészítése:
A lisztet elkeverjuk a sutőporral, hozzaadjuk a cukrot, a tojast es a margarint. Sima tesztava gyurjuk,
es egy kis időre hideg helyre tesszuk pihenni. Ezutan 1 cm vastagra nyujtjuk, es kikent sutőlapra
tesszuk. Kulon megfőzzuk a vaniliapudingot. A meg forro pudinghoz hozzakeverjuk a tejfolt, es
raontjuk a tesztara. Vegul a tetejere szorjuk a lecsopogtetett, kimagozott meggyet. Előmelegitett
sutőben 25 percig sutjuk 175 C fokon. A meggyleből es a tortazseleből megfőzzuk az ontetet.
Leontjuk vele a meg forro sutemenyt, lehűtjuk es talaljuk.
Kürtőskalács
A tésztához:
50 dkg retesliszt
5 dkg porcukor
5 dkg vaj
2 tojas
3 dkg elesztő
. dl langyos tej (az elesztőhoz)
1 kaveskanal porcukor (az elesztőhoz)
2,5 dl tej
A tésztára sütés előtt:
6 dkg durvara tort dio
5 dkg liszt
7,5 dkg porcukor
A tésztára sütés közben:
5 dkg vaj
5 dkg porcukor
. dl viz
Elkészítés:
Az elesztőt a kaveskanal porcukorral es a 0.5 dl langyos tejjel egy kis cseszeben felfuttatjuk. A teszta
hozzavaloit egy talba merjuk, hozzaadjuk a felfuttatott elesztőt. A tesztat bedagasztjuk, hogy szep
egyenletes legyen - kb 15 perc. Ha kesz, meghintjuk a tetejet simaliszttel, konyharuhaval letakarjuk
es meleg helyen kelesztjuk 30 percig. Mig kel, a durvara tort diot osszekeverjuk a liszttel es a
porcukorral. Előkeszitunk 2 db őzgerincformat a suteshez, mindkettőt megkenjuk olajjal vagy vajjal.
A megkelt tesztat gyurodeszkan atdolgozzuk es 2 egyforma nagysagu cipora osztjuk. A cipokat
egyenkent 0.5 cm vastagsagura nyujtjuk es 2 cm szeles csikokra vagjuk. A csikokat a vajazott
formara rakjuk ugy, hogy a szeluknel takarjak egymast.
A teszta feluletet megkenjuk a dios masszaval. Az igy előkeszitett tesztat meg 20 percig kelesztjuk.
Előmelegitett legkevereses sutőben 3. racson 170 C-on kezdjuk sutni.
Kozben előkeszitjuk a vajas mazat, amivel sutes kozben fogjuk kenegetni a tesztat. 10dkg por- vagy
kristalycukorbol, 1/2 dl vizből es 5 dkg vajbol keszitunk kevereket, ezt felfőzzuk. 15 perc sutes utan
a teszta tetejet meglocsoljuk a cukros mazzal, ekkor a keverek felet hasznaljuk fel. Tovabbi 10-15
perc sutes utan ujra megnedvesitjuk a teszta tetejet a cukros mazzal. Ezutan keszre sutjuk a kalacsot.
Fontos, hogy a kesz kalacsot a forman hagyjuk kihűlni, ebben az esetben megtartja szep hid alakjat a
formarol valo levetel utan is. Tetejere porcukrot szorunk es nagy szeretettel kinaljuk.
Emeletes élvezet
1. réteg:
/31 * 23 cm-es tepsiben /
30 dkg daralt keksz 6 dkg lagy margarin 6 dkg porcukor keves tej ( nekem kb. 1,7 dl kellett ) A daralt kekszet az atszitalt porcukorral, a margarinnal es a fokozatosan hozzaadott tejjel gyurjuk ossze ugy, hogy egy linzerteszta kemenysegű masszat kapjunk. Egy tepsit szorjunk meg egy keves daralt keksszel, hogy a massza majd ne ragadjon bele.
2. réteg:
25 dkg turo, 10 dkg porcukor, 2 dl Hulala tejszin, 1 csomag vanilias cukor.
A turot keverjuk ossze a ket fajta cukorral. A tejszint verjuk kemeny habba es keverjuk hozza a turot, majd simitsuk a kekszre.
3. réteg:
2 cs. Aranka vanilias krempor, 5 dl tej, 1 csomag vanilias cukor
A 2 csomag kremport a tejjel gepi habverővel verjuk kemenyebb kremme. Minel tovabb verjuk a habverővel, annal kemenyebb krem lesz belőle. ( en is kb. 10 – 12 percig vertem a habverőmmel ) Ezt simitsuk a turokremre.
4. réteg:
2 dl Hulala tejszin, 5 dkg porcukor
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!