Kis türelmet...
Gesztenyés - babapiskótás szelet Alap: 2 csomag gesztenyemassza 25 dkg daralt keksz rum vagy rumaroma (izles szerint) 15 dkg porcukor A hozzavalokat keveske tejjel jol osszegyurjuk! ( nekem 1 dl tej sem kellett hozza, ezert ajanlatos fokozatosan hozzaadni, nehogy tul lagy legyen ) Krém: 9 dl tej 3 csomag vanilias puding Felfőzzuk, majd ha kihűlt 25 dkg margarint hozzakeverunk. 20 dkg porcukor Összeállítás: Gesztenyes masszat ( alap ) egyenletesen a tepsi aljara nyomogatjuk. Krem egyik felet rakenjuk, ratesszuk a rumos tejbe forgatott babapiskotat es a krem masik felet is rakenjuk. Vegul a tetejere 2,5-3 dl kemeny habba felvert "Hulala"-t teszunk, es egyenletesen rakenjuk, izles szerint csokoladet reszelunk ra. A hozzavalok egy 30 * 20 cm-es tepsihez valok. Konnyen es gyorsan elkeszithető sutes nelkuli finomsag! Konyakmeggyes szelet Tésztához: 5 dkg cukor tej 1 evőkanal kakaopor 5 dkg margarin 1/2 cs. sutőpor 2 tojassargaja 25 dkg liszt Krém: magozott meggy konyakmeggy aroma 20 dkg porcukor 4 evőkanal liszt 1/2 liter tej 25 dkg margarin Csokimáz: 1-2 evőkanal kakaopor 5 dkg vaj vagy margarin 12 dkg porcukor 2 tojasfeherje Elkészítés: A cukorbol, lisztből, tojassargajabol, sutőporbol, margarinbol, kakaoporbol tejjel rugalmas tesztat gyurunk, 2 lapot sutunk belőle. A kremhez a tejet a liszttel felfőzzuk, ha kihűlt hozzakeverjuk a margarinnal elkevert cukrot es a meggyaromat, valamint meggyszemekkel dusitjuk. A meggyes kremmel megtoltjuk a ket lapot, mikozben a krem koze meggylebe aztatott babapiskotat teszunk.. A csokimazhoz a tojasfeherjet a cukorral gőz folott felverjuk, belekeverjuk a margarint es a kakaoport, majd a tesztara tesszuk, melyet villaval meghuzunk. Tejes pite Hozzávalók: 1 l tej 10 dkg cukor 20 dkg liszt 5 tojas 1 cs. vanilias cukor so Elkészítés: A hozzavalokbol hig palacsintatesztat keverek. Egy kozepes tepsit vastagon kikenek margarinnal, beleontom a masszat es előmelegitett 200 C-os sutoben addig sutom, mig a teteje szepen megpirul. Ahogy kihűl, egy kicsit osszeesik. Nagyobb kockara vagom, porcukorral meghintem es lekvarral talalom. Krémes cseresznyés lepény Hozzávalók: 38 dkg liszt 27 dkg margarin 12 dkg cukor 10 dkg őrolt mandula 4 db tojassargaja csipetnyi so . citrom reszelt heja 10 dkg piskotamorzsa 1,5 kg cseresznye vagy meggy A krémhez: 25+10 dkg cukor 10 dkg liszt A tojasok sargajaval sűrű kremet főzunk es meg melegen 4 tojas a cukorral felvert tojasfeherjevel osszekeverem. 7 dl tej Gyors mozdulatokkal kell keverni, hogy ne kapja ossze. 2 cs. vanilias cukor A tesztahoz osszekeverem a lisztet a mandulaval, elmorzsolom benne a margarint, hozzakeverem a cukrot, a sot, es a citromhejat. Osszegyurom, es a hűtőben pihentetem 20 percig. Egy nagy tepsit kibelelek sutőpapirral, a tesztat kinyujtom, a tepsibe teszem es előmelegitett sutőben halvany sargara sutom. Megszorom a piskotamorzsa felevel es a kimagozott cseresznyet elosztom rajta. A kozben elkeszitett kremet egyenletesen elosztom a cseresznyen, a maradek morzsaval meghintem a tetejet es visszateszem a kb. 180 C-os sutőbe. Kb. 15 percig sutom, illetve addig, mig a piskotamorzsa a tetejen kicsit elszineződik. Ha kihűlt felkockazom es porcukorral meghintem a tetejet. Meggyes-túrós szelet Tésztához: 6 tojas 6 evőkanal porcukor 6 evőkanal liszt 1 cs sutőpor , 1 cs vanilias cukor, 1 dl olaj Töltelékhez: 50 dkg turo 25 dkg margarin 30 dkg porcukor 1 cs vanilias cukor 1 uveg magozott meggybefőtt 2 cs vanilias puding Elkészítés: A tojassargajat kikeverjuk a porcukorral es az olajjal. A liszthez adjuk a sutőport, a vanilias cukrot, es ezt osszekeverjuk a tojasos masszaval csomomentesre, majd a felvert tojasfeherjet beleforgatjuk ovatosan, hogy ne torjuk meg nagyon. Sutőpapirral belelt gaztepsibe ontjuk, es előmelegitett 180 fokos sutőben kb. 45 percig sutjuk /tűproba/. Hagyjuk kihűlni. A margarint kikeverjuk a porcukorral, vanilias cukorral, es hozzaadjuk a turot. Ezzel megkenjuk a kihűlt teszta tetejet. A lecsepegtetett meggyel megszorjuk. A meggylevet 7 dl mennyisegre kipotoljuk vizzel. A pudingport elkeverjuk 3 evőkanal kristalycukorral, es felontjuk a meggylevel, majd sűrűre főzzuk, es raontjuk a suti tetejere. Cseresznyés klafuti Hozzávalók: 16 dkg liszt 1/2 csomag sutőpor 12 dkg cukor 2 dl natur joghurt 12 dkg puha vaj 1 citrom reszelt heja, 1 egesz tojas 20 dkg magozott cseresznye / barmely gyumolcs / Elkészítés: A lisztet es a sutőport szarazon elkeverjuk, a puha vajat a cukorral es a tojassal kihabositjuk, majd hozzaadjuk a citromhejat es a joghurtot. Vegul beleforgatjuk a liszttel elkevert sutőport. A format (tortaformaban es kisebb tepsiben egyarant keszithetjuk) vajjal kikenjuk, liszttel beszorjuk, simara kenjuk benne a masszat, es belenyomkodjuk a cseresznyeszemeket. 170 C-os sutőben aranybarnara sutjuk (tűprobaval ellenőrizzuk). Babapiskótás, gyümölcsös nasi Hozzávalók: 1 l tej 2 cs. vanilias puding 6 evőkanal cukor 15 dkg babapiskota barmilyen gyumolcs, 3 dl tejszin / ez el is hagyhato / Elkészítés: A pudingot a szokasos modon megfőzom. Talba retegezem, puding, babapiskota, gyumolcs, ezt ismetelem, ugy fejezem be, hogy felul puding legyen. Hagyom kihűlni, majd hűtőbe teszem minimum fel napra. Fogyasztas előtt felverem a tejszint, a pudingra kenem, majd teszek ra gyumolcsot. Hetes lángos Hozzávalók : 5 dkg elesztő 1,5 dl langyos tej 1 kaveskanal cukor 1 kg finomliszt 3 doboz kefir 3 tojas 1 pupozott teaskanal so (illetve izles szerint) Elkészítés: Az elesztőt a cukros, langyos tejbe morzsoljuk, jo 10 perc alatt felfuttatjuk. Ezutan a tobbi hozzavaloval alaposan osszedolgozzuk-dagasztjuk. Nagy talba toltjuk, lefodjuk, hűtőszekrenybe tesszuk. Amikor sutni akarjuk, kezeinket bősegesen bekenjuk etolajjal, kiveszunk a tesztabol egy adagot es jol szethuzkodjuk. Olajban megsutjuk es jol lecsopogtetjuk. Epres piskóta szelet Hozzávalók: 5 tojas 15 dkg cukor 13 dkg liszt 2 dkg kakaopor 2 evőkanal olaj Az egesz tojasokat es a cukrot keverd habosra a mixerrel. Ontsd hozza az olajat, majd fakanallal keverd hozza a kakaos lisztet. Sutőpapirral kibelelt tepsiben, előmelegitett sutőben 170 fokon kb. 10- 12 percig susd. Hagyd kihűlni. Vaníliakrém: 1 cs vanilia pudingpor 3 dl tej 3 evőkanal cukor 10 dkg puha vaj Tetejére: Kb. 40 dkg eper 1 csomag piros tortazsele A pudingot a tejjel es cukorral a szokasos modon keszitsd el, főzd sűrűre. Hagyd kihűlni. Mixerrel keverd habosra a vajat es kanalankent add hozza a pudingot. A kihűlt piskotara kend ra a kremet, sűrűn rakd ki felbevagott eperrel. A tetejere keszits piros tortazselet a zacskojan levő leiras szerint. Par orara helyezd hűtőbe. 23 * 31 cm-es tepsiben keszult. Csokoládés pite A tésztához: 12 dkg liszt 8 dkg vaj vagy margarin 4 dkg porcukor 1 evőkanal kakaopor 1 tojassargaja A krémhez: 1 csomag vanilias pudingpor 1 narancs reszelt heja 12 dkg cukor 5 dl tej 4 dkg csokolade 3 tojassargaja A teszta hozzavaloit egy talba merve gyurjuk omlos tesztava, es beleljunk ki vele egy 20 cm atmerőjű piteformat. 180 C fokos sutőben sussuk 8-10 percig. A kremhez a tojassargajat, a cukrot es a pudingport egy keves tejjel keverjuk simara, a tobbi tejet forraljuk fel, es sűritsuk be a pudingos resszel. Keverjuk bele a narancshejat, es a megfőtt krem felet kanalazzuk foltokban a kisult, kihűlt tesztara. A masik felebe keverjuk bele a csokoladet, mig az teljesen elolvad, majd szinten tegyuk a tortara, es egy kanal segitsegevel mossuk ossze a ketszinű kremet. Tegyuk hűtőbe nehany orara dermedni, utana szeletelhető. Sárgabaracklepény / Saci-fele / Tésztához: 20 dkg liszt 20 dkg margarin 20 dkg porcukor 5 tojas . cs sutőpor 2 evőkanal rum Töltelékhez: 50 dkg sargabarack, /mas gyumolccsel is elkeszithető / 1 csomag vanilias cukor Elkészítés: A margarint előbb onmagaban, majd a cukorral jol kikeverjuk. Keveres kozben egyenkent hozzaadjuk a tojasok sargajat is. A feherjekből kemeny habot verunk, es a liszttel felvaltva a cukros masszaba dolgozzuk. Vegul a rumot is hozzaadjuk. Kozepes nagysagu tepsit kikenunk, vagy sutőpapirral kibelelunk es belesimitjuk a tesztat. A sargabarackokat maghazukkal felfele a sutire rakosgatjuk. Előmelegitett, forro sutőben kb. fel oraig sutjuk. Meg melegen meghintjuk porcukorral, de csak hidegen vagjuk kockara. Sárgabarackos kelt tészta A tésztához:
/ 28 x 38 x 5 cm a tepsi /
50 dkg retesliszt 10 dkg vaj 3 pupos evőkanal cukor 1 cs elesztő 2 dl tej 3 tojassargaja 1 csipet so
A tetejére:
1 kg sargabarack, /mas gyumolccsel is elkeszithető /
4 evőkanal cukor
2 mokkaskanal őrolt fahej
Elkészítés:
Az elesztőt langyos tejben megfuttatjuk. A vajat megolvasztjuk. A liszthez adjuk a csipet sot, az
elesztős, cukros tejet, az olvasztott vajat es a tojasok sargajat. Fakanallal osszedolgozzuk, majd gepi
dagasztoval addig keverjuk, mig a teszta konnyeden elvalik az edeny falatol. Ez kb 10 percet vesz
igenybe A bedagasztott tesztat konyharuhaval letakarjuk es 30 perc alatt duplajara kelesztjuk.
Kozben a sargabarackot kimagozzuk es meretetől fuggően felben hagyjuk, vagy ha nagyobbak
negyedekbe vagjuk. A szorasra szant 4 evőkanal cukrot osszekeverjuk a fahejjal.
Kikenunk egy magasabb falu tepsit margarinnal es beszorjuk egy keves liszttel. A megkelt tesztat
atgyurjuk, tepsimeretűre nyujtjuk es beleigazitjuk a tepsibe. Rarakosgatjuk a barackokat es kisse
belenyomkodjuk a tesztaba, megszorjuk a fahejas cukorral. A sutőt csak kozvetlen a teszta
behelyezese előtt kapcsoljuk be 200 C-ra, amit felidőben 180 C-ra merseklunk. A sutemeny kb 50
perc alatt sul meg.
Őszibarackos lepény
/ Saci-fele /
Tésztához:
40 dkg liszt
25 dkg margarin
4 tojassargaja
1 dl tej
1 dkg elesztő
1 csomag vanilias cukor
1 citrom reszelt heja
keshegynyi so
Töltelékhez:
1 kg őszibarack /mas gyumolccsel is elkeszithető /
15 dkg porcukor
5 dkg daralt dio
Elkészítés:
Az elesztőt langyos tejben megfuttatjuk. A margarint a tojassargakkal, a vanilias cukorral habosra
keverjuk, beletesszuk a reszelt citromhejat, es osszedolgozzuk a liszttel es az elesztővel.
1 orat pihentetjuk.
Az őszibarack hejat lehuzzuk (ugy konnyebb, ha nehany masodpercre forro vizbe martjuk),
kimagozzuk es vekonyra felszeleteljuk.
A tesztat ket reszre osztjuk. Egyik felet kinyujtva tepsibe tesszuk es rarakjuk a vekonyra felszeletelt
őszibarackot, a porcukorral elkevert dioval meghintjuk es rarakjuk a kinyujtott teszta masik felet.
Villaval megszurkaljuk es tejjel megkenjuk. Előmelegitett kozepesen meleg sutőben aranysargara
sutjuk.
Őszibarackos lepény
Hozzávalók:
/38x30 tepsihez /
3 bogre liszt 1 bogre cukor 1 cs vaniliapuding 1 bogre tejfol 20 dkg margarin 2 cs vanilias cukor 4 tojas reszelt citromhej 1cs sutőpor 1 őszibarack befőtt (szezonban 4 db őszibarack ), /mas gyumolccsel is elkeszithető /
Elkészítés:
A puha vajat osszekeverjuk a 4 tojassal, a cukorral, a vanilias cukorral es a citromhejjal.
A liszttel elkeverjuk a pudingport, sutőport, majd hozzaadjuk a tojasokhoz, es beledolgozzuk a tejfolt
is. Kezi mixerrel szep simara keverjuk. Vajazott, lisztezett tepsibe ontjuk, majd rarakjuk a
barackszeleteket. Előmelegitett 180 fokos sutőben megsutjuk.
Meggyes kocka
Hozzávalók:
/ 34 * 26 cm-es tepsi /
1 kg meggy / vagy 2 uveg befőtt, akkor a levet vizzel potoljuk / 20 evőkanal cukor / befőttnel fele cukor / keves fahej 20 evőkanal buzadara 2 csomag vanilias pudingpor 1 l tej cukor 2–4 dl tejszin
Elkészítés:
1 liter vizet 20 evőkanal cukorral es 1 kg gyumolccsel felteszunk főni.
Izesitjuk keves fahejjal. 5-10 perc főzes utan beleontunk 20 evőkanal buzadarat, es addig
kevergetjuk, amig a dara megfő. ( kb.5–8 perc ). Egy tepsit kivizezunk, es beleontjuk a masszat.
A tetejere babapiskotat teszunk, ezutan 2 csomag vaniliapudingot 1 liter tejben, tetszes szerinti
cukorral, előiras szerint megfőzunk, es meg forron a darara ontjuk. Ha kihűlt, 2 dl tejszinből habot
verunk, es a tetejere simitjuk. Hűtőben jol lehűtjuk, es masnap nagyobb kockakra szeleteljuk.
Szedres lepény
A tésztához:
40 dkg liszt
4 dkg elesztő
5 dkg vaj
5 dkg cukor
1 tojas
csipetnyi so
tej
Töltelék:
1 kg szeder
4 nagy tojas vagy 5 kicsi
50 dkg turo
2 dl tejfol
15 dkg cukor
1 vanilias pudingpor
1 cs vanilias cukor
1 citrom heja
csipetnyi so
Elkészítés:
A kelt tesztahoz valokat osszedolgozom. Kb. 1/2 -1 orat kelesztem.
Kozben elkeszitem a turokremet. Osszekeverem a turot, a tejfolt, a cukrot, a tojasok sargajat, a
vanilias cukrot, a citrom reszelt hejat, a csipetnyi sot, es a vanilias pudingport. A tojasok feherjet
kemeny habba verem es beleforgatom a turokrembe.
A megkelt tesztat kinyujtom es sutőpapirral belelt nagy tepsibe teszem. A megmosott es
lecsepegtetett szedret egyenletesen elosztom rajta, es a turokremet rasimitom.
Előmelegitett 180 C-os sutőben szűk 30 percet sutom.
Ha kihűl, a tetejet porcukorral meghintem.
Borzas szilváslepény
Az omlós tésztához:
10 dkg liszt
5 dkg daralt dio
10 dkg margarin
5 dkg porcukor
A kelt tésztához:
40 dkg liszt
1,5 dl tej
5 dkg porcukor
3 dkg elesztő
2 tojas, csipet so
5 dkg margarin
Töltelékhez:
2 kg magvavalo szilva
2 evőkanal cukor
1 mokkaskanal őrolt fahej
Elkészítés:
Az omlos tesztahoz valokat osszegyurjuk, majd folpackba csomagolva a melyhűtőbe tesszuk. A kelt
tesztahoz a tejet meglangyositjuk egy kanalnyi porcukorral, belemorzsoljuk az elesztőt, es kb. 10
perc alatt felfuttatjuk. A lisztet a soval, a maradek cukorral, a tojasokkal es a felfuttatott elesztővel
addig dagasztjuk, amig el nem valik az edeny falatol. A margarint felolvasztjuk, es aprankent a
tesztahoz dolgozzuk. Letakarva, langyos helyen, fel oraig kelesztjuk. A szilvat megmossuk,
felbevagjuk es kimagozzuk. A fel szilvakat kozepen bevagjuk, de nem vagjuk vegig, csak kicsit
kihajtjuk. A megkelt tesztat kinyujtjuk, es kikent, vagy sutőpapirral kibelelt nagy tepsibe simitjuk. A
szilvakat kisse allitva rarakjuk ugy, hogy a sorok felig takarjak egymast. A tesztat langyos helyen
ujabb 20 percig kelesztjuk. A toltelekhez valo cukrot a fahejjal osszekeverjuk, es a szilvara szitaljuk.
A fagyott omlos tesztat nagy lyuku reszelőn a tetejere reszeljuk. Előmelegitett sutőben, 190C-on,
30-35 percig sutjuk.
Szilvás lepény
Hozzávalók:
/ 31x37cm tepsihez /
50 dkg liszt 5 evőkanal etolaj 2 tojas sargaja 2 evőkanal cukor 1/2 cs elesztő (2,5 dkg) 1 cs vanilias cukor 2,7-2,8 dl tej 1 mokkaskanal so kb 1 kg szilva, melyet hasznalat előtt cukorral megszorunk, es kicsit allni hagyjuk.
Elkészítés:
A hozzavalokat jol osszedolgozzuk es megkelesztjuk. Utana kinyujtjuk amekkora a tepsink, picit
lehet nagyobbra, hogy a tesztat a tepsi szelere felhuzzuk. Piritott zsemlemorzsaval megszorjuk. A
kimagozott, felbevagott szilvat szorosan a teszta tetejere rakjuk, es fahejas cukorral megszorjuk.
Kicsit hagyjuk kelni, es előmelegitett sutőben 190 fokon 30 percig sutjuk.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!